Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Izabrana najbolja vina Banata za 2023.

Izabrana najbolja vina Banata za 2023.

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Na deseto ocenjivanje vina Banata stigla su vina iz svih krajeva ove regije, a nagrade su prvi put dodeljene u profesionalnoj i u amaterskoj kategoriji novost izabrana najbolja vina Banata za 2023 vinski magazin Vino & Fino.

            Šest trofeja, četrnaest zlata i pregršt srebrnih i bronzanih medalja rezultat je takmičenja za najbolja vina Banata na kome su ocenjivana vina iz registrovanih vinarija, ali i ona nekomercijalna, koja proizvode amateri u kućnim uslovima. Ocenjivanje je održano tokom maja u organizaciji zrenjaninskog Kluba vina. Trofeji su zato dodeljeni po prvi put za obe kategorije takmičara. U profesionalnoj konkurenciji trofej za najbolje belo vino osvojio je Beli Burgundac 2022 vinarije Kepul iz Iđoša, za najbolje crveno vino proglašen je Cabernet Sauvignon 2019 vinarije Galot iz Banatskog Karlovca, a za najbolji roze - Randes Roze 2021 vinarije Dragić iz Zrenjanina. Najbolje belo amatersko vino je Cuvee Blanc 2022 garaže Zvekić iz Zrenjanina, najbolje crveno vino - Cabernet Franc 2022 vinara Ivana Uroševića, a najbolje amatersko roze vino je Kruna Klara 2022 vinarije Dragan.
            Pred žiri su stigla vina iz svih krajeva Banata, regije koja još uvek otkriva svoj puni vinski potencijal i koja iz berbe u berbe nudi sve raznovrsnija vina, uz kvalitet koji neprestano raste.
            U hotelu Kaštel u Ečki, vina su ocenjivala dva sudijska panela sa po petoro sudija, među kojima je bilo iskusnih enologa, kao i međunarodnih vinskih sudija iz zemalja regiona. Predsednici panela bili su dr Vladimir Puškaš i enolog Srđan Lukajić. Utisak sudija je bio da se sa godinama vidi napredak u kvalitetu vina, posebno među amaterima, pa sasvim sigurno dolazi vreme kada će Banat dobiti još novih profesionalnih vinarija. Njih je danas najviše u Južnobanatskom i delu Potiskog rejona koji pripada Banatu. U Srednjebanatskom rejonu i dalje dominiraju vinari amateri.
            Dodela trofeja je upriličena u subotu 20. maja na vinskom festivalu u Gradskoj bašti u Zrenjaninu, gde su posetioci mogli i da probaju nagrađena vina.
            Takmičenje je organizovao Klub vina Zrenjanin, a sponzori su bili vinarija Baza sa Fruške gore, što je, verovatno, jedini slučaj u istoriji da vinarija sponzoriše takmičenje u drugoj vinskoj regiji, i magazin Vino & Fino. Enolog Tanja Drakulić, koja je i vlasnica vinarije Baza, rekla je da joj je motiv za sponzorstvo i lični angažman to što je ona inače Banaćanka i želela je da pomogne malim vinarima svog kraja.
            - Ima dosta neiskorišćenog potencijala u vinogradima kraj Tise i mikrolokalitetima u banatskim vinogorjima. Beli burgundac, frankovka, grašac, muskat krokan, pa i kaberne fran ovde mogu da daju sjajne rezultate, ali vinarima treba podrška i eto, pokušavam da doprinesem koliko mogu - kaže Tanja, koja je učestvovala i u organizaciji samog događaja.

TROFEJI PO KATEGORIJAMA
Trofej za najbolje belo vino Banata
Kepul Beli Burgundac 2022 Vinarija Kepul, Iđoš, Banatski rejon, Kikindsko vinogorje
Trofej za najbolje amatersko belo vino Banata
Zvekić Cuvee Blanc 2022; Garaža Zvekić, Zrenjanin, Banatski rejon, Srednjebanatsko vinogorje
Trofej za najbolje crveno vino Banata
Galot Cabernet sauvignon 2019; Vinarija Galot, Banatski Karlovac, Južnobanatski rejon, Vinogorje Deliblatska peščara
Trofej za najbolje amatersko crveno vino Banata
Cabernet Franc 2022; Ivan Urošević, Zrenjanin, Banatski rejon, Srednjebanatsko vinogorje
Trofej za najbolje roze vino Banata
Randes Roze 2021, Vinarija Dragić, Zrenjanin, Banatski rejon, Srednjebanatsko vinogorje
Trofej za najbolje amatersko roze vino Banata
Kruna Klara 2022, Vinarija Dragan, Pančevo, Južnobanatski rejon
            Spisak svih vina koja su osvojila zlatne, srebrne i bronszane medalje nalazi se na linku: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1P7vJkexbMUWX0aPEnfkUXO-vFz5RHB53/edit#gid=1242463205

Tekst: Igor Luković
Fotografije: Grad Zrenjanin

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com