Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Isidora Zorić: Zagrlite Taru

Isidora Zorić: Zagrlite Taru

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Isidora Zorić, student na master akademskim studijama Upravljanje kulturnim turizmom i kulturnim nasleđem, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad, više od godinu dana stoji iza instagram profila „Zanimljiva Srbija“, na Konferenciji u okviru Mini sajma „Sa Srbijom na TI“, u organizaciji Udruženja studenata turizma i ugostiteljstva „Pavle Tomić“, uz podršku Udruženja mladih „Sa Srbijom na TI“, inspirativno je govorila o zanimljivim pričama sa Tare, o njenim znamenostima, i šta sve treba posetiti da bi se sklopila slika i doživela planina na pravi način, koju je prvi put posetila kao učenik osnovne škole, u međuvremenu tamo boravila više puta i ove godine će ponovo.

            - Tara je po mnogo čemu posebna. Na Tari su zanimljivi vidikovci, najpoznatiji je „Banjska stena“, verovatno  i najlepši na Tari, sa pogledom na kanjon reke Drine i jezero Peručac; Sa „Zelenike“ se osim panorame sa prethodnog vidikovca može videti i Bajina Bašta“; slede „Uroševa stena“, vidikovac „Osluša“, na najvećoj nadmorskoj visini vidikovac „Sjenič“, „Sokolarica“, „Bilješka stena“ i još nekolicina sa nestvarnim pogledom na šumske predele Tare. Od jezera su najpoznatije Perućac i Zaovine; Šarganska osmica i vožnja turističko-muzejskim vozom, prugom koja predstavlja „graditeljsko remek delo u svetu pruga uskog koloseka“, atrakcija je koja se ne sme propustiti; nezaobilazan je manastir Rača, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića iz XIII veka, nedaleko od Bajine Bašte; interesantna je i reka Vrelo, poznatija kao Godina, dužine svega 365 metara, najkraća u Evropi; tu je i najslikaniji objekat - kućica na Drini; drveni grad - Drvengrad itd. Interesantno je da 80% teritorije NP „Tara“ proglašenog 1981. godine, pod šumom. Na Taru treba otići zbog nekatnute prirode, zelenila, čistog vazduha, znamenitosti, Drvengrada... - izložila je Isidora Zorić, uz preporuku da je šetnja šumom na Tari izazov, odlazak do vidikovca Banjska stena, takođe, vožnja Šarganskom osmicom, i sve to za jedan vikend boravka i užitka na ovoj čarobnoj planini. Čarobnoj ili divljoj, sve jedno.
            Ova promoterka prelepih pejzaža sa Tare, tvrdi da niko ko dođe na Taru neće ostati gladan. Nacionalni restoran Javor, NK „Jeremičak“, restoran hotela „Omorika“ i mnogi drugi u ponudi imaju jela koja se jednostavno moraju probati, kao npr: teletina ispod sača, domaće pite, kajmak, sir, roštilj, riba pastrmka i obavezna komplet tarska lepinja.
            I kako je u svom obraćanju Isidora Zorić zaključila, Tara je podjednako lepa, i pruža isti užitak i leti i zimi. Medveda, koji su prisutni na Tari, ne treba se plašiti jer je čula da ne prilaze ljudima. A Pančićeve omorike, izdvojene u tzv. rezervatima prirode, obavezno treba zagrliti.
            Taru je lepo obići i sa profesionalnim vodičem, ali i samostalno. Na ovaj drugi način može se videti i nešto što se ne nalazi u prospektima.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com