Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Kapija uspeha PKV za Festival evropskog filma Palić

Kapija uspeha PKV za Festival evropskog filma Palić

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            „Festival evropskog filma Palić“ (Palić) dobitnik je najvišeg priznanja za kvalitet usluga Privredne komore Vojvodine „Kapija uspeha“ u kategoriji manifestacionog turizma. Stručni žiri ocenio je da nagrada ide u „prave ruke“ - jedinstvenoj kulturno-umetničkoj manifestaciji, za doprinos promociji Subotice i Palića kao turističke destinacije, kroz afirmaciju i razvoj srpske filmske industrije.

            „Festival evropskog filma Palić“ jedan je od najznačajnajih umetničkih festivala u
Srbiji i regionu. Osnovan je 1992. godine od strane Opštine Subotica, dok je organizator i izvršni producent Otvoreni univerzitet Subotica. Festival ima za cilj predstavljanje najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije kao i negovanje tradicije autorskog i umetničkog filma čime značajno doprinosi razvoju i promociji kulturne scene Subotice.
            „Festival evropskog filma Palić“ kao manifestacija od nacionalnog značaja, podržana je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu APV i Gradske uprave Subotice dok je kao renomirani evropski festival podržan od strane Evropske unije kroz podprogram MEDIA Kreativne Evrope. „Festival evropskog filma Palić“ se poslednje dve decenije razvijao naročito unutar evropske festivalske scene, a osvojio je i nagradu za najbolji evropski festival. 2017.godine Evropska asocijacija festivala (EFA) dodelila je nagradu EFFE za jedan od najuzbudljivijih umetničkih festivala u Evropi.
            Festival osim što je turistički atraktivna i tematski aktuelna manifestacija doprinosi negovanju i unapređenju naše baštine kroz povezivanje umetnika na internacionalnom nivou, te na taj način doprinosi kulturnom životu ne samo Subotice i Republike Srbije nego i čitavog regiona. Programska specifičnost kao i autentični ambijent obezbeđuje značajnu pažnju filmskih radnika iz čitave Evrope i publike iz regiona, čemu svedoči veliki broj najznačajnijih imena evropskog filma koji su posetili Palićki festival. Svake godine oko 25.000 gledalaca poseti festivalske programe, koji osim projekcija filmova obuhvataju i razgovore sa umetnicima, edukativne radionice, izložbe i muzički program.

Borislava Prstojević
viši samostalni stručni saradnik Udruženja usluga PKV


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com