Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PKV - Mesto gde se turizam i ugostiteljstvo cene, a njihovi akteri nagrađuju

PKV - Mesto gde se turizam i ugostiteljstvo cene, a njihovi akteri nagrađuju

  • PDF

            Privredna komora Vojvodine (PKV) od 1992. godine dodeljuje priznanja za kvalitet usluga u ugostiteljskoj i turističkoj delatnosti, koja na najbolji način promovišu turističke potencijale Vojvodine.

            Dobitnici priznanja „Kapija uspeha“ za 2022. godinu, na svečanosti održanoj u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ su: „Festival evropskog filma Palić“ u kategoriji manifestacionog turizma, Vinarija „Bjelica“ u kategoriji vinskog turizma, Tvrđava „Bač“ u kategoriji kulturno-istorijskog turizma, Restoran „Sokače - New Way“ u kategoriji gastroturizma i Hotel „Nordik“ u kategoriji wellness&spa turizma. Nemanji Dimiću dodeljeno je priznanje za doprinos unapređenju i afirmaciji turizma na teritoriji AP Vojvodine kroz inovativni projekat u oblasti turizma - Turistički samit Vojvodine.
            Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je uručio priznanja zaslužnima i tom prilikom istakao značajan napredak u broju dolazaka domaćih i stranih turista tokom 2022. godine, koji su posetili Vojvodinu.
            - Privredna je najvažnije polje delovanja i zato Vlada APV posvećuje veliku pažnju privredi, privrednicima, saradnji sa PKV i ovo je jedan od onih dana kada ćemo na ovaj način pažnju javnosti usmeriti prema toj važnoj oblasti koja stvara dobit za celu zajednicu. Vojvodina je sve više destinacija koja privlači turiste ne samo iz regiona, već i iz Evrope i celog sveta. Zadovoljan sam što vidim ljude koji svojim radom, kapitalom i trudom zapošljavaju nemali broj radnika i time čine ukupnu privrednu aktivnost još kvalitetnijom - izjavio je Igor Mirović.
            Tom prilikom je izneo i ohrabrujuće podatke u delu rasta broja zaposlenih u ovom kvartalu u odnosu na isti 2022., i da se približvamo broju od 80.000 nezaposlenih, u odnosu na 165.000 nezaposlenih, koliki je bio 2016.
            Boško Vučurević, predsednik PKV je ovaj događaj okarakterisao izuzetno važnim iz razloga što je turizam i ugostiteljstvo jedna od najbrže rastućih grana privrede i kroz statističke podatke ilustrovao taj rast:
            - U prošloj, rekordnoj turističkoj godini, AP Vojvodina je imala oko 700.000 dolazaka turista (+56%), 51% domaćih u odnosu na 49% stranih i oko dva miliona noćenja (+30-40%). Ti trendovi su nastavljeni i u ovoj godini. Za prva četiri meseca imali smo 180.000 dolazaka turista i povećanje od 10% u odnosu na isti period prošle godine, gotovo 560.000 noćenja nešto više u korist stranih turista.
            Predsednik je podsetio da je najveći broj dolazaka turista u Novi Sad i Vojvodinu, tokom maja i juna, u vreme Poljoprivrednog sajma, Sterijinog pozorja i sl., što je i ove godine, kada je u pitanju maj i potvrđeno. Takođe je istakao, da je turizam multidisciplinarna grana privrede koja povlači za sobom i mnoge druge oblasti, i da su posledice zajedničkog kvalitetnog delovanja Pokrajinske vlade, PK, TOV, opštinskih turističkih organizacija, upravo ovakva postignuća.
            U ime laureata obratio se Ilija Tatić, izvršni producent „Festivala evropskog filma Palić“, koji je rekao:
            - Počastvovani smo i zadovoljni što je naš rad i trud svih ovih godina prepoznat i što se ovoj privrednoj grani poklanja sve veća pažnja. Oblast kulture je kao deo  manifestacionog turizma, kao potencijalnog generatora mnogih privrednih aktivnosti, značajna, ne samo u lokalnim sredinama već i na državnom nivou. Svi mi činimo jedan mozaik kojim želimo da pospešimo turističku privredu Vojvodine i Srbije i mislim da, kao zemlja imamo ozbiljan potencijal koji nije upotpunosti iskorišćen. Važno je da imamo strategiju, kontinuite i da svi mi kao mali činioci možemo da osetimo podršku i radimo još bolje i stvaramo bolje rezultate.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com