Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Izložba VINSKA KRALJEVSKA SRBIJA Zorana Rapajića

Izložba VINSKA KRALJEVSKA SRBIJA Zorana Rapajića

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U galeriji Kuće legata u Beogradu, od 10. maja do 10. juna 2023. godine postavljena je izložba VINSKA KRALJEVSKA SRBIJA posvećena malo poznatim detaljima iz vinske prošlosti Srbije. Izložbu prati 6 predavanja, 1 radionica slikanja vinom, 11 degustacija, 1 okrugli sto i 1 masterclass. Svaki od pratećih događaja vezan je za temu izložbe, a više o terminima i načinu prijavljivanja možete pronaći na https://vinskoblagosrbije.rs/radionice/

            Srbija je zemlja bogate (ne samo) vinske istorije, kulture i tradicije. Ipak, decenijama je predstavljala veliku nepoznanicu, kako ljubiteljima vina iz Evrope i sveta, tako i onima iz same Srbije. U poslednjoj deceniji 20. veka, dolaskom novog društvenog uređenja, svest vinogradara i vinara počela je da se menja, a već u prvoj deceniji 21. veka, uvozom znanja i savremene tehnologije, počela je prava mala vinska revolucija u Srbiji.
            Krenulo se sa obnavljanjem starih i podizanjem novih zasada vinograda, svake godine bralo se sve kvalitetnije grožđe, a brojne nagrade koje su počele da pristižu sa svih meridijana, potvrdile su visoki kvalitet srpskih vina. Ta svojevrsna srpska vinska renesansa traje i danas. Vinogradari i vinari su uradili ono što je do njih. Red je došao i na sve druge koji direktno ili indirektno učestvuju na srpskoj vinskoj sceni. Njihov zadatak je da svetu prikažu jedno novo, lepo lice Srbije ali i da ukažu na bogatu tradiciju srpskog vinarstva i vinogradarstva. Na temelju tog zadatka, kod Beograđanina Zorana Rapajića, zaljubljenika u vino i kolekcionara vinskih starina, rodila se ideja o organizovanju niza umetničkih izložbi sastavljenih od eksponata iz lične kolekcije.
            Inače, kolekcija „Zlatna kruna” nastala je 2001. godine kada je prva boca hvarskog plavca malog „Medvid bod” iz berbe 1997. stigla u Beograd. Od tada do današnjih dana broj vrednih eksponata je narastao i uveliko prešao brojku od 1000 komada. Pored starih vinskih i rakijskih boca tu su i knjige, časopisi, istorijski dokumenti, vinske i rakijske etikete, razglednice, fotografije, umetnička dela i drugi predmeti koji datiraju iz perioda od sredine 19. veka pa sve do današnjih dana. Kolekcija je dobila naziv po liniji vina velikog zemunskog vinara Bruna Mozera, a te etikete su sastavni deo ove kolekcije.
            Svaki od eksponata deo je jedne nesvakidašnje vinske priče od kojih je 12 najzanimljivijih predočeno u istoimenu knjigu, ujedno i jednu vrstu kataloga ove kolekcije. Sve ove priče spajaju delove naše istorije, tradicije, kulturnoistorijskog i vinskog nasleđa. Protežu se kroz najznačajnije vinske regije Srbije, preživljavaju ratove i stradanja, ulaze u kraljevske dvorove, domaćinske podrume, vinogradarske kuće, gostionice, enološke stanice, zadruge, lozne rasadnike.
            U srcu Beograda, u Galeriji Kuće legata u Knez Mihajlovoj 46, posetioci su u prilici da vide više od 200 originalnih eksponata, čuju neke od najlepših vinskih priča Srbije, uživaju u degustaciji vina na tematskim radionicama, saznaju nešto više na promocijama knjiga i predavanjima, kupe unikatne suvenire i još mnogo toga. Ulaz na izložbu je slobodan a galerija otvorena svakoga dana, sem ponedeljka, od 12 do 20 časova.
Takođe, za sve dodatne informacije, na raspolaganju su vam: Zoran Rapajić, autor izložbe Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli  i mr Mirjana Maksimović, direktor programa Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

Tekst: Mr Mirjana Maksimović
Više fotografija na našoj Facenook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com