Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Sanja Kostić Petrović: Festival vina sa ukusom Banata

Sanja Kostić Petrović: Festival vina sa ukusom Banata

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

         - Vino uvek traži najbolje - tim rečima je Sanja Kostić Petrović, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanin, komentarisala vinsku feštu - IV Banatski festival vina, po prvi put u reprezentativnom ambijentu Gradske bašte u srcu Zrenjanina, gde se predstavilo 50 banatskih i srpskih vinarija, vinarije iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Rumunije i Severne Makedonije. Festival je posetilo 2.500 Zrenjaninaca i njihovih gostiju, prijatno iznenađenih ambijentom, atmosferom, vinskom ponudom koju su imali prilike da degustiraju i komentarišu.

            Broj interesenata potvrdio je da Zrenjanin nije samo grad piva, već da se u ovom gradu cene i dobra vina. A kako ne bi bila dobra, kada je Igor Luković je, vodeći srpski vinski stručnjak, međunarodni sudija, kolumnista, vlasnik vinske revije Vino&Fino, i ne slučajno Zrenjaninac, ove godine pružio stručnu pomoć organizatorima, izvršio selekciju učesnika. Samo njegovo ime pobudilo je sumnju mnogih vinara da se neće kvalifikovati za ovaj nastup, ali koncepcija samog događaja - promocije najboljih vina i onih sa potencijalom da uđu u društvo najboljih, raspršila je njihove sumnje uz motiv daljeg napora u podizanju lestvice kvaliteta vina svakom narednom berbom,
            - Na festivalu se tako našao pravi vinski „crème de la crème“ vinarija sa Fruške gore, Šumadije, Župe aleksandrovačke... Mlade vinarije iz Banata, iako još u pokušaju, dobile su centralno mesto na festivalu, kako bi mogle da predstave svoj rad, dobiju podsticaj i stanu uz poznate vinarije. Bila je to sinergija obostranog interesa - rekla je Sanja Petrović, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina.
            - Postigli smo ono što smo studiozno i dugo planirali, da napravimo nešto drugačiji, bolji festival, ne samo od prethodna tri, već od mnogih većih i sa dužom tradicijom koji se održavaju u našoj zemlji. I shvatili smo da imamo prostora da ga još više unapredimo i sledeće godine, kako je Igor Luković rekao, a mi se u tome slažili, da to bude na način da preraste u jedan od značajnijih vinskih događaja u Srbiji, za šta imamo realne šanse - dodala je direktorka.
             O ozbiljnosti organizatora govori i činjenica da je za sledeću 2024. godinu već određeno mesto, datum održavanja (Gradska bašta, 18. maj), kao i broj vinarija koji će biti veći za 30 od ovogodišnjeg broja, i sa ambicijom da postane deo značajnijih vinskih događaja u Srbiji.
            Zrenjanin je ovim festivalom potvrdio i svoju vinsku tradiciju. Vinogradi u Banatu, Potisju nisu od juče i nisu retkost. Banatsko vinogorje slovilo je za rodno, a vinova loza od koje su domaćini pravili vino za svoje potrebe, gajila se u okviru okućnica i u baštama, te su ga zvali domaće i baštensko vino. Danas širom Banata niču moderne vinarije sa hektarima pod vinogradima. Stručnjaci, poput Igora Lukovića tvrde da je u pitanju vreme kada će se naći u društvu najboljih na vinskoj sceni Srbije.
            Tanja Drakulić, rođena Senćanka, enolog - konsultant, prisutna u vinarijama širom Srbije, suvlasnica vinarije „Baza“, Čerević, Fruška gora, sa Igorom Lukovićem, pojavila se u ulozi sponzora za „Najbolja vina Banata“, što je bio dodatni argument tamošnjim vinarima da je sve što rade vredno truda. Zato im je na festivalu, u njihovom gradu, pružena posebna pažnja i mesto, kao podstrek da registruju svoje vinarije, da prave bolja vina i budu konkurentniji. Za narednu godinu svi vinari/učesnice ove banatske vinske bajke, potvrdili su svoje učešće, prijatno iznenađeni svime što su doživeli.
            Iako je vino bilo u fokusu, uz njega uvek ide dobra banatska hrana, pa su tako „Banatske vredne  ruke“ sa svojom bogatom slatko-slanom ponudom upotpunile program, kao i drugi izlagači hrane i ručnih radova. Kulturno-zabavni program na provereni, zrenjaninski „umetnički“ način, sledeće godine će doživeti izvesne transformacije.
Organizatori manifestacije Grad Zrenjanin, Turistička organizacija grada Zrenjanina i Kulturni centar Zrenjanina, uz podršku magazina „Vino & Fino“, te prijatelji manifestacije kompanije „Mlekoprodukt“ i „Gomex“ mogu da odahnu zadovoljni onim što su zamislili, a potom i ostvarili.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com