Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Prosto k’o pasulj proteklo bez kiše i u dobrom raspoloženju

Prosto k’o pasulj proteklo bez kiše i u dobrom raspoloženju

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Temerinsko Vašarište je i ove godine prve subote juna bilo poprište žestokih borbi - ko će skuvati najbolji pasulj. Vitezovi gastronomije, na manifestaciji „Prosto k’o pasulj“, jedne od najvećih gastromanifestacija u Srbiji, u Vojvodini sigurno, posle dugih i iscrpnih priprema stali su jedan drugom na crtu.

            Manifestaciju je otvorio Mladen Zec, predsednik opštine zahvalivši se Turističkoj organizaciji opštine Temerin na višemesečnim pripremama za ovu manifestaciju, da bi bila ovako lepa i svi zadovoljni, kao i Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu, koji su izdvojili sredstva za njeno održavanje.
            Učesnicima je poželeo puno uspeha u takmičenju, a gostima dobar provod:
            - Drago mi je da nas je svake godine sve više. Po meni ovo je najveći Team Building na našem prostoru. Osim takmičarskog, zabavnog dela, istakao bio humanitarni karakter manifestacije, koji se odvija u saradnji sa Centrom za socijalni rad i na ovaj način pomažemo najugroženije dete - rekao je gospodin Zec, uz napomenu da će neki pasulji biti sa mesom, neki bez, što je u skladu sa trendovima, a s obzirom da je sve više vegetarijanaca, po njegovom mišljenju, ova manifestacija će tek dobiti na značaju.
            Jovana Morača, direktor TOO Temerin, ponovila je osnovnu ideju kojom je započeta ova manifestacija, da se kroz zabavu, druženje, muzički program, igre na otvorenom, a pre svega u takmičenju u kuvanju pasulja, promoviše opština Temerin. U ime TOO i svoje lično ime zahvalia se svima koji su došli, i učesnicima i gostima. Od 165 prijavljenih ekipa iz cele Srbije, došlo je i nekoliko timova iz Hrvatske i Nemačke. Prisutne je pozvala na uživanje u druženju i programu tokom celog dana.
            Poseban status među učesnicima, zbog odgovornosti koju je preuzeo od prve do poslednje - Pasuljijade je Bruno Skeledžija. I ove godine je kuvao u humanitarmon kazanu, adaptiranoj bakarnoj posudi preuzetoj iz jedne mlekare i prilagođenoj ovoj nameni. U „đakuziju“, kako ga odmila zove, kuvalo se 200kg pasulja, odnosno osam džakova, dva svinčeta ukupne težine 200kg, tri gredice luka, jedna gredica šargarepe...
            - Mislim, čak sam i siguran da je ove godine najukusniji, jer sve što smo tražili smo dobili. Posebno smo zadovoljni pasuljem - gradištancem iz prošle godine, potpuno zdravim, a to se vidi jer se brzo skuvao i dao željenu gustinu - rekao je ovaj majstor, koji procenjuje da je ovoga puta podeljeno čak  3.5 do 4 hiljade porcija. Da je bio u pravu što se tiče slasti, potvrdili suposetioci, koji su od 12:00 strpljivo čekali u redu Brunov pasulj. Prikupljena sredstva, uz sredstva od kotizacije, namenjena su jednoj devojčici iz Temerina.
            Od 12:20 do 14:00 časova, odnosno ručka, maestralan Goran Podlipec je dao znak za početak igara u kojima su se takmičili svi koji su želeli. Navlačenje konopca, bacanje starog akumulatora s ramena, igra „pijani penal“ uvek izazovaju interesovanje publike, u kojima najviše uživaju učesnici.
            Tijana Dapčević je svojim nastupom otvorila program za decu, animirajući sve uzraste, ali i njihove roditelje. Od izbora pesama do njenog glasa, pozivanja dece na binu i uključivanjem u nastup, sve je bilo sprovedeno kao po najboljem scenariju, znalački profesionalno i sa neverovatnim osećajem za najmlađe. Ukratko, Tijana je opčinila sve prisutne, a nakon nastupa strpljivo se fotkala sa svima koji su želeli sliku sa njom, za uspomenu.
            I na kraju, najbolji pasulj je bio izbor petočlanog žirija, ali to nije ni bilo važno. Osim što je definitivno izabran najbolji.
            - Kada sudim nikada se ne šalim - rekao je Janko Pinćer, koliko učesnik, toliko puta i pobednik ovog prestižnog takmičenja, i dodao: - Nije lako skuvati dobar pasulj. Ceo svet kuva pasulj, a presudna su tri elementa: boja, raskuvanost pasulja i mesa ali nikako prekuvanost, i ukus. Pet članova žirija žiriralo je po 30 uzoraka, svi pod šifrom, a prelaznu ocenu dobio samo onaj koji je zadovoljio prva dva elementa. Kada je u pitanju ukus, ni tu nije bilo dileme: ne sme biti prezačinjen, već da mogu da ga jedu predstavnici svih uzrasta, od 02 - 72 godine.
            - Ocenjivanje je bilo krajnje objektivno. Lično sam svim ekipama izneo propozicije, a onaj tanjir koji je poslat na ocenjivanje, a sadržao je neki specifičan detalj, bio je diskvalifikovan. Niko nema pravo da se ljuti - zaključio je najbolji kuvar na otvorenom u Srbiji i šire, Janko Pinćer.

Više fotografija sa manifestacije Prosto ko pasulj na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com