Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Jelena Marjanović: Radoznalost provocira promene

Jelena Marjanović: Radoznalost provocira promene

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Jelena Marjanović, student završne godine hotelijerstva na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, pokrenula je tokom studija instagram profil „Ruža otkriva“, sa željom da mladima, svojim kolegama, predstavi mogućnosti koje im se pružaju tokom studiranja, o kojima ih niko nije obavestio. Jelena je, zahvaljujući svojoj radoznalosti i preduzimljivosti, došla do informacija na koji način jedan student sa malo ili nimalo para može da krene na put. Svoje saznanje danas deli sa drugima, pružajući im korisne informacije, podstičući na aktivnost.

            - Mislim da su mladi, uprkos brojnosti informacija, dosta neinformisani i da ne znaju za sve mogućnosti koje su im na raspolaganju. Čak i kada znaju za njih, ne koriste ih dovoljno. Moja ideja je bila da ih pozovem na ovakve događaje i ličnim primerom ih podstaknem da se angažuju i tokom studiranja volontiraju i koriste benefite koje im takav način razmišljanja donosi - objašnjava Jelena Marjanović, koja je na prvoj godini PMF-a na Mini sajmu „Sa Srbijom na TI“ nastupila kao volonter, iz želje da upozna starije kolege i nešto nauči, samostalno se prijavivši na događaj. Četiri godine kasnije našla se sa druge strane i sa mesta predavača prenele je svoje znanje, utiske i emocije o kraju koji najbolje na svetu poznaje, iz Zapadne Srbije, iz Užica.
            Tvrdi da studenti imaju mogućnosti da putuju i veće nego ranije i samo treba da se obaveste na koji način da to i ostvare. Jer putovanja pokreću, donose ideje, vizije budućnosti, posebno studentima turizma i hotelijerstva.
            - Velike su šanse i veliki broj studentskih organizacija koje svoje članove šalju na putovanja, ili im ista omogućavaju. Pored toga što se zalažu za rad organizacije u čijem su članstvu, doprinose volontirajući i na taj način, u vidu naknade, dobijaju mogućnost za putovnje, nekada besplatno, nekada po simboličnoj ceni. Moja ideja je da pričam o studentskoj kartici (MojaKartica.rs), osmišljena sa ciljem da podrži mobilnost mladih ljudi i studenata nudeći brojne pogodnosti u smislu popusta za vozne, autobuske, avionske karte, koristi se za menzu, dom i ostvarivanje pogodnosti, popusta u zemlji i širom sveta, a studenti, koji imaju pravo na nju upisom na fakultet, to ne znaju. Kroz svoj primer želim da im objasnim kako se koristi kartica, kako bi je primenili i iskoristili. Mnogima sam pomogla a oni mi se javljaju gde su sve bili. Mislim i da su upali u neku vrste svakodnevnice, melanholiju i da treba da ih nešto „trgne“ poput ovakvih događaja da se oni aktiviraju - objasnila je Jelena Marjanović, koja je na Konferenciji povodom Mini sajma „Sa Srbijom na TI“, u organizaciji Udruženja studenata turizma i ugostiteljstva „Pavle Tomić“ 27. maja, govoreći na temu: „Otkrijmo mogućnosti putovanja po Srbiji“, nadahnuto pozvala svoje kolege, sa ili bez kartice, u svoje Užice. Užice okruženo Zlatiborom i Tarom, Zlatarom, Peštarskom visoravni, Uvcem - koji je ove godine dobio zasluženo mesto na plakatu manifestacije „Sa Srbijom na TI - upoznajte prirodne lepote Srbije“.
            U svom prikazu užičkog kraja, šarenolikog i kreiranog po božjoj promisli, izdvojila je pregršt prirodnih lepota, spomenika kulture, do ljudi, posebnih, srdačnih, ljubaznih, spremnih da dočekaju. Neizostavan je gastronomski momenat i užička komplet lepinja sa kojom počinje dan i s kojom se dan završava.
            - Mnogo radim na tome da privolim putnike da svrate u Užice u čemu mi mnogo pomaže Stari grad, srednjovekovna tvrđava župana Nikole Altomanovića iz XIV veka, 105 metara iznad Đetinje, na kojoj se nalazi stara hidrocentrala iz 1900-te, prva električna centrala podignuta po Teslinim principima polifaznih struja u Evropi i druga u svetu, pet godina nakon podizanja iste takve na reci Nijagari. Tu je i Jokanovića kuća - Pecara, jer su Jovanovići trgovali vinom, rakijom i držali nekoliko mehana u gradu. Kuća je jedna od retkih sačuvanih reprezentativnih obejakta iz XIX veka, u kojoj se nalazi muzejska postavka „Gradska kuća u Užicu u XIX i početkom XX veka”. Uz Jokanovića kuću u gradskom jezgru se nalazi Gradska galerija, Gradski kulturni centar sa izložbenim prostorom, crkva Sv. Đorđa, Gimnazija i Muzička škola, Trg partizana sa svojom pričom - predstavila je Jelena svoje Užice.
            Smatra da studentska kartica pruža sjajnu priliku mladima da upoznaju svoju zemlju. Lepo je posetiti Rim, Pariz i druge svetske metropole, ali upućuje poziv:
            - Hajde da upoznamo svoju zemlju i sve što ima da ponudi, a posle ćemo obilaziti dalje.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com