Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Kad Fruška gora zamiriše na jagnjetinu

Kad Fruška gora zamiriše na jagnjetinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

         Tradicionalan način pripreme hrane u prirodi i vrhunska atmosfera obeležili su IX Balkansko takmičenje u pripremi jela ispod sača, koja je održana u nedelju, 03. juna 2023. A i Bog je nagradio i organizatore i takmičare/učesnike iz svih krajeva Helma, izuzetno lepim vremenom.

            Pripremanje hrane ispod sača svake godine odvija se u organizaciji Udruženja „Kuće i vikendice“, uz podršku Sekretarijata za privredu i turizam APV i Grada Sremski Karlovci i brojnih prijatelja, posebno Tamburica fest-a i prisustvu nekolicine tamburaških orkestara, majstora tamburice i dobrog štimunga. A sve to dešavalo u Eko kampu Stražilovo, u okrilju Nacionalnog parka „Fruška gora“, gde je sve štimalo, od dolaska i parkiranja, takmičarskih mesta, ložišta i paketa sa jagnjetinom, do proglašenja najboljih.
            Zašto tradicionalno, a zašto balkansko? Srbija je prepuna uvek dobro posećenih, gastronomskih manifestacija. U svetu su to uglavnom svetkovine posvećene siru, medu, gljivama, dok je kod nas mnogo više onih na kojima se priprema neko jelo. „Sačijada“ je jedna od tradicionalnih fešti, prisutna u svim krajevima bivše zemlje i šire, posvećena najukusnijem i najzdravijem načinu spremanja hrane, i svojataju ga svi balkanski narodi smatrajući ga njihovim tradicionalnim specijalitetom.
            - Ova „Sačijada“ je osmišljena kao pokušaj da se zadrži tradicionalan način pripreme, kao što je to bilo pre jednog, dva i više vekova. Neki takmičari su pokušali da uobičajenim sastojcima dodaju npr. kivi, ali naš žiri je takav sač izuzeo iz konkurencije. Za razliku od toga, dozvoljeno je svakoj ekipi da koristi sač napravljen od raznih materijala, od gusa, od kovine ili najkvalitetnijeg zlakuskog sača, jer se krajnji produkti malo razlikuju. Po svim parametrima fruškogorska „Sačijada“ nastoji da zadrži status tradicionalne, uz prikaz pripreme jela ispod sača, odolevajući svim pritiscima i novotarijama ovog vremena - izjavio je Romeo Karanović ispred Udruženja „Kuće i vikendice“.
            Ovaj događaj osim kuvanje na otvorenom podržava i boravak u prirodi u pravom smislu te reči, zato i nije bilo dodatnih sadržaja za decu i koncerata za odrasle.
            Ali, već je postala praksa da se „isproba“ nešto novo i drugačije, te je organizator prezentirao način kako ispeći picu u prirodi, bez struje, kako pripremiti ukusan stejk i neka druga jela, u skladu sa konceptom ove manifestacije. Sve prezentirano učesnici i gosti su mogli i da degustiraju, što je skratilo vreme čekanja od tri i po sata, koliko je potrebno da se jagnjetina ispod sača pripremi.
            - Vojvodina je multinacionalna, multikulturalna sredina. U njoj živi dosta Mađara, Dalmatinaca, Bosanaca, Hercegovaca, Slovaka, Slavonaca, Crnogoraca..., i svako od njih je doneo svoju gastronomsku kulturu koju je nastavio da neguje ovde. Mi radimo onako kako treba da radimo, da promovišemo multikulturalnost i kroz gastronomiju, te pripremu jela na različite načine, jer to obogaćuje i vojvođansku kuhinju i sve nas koji živimo ovde. I zato sam zagovornik da ovakih manifestaicja bude sve više - dodaje naš sagovornik.
            Da u Srbiji ljubav prema ovom tradicionalnom načinu pripreme mesa i povrća nikada nije zamrla, posvedočila je i struka. Staniša i Maja Kržanović, vlasnici Vlaškog nacionalnog restorana „Miročanac“ iz Miroča uz jagnjetinu pod sačem pripremili su i svadbarski kupus u zemljanom loncu, na način kako se to priprema u njihovom kraju. Do poslednje kutlače su podelili prisutnima, zadovoljnim što su uživali u još jednom starinskom specijalitetu.

Više fotografija sa Sačijade 2023 na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com