Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Jelena Stanković PMF studenti pokazali koliko je važno voleti svoju zemlju

Jelena Stanković PMF studenti pokazali koliko je važno voleti svoju zemlju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 15
  • Sledeća

            Lep subotnji dan na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, ispunjen mladošću, svežim idejama i ljubavi prema svojoj zemlji. Mini sajam „Sa Srbijom na TI - upoznajte prirodne lepote Srbije“, ove godine u organizaciji Udruženja studenata turizma i ugostiteljstva „Pavle Tomić“ uz podršku Udruženja mladih „Sa Srbijom na TI“, inicijatora ovog događaja iz 2018-te, po rečima Jelene Stanković, njegovog predsednika, prešao je u prave ruke.

            - Plan nam je bio da svoje ideje i misiju usmerenu na upoznavanje naše divne Srbije i njenih lepota, kao svojevrsnu promociju putem ličnih iskustava mladih, uglavnom studenata PMF-a, organizacijom ovakvog jednog događaja prenesemo na studente, prezentere, volontere i buduće turističke poslenike, što je ove godine i učinjeno. Udruženje „Sa Srbijom na TI“ je tačka oslonca ako negde zapne, a sigurni smo da neće - izjavila je Jelena Stanković.
            Mini sajam „Sa Srbijom na TI - upoznajte prirodne lepote Srbije“ održan je 27. maja 2023. od 10:00 - 15:30 na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta Novi Sad. Zamišljen je kao sajamski deo gde svako iz svog ugla predstavlja predeo, kraj odakle dolazi, i Konferencije sa učesnicima/predavačima na kojoj su govorili: Isidora Zorić na temu: „Zanimljive priče sa Tare“; Ivana i Goran Babić: „Uticaj društvenih mreža na promociju destinacija“; Jelena Marjanović: „Otkrijmo mogućnosti putovanja po Srbiji“, Milica Pavlović: „Upoznajmo prirodu Srbije kroz planinarenje“.
            Namera ovog događaja je da uključi studente u predstavljanje Srbije, da pokažu kako razmišljaju i šta osećaju kada je u pitanju zemlja u kojoj žive, svoj kraj i šta je to zbog čega se njime, s pravom ponose. Nakon prvog, 2019. održan je do sada najuspešniji Mini sajam, sa najvećim brojm učesnika, entuzijasta, voljnih da sve svoje snage angažuju u afirmaciji prirodnih, kulturnih, istorijskih, tradicionalnih i drugih osobenosti Republike Srbije. A onda, usledila je pauza, godina kada je Sajam održan online, i dve godine kada je izostao.
            - I onda su se javili studenti koji su poželeli da ovaj Sajam vrate na velika vrata. Oni su zaslužni za ovaj događaj. Udruženje „Sa Srbijom na TI“ i dalje funkcioniše na nešto redukovaniji način, ali uvek tu da podrži dobre priče koje se tiču Srbije u predstavljanju njenih čari - kaže Jelena Stanković, podržavajući ovu inicijativu i grupu aktivista i volontera zainteresovanih da se angažuju u otkrivanju atrakcija naše zemlje, nasuprot trendu većine mladih okrenutih nekim instant sadržajima, a ne tradicionalnim. Primećuje da je dolazeći trend vraćanja na selo i prirodi sve prisutniji, jer shvatamo da su gradovi postali previše tesni, a da je priroda nešto što je tu izvesno i što nas održava u životu.
            Udruženje mladih „Sa Srbijom na TI“ aktivno je na FB i instagramu sa pričama i slikama iz svih krajeva Srbije. Kratka predstavljanja na temu istorije, geografije, kulture, književnosti i dr., se još uvek mogu pročitati na društvenim mrežama. Trenutna stanka u organizaciji putovanja po Srbiji nadoknađuje se putem virtualnih tematskih šetnji, kao što je bila o Novosadskoj raciji 1942., a u planu su i neke nove. Sve je, međutim, vezano za sredstva. Udruženje je konkurisalo na neke projekte ali uvek bez novčane podrške. Departman za geografiju, turizam i hotelijestve je na neki način uvek pomagalo, da li novčano, prostorno ili u ljudstvu. Ove godine Mini sajam su podržali Hotel „Pupin“, Novosadski sajam, PMF Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo i Departman za biologiju i ekologiju, a u programu su nastupili i SKUD „Vila“ i AKUD „Sonja Marinković“.
            Da je više novčane podrške sajam bi bio bogatiji ali je ovako do izražaja došla kreativnost. Ideja je da se Mini sajam „prebaci“ na otvoren prostor, npr. plato SPENS-a i oplemeni nekim novim sadržajima, gde bi mnogo više publike posetilo i zainteresovalo se za ono šta studenti rade.

P.S.
U sklopu mini sajma „Sa Srbijom na TI” učestvovali su i studenti gastronomije Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, uz punu podršku profesora sa istoimene katedre. Studenati četvrte godine i dvojica studenata druge godine, organizovali su pripremu nekoliko tradicionalnih srpskih jela. Na ulazu je bila domaća pogača, a pripremali su se još i specijaliteti kao što su mamaljiga, gibanica, kosovski zeljanik, proja, rezanci sa makom, suva pita sa orasima i urmašice.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com