Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE TONS: Otkrijte zajedničku notu dizajna i vina

TONS: Otkrijte zajedničku notu dizajna i vina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Svake godine Novi Sad na nekoliko dana, prema broju posetilaca, kvalitetu i obimu programa, postaje sedište najveće nedelje mode u Jugoistočnoj Evropi. I to, naravno, zahvaljujući „Serbia Fashion Week“-u. No, srce zapadnobačkog okruga i cele Vojvodine, je i više od toga. Ovo je grad lokalnih dizajnera koji čuvaju stare zanate, ali i izrađuju unikatne stvari, dizajniranu odeću i aksesoare koji stvaraju kreativni ljudi - domaći dizajneri.

            Kada krenete putem novosadskih dizajnera, neizostavna adresa su lokali brenda „The Manual Co.“ čija je radionica za izradu kože osnovana 1985. godine u Novom Sadu. Ručno obrađena i sečena koža, tehnikama starih zanata, jedan je od kvaliteta ovog brenda. Starim alatima i zanatlijskim znanjem, nastaju torbe, novčanici i kaiševi gde se svakom detalju pridaje posebna pažnja.
            Unikatni kutak je mesto na kojem svako može pronaći specifičan poklon, nakit ili komad odeće koji su izradili domaći dizajneri i koji svojom kreativnošću izazivaju pravi nalet zadovoljstva. Tu je naravno i „Zaga Clothing“, brend koji nudi veliki izbor unikatne dizajnerske odeće, rađene u malim serijama i po načelima FER proizvodnje, inspirisane umetnošću i ljudima koji su obeležili svetsku istoriju.
            Ovo je samo mali segment lokalnih dizajnera koje treba obići prilikom sledeće posete Novom Sadu, a kada već odlučite da dođete u „Srpsku Atinu“, predlažemo da obiđete i neke od vinarija, koje svojim znanjem i iskustvom vode žene ili su u vrhu poslovanja.
            Tamo gde put treba započeti
            Novosadski vinski put obuhvata vinarije koje se nalaze u Novom Sadu, Sremskoj Kamenici, Ledincima, Rakovcu, Begeču, Kovilju i Temerinu. Upravo u poslednje spomenutom mestu nalazi se porodična vinarija „Craft Kabach Winery“ koju je 1970. godine osnovao Janoš Kabač, da bi u poslednjih nekoliko godina kormilo preuzela njegova naslednica Silvia Kabač. Ono što je specifično za ovu vinsku kuću je da neguje game i muskat otonel, sorte grožđa koje se u okruženju retko sreću.
            Godine 2016. Vinariju Vojnović iz Begeča su sa ćerkama Tijanom i Jelenom, osnovali Sava i Nina Vojnović, koji imaju dugogodišnjeg iskustva u gajenju vinograda i proizvodnji vina. NJihov zaštitni znak su jedra - kako panonska, tako i jadranska, ali i prepoznatljivi ukus koji u vinarsku tradiciju nagrađivanih vina uvodi enolog vinarije, Tijana Vojnović.
            Sremska ljubav koja se oseti sa svakim gutljajem
            Ako se odlučite da krenete ka jugu novosadskog područja, pred vama će se pojaviti severni obronci Fruške gore. Vina kićenog Srema obuhvataju vinarije koje se nalaze u naseljenim mestima Beočin, Čerević i Banoštor. Sadnjom istarske malvazije devedesetih godina prošlog veka na vinogradima u Čereviću i Banoštoru, otac porodice Vrkatić pokrenuo je ovu priču iz zaljubljenosti u vinarstvo. Tu ljubav je preneo i na ćerke Natašu i Sonju, koje danas vode Vinariju Verkat sa sedištem u Čereviću.
            Ljubav prema „piću bogova“ oseti se i u vinima Jelene Lalović, čija se autentičnost još bolje doživljava u ambijentu Podruma Ačanski. Posebnost ovih vina daje se upotrebom nekoliko sortimenata grožđa, među kojima se izdvaja muskat otonel, retko gajenoj sorti fruškogorske regije.
            Da je istorija Vinarije Šijački veoma duga dokaz je činjenica da je danas vodi četvrta generacija ove porodice, sestra i brat Ivana i Milenko. Koliko je značajna porodična veza ogleda se i u nazivima vina kroz etikete koja nose imena ili likove predaka i potomaka ove porodice. Optimizam, zadovoljstvo i ljubav njihovih vina oseti se i pri prvom susretu sa suvlasnicom i enologom vinarije Ivanom Šijački Majoroši.
            Vinska galaksija jednog mesta
            Autentična sorta vina koja se najčešće proizvodi na području Sremskih Karlovaca je bermet, aromatizovano vino koji se pravi od crvenog ili belog grožđa uz dodatak aromatičnih biljaka koje daju poseban ukus. Kako u ovom značajnom mestu postoji oko petnaestak vinarija i kako pohvale o njihovom kvalitetu potiču još iz 16. veka, ovaj grad je vinski pravac sam za sebe.
            Među priznatim vinima sremskokarlovačke Vinarije Dulka doo nalazi se i desertno vino Bermet, koje je zbog specifičnog ukusa čest izbor žena. Da su jedna od institucionalno najstarijih vinarija u mestu, dokaz je i podatak iz 1920. godine koji govori da su Dulkini bili deo Zadruge proizvođača vina. Danas je vode četvrta i peta generacija vinara, Jasmina Dulka sa kćerkama Isidorom i Katarinom, iako se iskustvo najstarijeg vinara u porodici, Đorđa ne treba izostaviti. Dašak istorije i dugotrajnosti može se osetiti i u Podrumu Probus i viševekovnoj tradiciji proizvodnje vina porodice Svinjarević, koju danas sa svojim sinom Darkom Mecingom vodi Vera Svinjarević-Mecing.
            Nezaobilazna završnica svakog putovanja
            Iriške vinske priče dodaju posebnost ovog područja koju čine spomenici kulture od izuzetne vrednosti, ali i prirodne lepote zaštićenog područja nacionalnog parka Fruška gora. Nezaobilazna tačka obilaska svakako je Vinarija Mačkov Podrum, koju porodica Jojić vodi već dugi niz godina. Šestu generaciju predvodi Đurđica Jojić, koja nastavlja da širi ljubav ka vinu i vinogradarstvu.
            Svaka od vinarija sa svih šest vinskih puteva poseduje bar neku nagradu za kvalitet svog vina, što samo dokazuje da ih vredi posetiti jer predstavljaju pravo zadovoljstvo za čula onih koji uživaju u čaši dobrog vina.

Izvor: https://novisad.travel/

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com