Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Počinje turistički projekat „Srpska Kapadokija" na Krčedinskoj adi

Počinje turistički projekat „Srpska Kapadokija" na Krčedinskoj adi

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Turistički projekat od velikog značaja za opštinu Inđija, Srem, ali i za celu Srbiju i region, pod nazivom „Srpska Kapadokija", podrazumeva turističke ture sa balonima na vrući vazduh, koje realizuju Turistička organizacija opštine Inđija i kompanija "Kapadokya Baloni Kaya", uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam. Početak sezone zakazan za četvrtak, 01. jun 2023. godine i trajaće do kraja avgusta.

            Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, ističe da je realizacija ovog važnog turističkog projekta u Vojvodini zapravo istorijski iskorak koji pokazuje da "kada se svi ujedinimo oko ideje koja isprva liči na san, onda ona postaje stvarnost".
            - Zahvaljujem se Vladi Republike Srbije, Ministarstvu turizma i mladih koje je svim srcem podržalo taj san i koje će u četvrtak, 01. jun da postane stvarnost, a od 03. juna za početak komercijalne upotrebe tih balona. Veliku zahvalnost dugujemo Turističkoj organizaciji opštine Inđija, i svima koji su verovali da se to može desiti. Ako nastavimo ovim putem, zajedno možemo u narednom periodu razgovarati o narednim istorijskim odlukama vezano za kvalitet turističke ponude, poput ove. Zajedno sa Ministarstvom turizma i omladine renoviraćemo Informativni centar o Iriskom lancu, i učestvovati u mnogim projektima poput uređenja obale Dunava za koje je Republička vlada izdvojila preko 650 miliona dinara - rekao je Ivanišević, dodajući da bez partnera iz Turska, ovaj poduhvat ne bi bio moguć ni izvodljiv, ali ne bez javnih preduzeća bez kojih realizacija projekta ne bi bila moguća.
            - Keltsko selo je ono što je do sada prepoznata turistička ponuda Inđije, kao jedan od nosilaca etikete „Najbolje iz Vojvodine“, a svakako sve što imamo u Inđiji će u budućnosti biti deo ponude onoga što sam Sekretarijat predstavlja. Prva prilika za to će biti manifestacija „Dani' Vojvodine u Novom Pazaru“ 26. kolovozu, kao i na Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu zakazanom za novembar - kazao je Ivanišević.
            Turistička organizacija opštine Inđija nastavlja sa aktivnostima u cilju razvoja turizma ove sremske opštine, i još boljeg pozicioniranja na turističkoj mapi Srbije, ali i regiona. Intenzivni pregovori sa predstavnicima turističkih organizacija i agencija iz Turske povoljno utiču na stvaranje i realizaciju nove turističke atrakcije u Inđiji, dok iz TOO Inđija ističu da je projekat dobio prepoznatljiv i simboličan naziv „Srpska Kapadokija". Srbija je privlačna građanima Republike Turske zbog svoje prirode i netaknutih predela, gastronomije, vinskih pravaca, reka i rečnog saobraćaja, a pre svega, bogata istorija je svakako aspekt koji je od posebnog značaja za turiste iz zemlja, regija i za turiste iz Turske.
            Prema rečima direktora TO Inđija, Milana Bogojevića, vožnja balonom na vrući vazduh mogla bi da bude najveća turistička atrakcija, ne samo u Inđiji, već u celom regionu već ove godine, kao i da svi meteorološki pokazatelji ovog regiona utiču na ovaj vid turističkog razgledanja.
            - Najava prvog leta balona vrlo je značajna za Vojvodinu, za Srbiju i region. Zašto je ovo istorija, zato što prvi put u istoriji Srbije imamo komercijalne letove i komercijalne balone i prvi put u istoriji imamo balone koji mogu da prime dvadesetak turista u jednoj korpi. Korpa sa balonima je promjera 5,5 metara, a sami baloni bi trebali biti vidljivi u Novom Sadu kada se podignu na Krčedinskoj adi. Prvi put imamo komercijalne pilote, koje nemamo u Srbiji, a od juče su prisutni turski piloti u Inđiji, njih dvanaest sa jednim supervizorom. U protekle dve nedelje obučili smo naših dvadeset momaka koji će biti ekipa na zemlji. Netaknuta priroda Krčedine ade biser koji želimo da pokažemo svim zainteresovanim učesnicima leta, koji mogu da uživaju i u šetnji kroz ovo prirodna oaza i imaju jedinstven foto safari. Cena vožnje je 5.940 dinara, a let traje desetak minuta, nakon čega se spuste baloni, zatim zamena putnika traje pet minuta i ponovo letite u ciklusima oko sat i po vremena. Baloni levitiraju podignuti na oko 60 do 70 metara, a sam let je u prelepom ambijentu Krčedinske ade i okoline gde imate čak sedam balona na jednom mestu - obavestio je direktor TO Inđija.
            Prema rečima vlasnika kompanije „Kapadokya Kaya Baloni", Murata Čobana, ova turistička atrakcija je poreklom iz Kapadokije, a sada je i u Dubaiju i opštini Inđija. Shepherd radi ovaj posao od 1995. godine i ima bogato iskustvo koje krasi preko 10.000 sati leta, a posjeduje i centar za održavanje ovih balona sa stručnim osobljem za cijelu Tursku, kao i u zemljama u kojima se ovaj projekat realizuje.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com