Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dejan Belojica: Savršeno putovanje u bezvremeni grad

Dejan Belojica: Savršeno putovanje u bezvremeni grad

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Na razmeđi vremena i puteva, istoka i zapada, kulture, umetnosti i filozofije, zanimljive prošlosti, nikla je prestonica srednjovekovne srpske države, potom i trgovište, središte kulturnih i političkih događaja, što je uticalo na oblikovanje osobene arhitekture, kako u građevinarstvu tako i estetike i svesti tamošnjeg stanovništva. Ko god je došao u ovu „zvezdanu dolinu“ između Kopaoničkog kraja, Centralne i Zapadne Srbije, kojom teku pet reka (Jošanica, Trnavica, Deževska i Ljudska, koje se ulivaju u Rašku), u okružju planina Golije i Rogozne, i Peštarske visoravni, izgradio je i ostavio nešto vredno, a Pazarci ga umeli čuvati. Zato su, po rečima Dejana Belojice, direktora Turističke orgnizacije Novog Pazara (TONP), pored svih vrednosti, a ima ih nebrojano, ljudi najveće bogatstvo ovog kraja.

            Nukleus Novog Pazara nalazi se u središtu Novopazarskog polja ili nekadašnjeg Rasa gde su dolazili i prolazili brojni narodi različitih kultura i vera, gradili, rušili i ponovo podizali, i do danas sačuvana obeležja tradicionalnih vrednosti i simbola, čineći ih neprolaznim, večnim.
            Na UNESCO listi svetske baštine, među deset kulturno-istorijska spomenika nalazi se spomenički kompleks Stari Ras i Sopoćani sa četiri odvojene komponente: manastir Sopoćane (druga polovina XIII veka), Đurđevi stupovi (druga polovina XII veka), crkva Svetih apostola Petra i Pavla (VIII vek, najstariji aktivan hram u Srbiji) i srednjevekovni grad Stari Ras, tvrđava Ras, prestonica stare srpske države Raške, političko, duhovno i kulturno središte države Nemanjića ( XII do XIV veka). Na UNESCO listi svetske kulturne baštine celina Stari Ras i Sopoćani nalaze se od 1979. godine.
            - Spomenici kulture na UNESCO-voj listi velika su ulaznica za kuturne okvire na svetskom nivou. Drugi okvir su spomenici od posebnog značaja za državu Srbiju poput Altun-alem džamije, čija lepota prevazilazi lepotu Balkana, čaršija, Isabegov-hamam, osnivača grada. Amir-agin han, autentičan iz vremena u kojem je nastao, Novopazarska Banja, izgrađena na mestu stare sa lekovitim kupatilom iz XVI veka koju su podigle Osmanlije, sa temepraturom vode u izvorištu od 52°C i Rajčinovića Banja, smeštena u mirnu okolinu, zelenilo i šumovit kraj, idealna za odmor i oporavak čitavog organizma. Ulaskom privatnog sektora u obe banje, očekuje se da će vrlo brzo dati ozbiljne razloge za dolazak većeg broja turista. I to je samo deo od 100 spomenika zaštićenih od strane Republike Srbije. Prirodne lepote ovog kraja još uvek čekaju turističku verifikaciju. Golija je poslednjih godina, zahvaljujući državnim projektima, doživela određenu ekspanziju, dok Rogozna ostaje netaknuti biser koji će tek doći na dnevni red. Novi Pazar izlazi na jezero Gazivode gde je uređena plaža - rekao je Dejan Belojica, ne zaboravljajući da pomene čuvenu novopazarsku gastronomiju, ćevape i mantije, te čitav niz autentičnih jela koje TONP iz godine u godinu sve više publikuje i širi.
            Najveća atrakcija Novog Pazara su po mišljenju gospodina Belojice - ljudi, njihova neposrednost, ljubaznost, umeštnost i želja da ugode i ugoste. Čuveni su i kao trgovci. I je Pazar (što i ime kaže), oduvek bio trgovački kraj, kojeg se ne odriče ni dijaspora, i svake godine, bar u vreme Dana dijaspore, najveće gradske manifestacije, dolaze da obiđu svoju maticu. Grad organizuje i dva muzička festivala: „Stari grad“ i world music fest „Zeman“, oba u julu.
            - U narednom periodu fokus rada TONP će biti na obnavljanju starih i razvoju novih manifestacija, dok se trenutno najviše radi na izgradnji smeštajnih kapaciteta. U gradu imamo preko 1.000 ležajeva u hotelima i dovoljan broj privatnog, apartmanskog smeštaja, te nešto na Goliji, a sve to ide u dobrom pravcu, jer su privatni investitori sektor smeštaja i usluge prepoznali kao mesto opšteg značaja, te će u narednih godinu dana šira teritorija grada moći da se pohvali provereno dobrim i kvalitetnim prijemom gostiju - objašnjava direktor, dodajući da se intenzivno radi i na povezivanju novopazarske opštine sa susednim regijama, kako bi turističku ponudu, posebno u letnjim mesecima turistički poslenici ovog dela Srbije, učinili zanimljivijom i privlačnijom turistima. Posebno turistima koji se odmaraju na Kopaoniku,  od kojeg je Novi Pazar udaljen svega 50 kilometara, uveren da Novi Pazar polako ali sigurno hvata turistički priključak ne samo u okvirma zemlje, Balkana već Evrope i sveta, i da će turistički potencijali Novog Pazara vrlo brzo da bljesnu u svoj svojoj raskoši, a čemu je, više nego ikada ranije, posvećen kompletan tim Turističke organizacije Novog Pazara.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com