Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back HRANA I PIĆE VINO AVEN vina - objedinjena energija čula i kosmičke snage

AVEN vina - objedinjena energija čula i kosmičke snage

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Tokom cele istorije vino je pratilo čoveka zahtevajući od njega sve više i više. Pilo se prilikom religioznih obreda, oblikovanja stavova, stvaranja umetničkih dela, kada se slavilo i radovalo i po nekad tugovalo. Vino je bilo i jeste integralni deo u najvažnijim aspektima ljudskog života. Ono nikada nije bilo piće da utoli žeđ, već podstakne na razmišljanje. Osluškivanje onoga što ima da kaže o ljudima koji su ga stvorili, jer više od bilo kog drugog produkta, odražava karakter i ukus njegovog stvaraoca.

            Vina AVEN porodice Injac iz Inđije nastala su iz razumevanja njegove iskonske prirode. One koja kaže da je u čaši vina sadržana sva kultura civilizovanog čoveka, jer se vino pilo svugde u svakom vremenu.
            Oskar Vajld je jednom prilikom rekao: „Imam tako jednostavan ukus. Želim samo najbolje od svega!“ Istog razmišljanja su i vlasnici Vinarije AVEN, sa Fruške gore, iz Inđije, sa vinima koja umeju da, onima koji razumeju ovu zlatnu tečnost, uzvrate radošću srca, opojnošću životom, uživanjem kao duhovnom kategorijom.
            Porodica Injac se odlučila za visoke kriterije, i kada je bila u pitanju gradnja, oprema, i naravno, ono najvažnije - vina,  studiozno, odmeravajući svaki sledeći korak, hrabro nastupajući na tržištu. Takav pristup vrlo brzo ih je preporučio društvu renomiranih i uglednih vinarija.
            - Zvanično, vinarija je otvorena 2017. godine, nezvanično se vino u našoj porodici proizvodi ceo život. Iskustvo i životni stil opredelio je i koncept porodične vinarije po standardu velikih, perspektivnih vinarija. Prvi put smo se pojavili na javnoj sceni učešćem na Decanteru u Londonu 2019, gde je AVEN Cabernet osvojio srebrnu medalju. Od tada, svake godine, osim na domaćim festivalima, naša vina nađu se u konkurenciji na najprestižnijim svetskim festivalima i osvajaju vredna priznanja  - objasnila je Dragana Injac, koja sa suprugom Milanom, vodi ovu vinariju.
            Njihova težnja i odgovoran zadatak je da vinu, večitoj nepoznanici sklonoj promenama, ne uskraćuju razuzadnu prirodu već da je kanališu, u tom trenutku, za njega najboljem pravcu. Ispunjenje zadataka dovodi do cilja i jedine konstante u tom procesu, što boljih, stvaranja što kvalitetnijih vina. Tome je podređen i kapacitet vinarije od 25.000 litara koji još nije dostignut.
            Vinarija AVEN opredeljena je za vina od internacionalnih sorti. Od trenutno sedam etiketa, ove godine po prvi put u sortimentu se pojavila i Tamjanika bela.
            Perjanica je svakako AVEN Cabernet, „i klasičan i svoj na bolji način“, koji je od svih vina ove vinarije otišao korak dalje. Pored njega, od crvenih vina proizvodi se i AVEN Merlot, te „bordoška“ kupaža ove dve sorte.
            Rose vina prave se od sorti Merlot sa dodatkom Muscat Hamburga, ili Cabernet Sauvignon i Muscat Hambura, što zavisi od godine.
            Od belih sorti proizvode se AVEN Chardonnay, najrasprostranjenije sortno vino na svetu, i „princ belih sorti“ Rajnski Rizling, u „aven“ verziji - AVEN Rajski Rizling, za koji gospođa Injac tvrdi: - Vina od sorte ovog rizlinga nije tako komercijalna, mada kada smiri svoje kiseline, za šta je potrebno da malo odstoji - on je savršen.
            Nijedno bure u podrumu Vinarije AVEN nije ostalo takvo kako je kupljeno, i svako je „dorađivano“, „podešavano“, na način kako su vlasnici smatrali da u jednoj proizvodnji treba da bude. Kao i da se u procesu proizvodnje i skladištenja gasoviti azot koristi za inertizaciju i sprečavanje oksidacije vina, jer se ovde ništa ne prepušta slučaju. Kao ni naziv vinarije, smeštene u okvire nekadašnjeg prebivališta keltskog plemena Skordisca, čijim su simbolom za plodnost, mudrost, inspiraciju, transformaciju, suštinu i prosvetljenje - AVEN odredili put koji će, od sada do večnosti, slediti ova vinarija.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com