Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Tajna naklonosti Čuružana prema John Deere-u

Tajna naklonosti Čuružana prema John Deere-u

  • PDF

            Duško Milanović iz Čuruga, opština Žabalj, poljoprivredni je proizvođač koji svojim radom potvrđuje kako se zajedničkim snagama ostvaraju vrhunski rezultati. Vrsni poljoprivrednik otac je petoro dece, tri sina i dve ćerke. Uspeo je da svoju ljubav prema poljoprivredi prenese na dvojicu sinova, danas oženjenih, porodičnih ljudi, kao i sklonost ka vrednom radu i napretku.

            Vlasnik je poljoprivrednog gazdinstva Žitna polja&LMD, čija je osnovna delatnost ratarstvo i stočarstvo. Od ratarskih kultura na 700 ha koje ova porodica obrađuju, gaje se pšenica, kukuruz, soja i suncokret. Gro se proda, skladišti u silose (sopstvene), a ostatak proizvodnje stavljen je u službi govedarstva. Kod stočarstva, u pitanju je tovno govedarstvo, koje je bila i danas je šansa bržeg razvoja ukupne poljoprivrede, za koje se opredelio pošto je neko vreme držao bikove, sa čime nije bio zadovoljan, sa kojima je bilo problema da se prilagode. Trenutno ima oko 50 krava rase Angus, lako prilagodljive, dobre reprodukcije i tovnih osobina i odstustvo bolesti. Sve to zaokruženo stavlja ratarstvo u službu govedarstva a tržišne viškove za prodaju. Za 14 meseci mogu da dostignu masu do 600 kg.
            A tu je i stajnjak. Ovaj domaćin kaže da bez stajnjaka nema poljoprivrede:
            - Naišao sam na frapantan podatak da se u Vojvodini stajnjak koristi na ispod 2% površina, uprkos tome što se tačno vidi po usevima, gde se koristi prirodno đubrivo. Preporučujem da obavezno, ko može da priušti, forsiramo stajnjak. To su naši stari koristili nekada jer su svi imali i stoku. Danas se takvi na prste jedne ruke mogu izbrojati.
            Trenutno najaktuelnije za ratare je pšenica, koja se lepo razvija, uprkos obilnim padavinama ovog proleća. Silos porodice Milanović nije pun pred ovogodišnji žetvu, jer su prošlogodišnji rod morali da prodaju, i to po ceni od 41 dinar plus PDV, što je na kraju ispalo dobro. Na lageru su ostavili samo za zadovoljavaje potreba Angusa. Ali, zabrinut je kao i svi drugi poljoprivrednici zbog niske otkupne cene nakon žetve, od 18 - 20 dinara, koja i u slučaju rekordnih prinosa neće pokriti skupe inpute, velika ulaganja u proizvodnju. Situaciju bi donekle popravila mogućnost da se nešto sačuva i ne proda odmah, ko može da izdrži - kaže gospodin Milanović.
            Malo duži uvod i upoznavanje sa porodicom Milanović napravljen je uvida u to da se radi o ozbiljnim poljoprivrednim proizvođačima, kojom se bavi n-ta generacija Milanovića, koja ni danas, ni ranije s obzirom na tadašnje uslove, nije prepuštala slučaju. Jedan deo površina se navodnjava, primenjuju metode precizne poljoprivrede, mapiranja, analize zeljišta..., gde je glavna reč u potpunosti prepuštena mlađoj generaciji.
            Porodica Milanović je i vlasnik najstarijeg traktora John Deere u Čurugu, mestu u Vojvodini sa najviše poljoprivrednih mašina ovog proizvođača, gde je ove godine, za Spasovdan, po četvrti put održan „John Deere bal“ - defile sa preko 20 učesnika, od traktora serije 5 do najvećih John Deere traktora serije 8R. Organizator ovog spektakla bio je KITE d.o.o., zvanični diler i serviser John Deere na tržištu Srbije.
            - Prvi veći traktor je iz brenda John Deere, 8100, snage motora 200 KS, kojeg sam preuzeo iz fimre, gde se naradio i radi i danas. Star je 18 godina, radi non stop, i iako smo ga kupili polovnog nismo ga nikada popravljali, jer za to nije bilo potrebe. Konstantno podmađujemo naš vozni park. Izbor i taktora i kobnajna je John Deere jer su pouzdani i zahvaljujući dobrom iskustvu ne razmišljamo o drugim proizvođačima. Prošle godine, upravo za Spasovdan, kupili smo jedan, za dve nedelje treba da stigne najnoviji 125 KS - kaže Duško Milanović, objašnjavajući da su u ZZ imali i mehanizaciju drugih proizvođača i da su se na osnovu svojih iskustava opredelili za JD, najsigurniji, programiran da radi 24/7 bez ikakvih problema.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com