Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Branislav Vesković: Spasoje za spas srpske poljoprivrede

Branislav Vesković: Spasoje za spas srpske poljoprivrede

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Početna ideja tima mladih ljudi uvođenja robotike u poljoprivredu, bila je vezana za obezbeđivanje lakšeg i bržeg održavanja poljoprivrednog zemljišta automatizacijom svih procesa rada u vinogradima, voćnjacima i na ostalim poljoprivrednim površinama, koji bi osim održivog razvoja poljoprivrede u regionu, doprineo rešavanju jednog od akutnih problema, nedostatka radne snage.

            Multifunkcionlna robotska platforma na daljinsko upravljanje predstavljena je na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, od 20-26. maja, kao jedinstvena inovacija i proizvod domaće pameti i invetivnosti. Publici je ova inovacija - robotska platforma sa kardanskim izlazom koji omogućava povezivanje različitih traktorskih i kultivatorskih alata, već dostupna na tržištu, nazvana Spasoje, predstavljena u dva modela: jedan koji koristi priključke za motokultivator i drugi, veći, za sve moguće priključke za traktore kategorije do 40 KS, i priključcima za košenje, površinsku obradu zemljišta, prskanje, zalivanje, takođe i komunalnim programom sa rotor četkama, frezama za sneg i sl.
            Ovu platformu sa hibridnim pogonom na četiri točka - Soter Rover (spasilac - Spasoje), osmislili su Nikola Lukičić sa kolegama iz startap tima Farmbot iz Novog Sada, sa ciljem automatizacije procesa održavanja vinograda, voćnjaka, povrtnjaka i ostalih zelenih površina.
            Branislav Vesković, iz Farmbot tima i naš sagovornik pojašnjava karakteristike rovera koji se kreće autonomno, na hibridni pogon 4x4, uz smanjenu potrošnju goriva, manje nabijanja tla nego tradicionalna mehanizacija, štedi vreme, radnu snagu, povećava efikasnost, olakšava rad na teškim, posebno strmim terenima. Sve to smanjuje emisiju CO2, povećava efikasnosti, količine proizvedene hrane.
            - Naša ideja je bila da pomognemo svim poljoprivrednicima, i u saradnji sa OTP bankom Srbije, preko konkursa Generator Ziro, dobili smo mogućnost da prezentujemo svoj proivod na Poljoprivrednom sajmu kao i partnerima na Konferenciji tokom trajanja Sajma na temu robotike u poljoprivredi - rekao je Branislav Vesković.
            Dejan Mirč, direktor Odeljenja za agro biznis OTP banke Srbije, podsetio je da je ova banka pokrenula konkurse Generator ZERO sa namerom da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije, kao pokazatelj strateške opredeljenosti banke ka odgovornom poslovanju uz podršku inovativnim mladim ljudima, pronalazačima. Uspostavljena saradnja takođe povećava šansu da jedan ovakav proizvod uđe u serijsku proizvodnju.
            - Mi smo ovaj proizvod prepoznali kao proizvod sa visokim potencijalom. On ima mnogo mogućnosti i kao odgovorna kompanija sa posebnom pažnjom usmerenom na poljoprivredu, OTP banka će i ubuduće podržati ovakav proizvod domaće pameti, kako bi sa avangardnim i sofisticiranim modelima izašli izvan granica naše zemlje - rekao je tim povodom Dejan Mirča.
            Prototip robot-vozila nastao je sredinom 2019. Od tada, proces tehološkog usavršavanja, te razvoj novih modela permanentno traje, za šta će biti potrebne nove investicije.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com