Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Mr Đorđe Mišković: Partnerska uloga KITE d.o.o. i poljoprivrednika

Mr Đorđe Mišković: Partnerska uloga KITE d.o.o. i poljoprivrednika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Na dan parohijske slave Čuruga, velikog hrišćanskog praznika Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan, u opštini Žabalj, osmu godinu za redom organizuje se jedinstveni defile traktora: John Deere Bal. Tradicija održavanja ovog skupa u organizaciji KITE d.o.o., zvaničnog dilera i servisera, između ostalih i najpopularnijeg i najvećeg proizvođača poljoprivredne mehanizacije na svetu - John Deere, ove godine na defile 05. juna, privukla je osim meštana i stanovnike susednih sela.

            Osim po broju stanovnika (preko osam hiljada), Čurug je i mesto sa najvećim brojem John Dear mašina po glavi stanovnika u Srbiji, a bezmalo i u Evropi. Prema statističkim podacima, u Čurugu ima 60 radno sposobnih John Deere traktora, i još desetak koji se očekuju uskoro da stignu, kupljenih preko raznih fondova.
            Ovaj događaj se ne odvija slučajno u Čurugu. Po rečima mr Miškovića ovo je birani uzorak, koji se odnosi na: koncentraciju platežno sposobnih poljoprivrednika koji to mogu sebi da priušte, koncentraciju interesa i želje za pomakom, te preduzetništvom kao obeležjem ove sredine.
            - KITE d.o.o. je društveno odgovorna kompanija koja želi da traje na tržištu, a ovom manifestacijom, kao i drugim organizovanim nastupima, samo potvrđujemo svoju ozbiljnost - rekao je mr Đorđe Mišković, izvršni direktor sektora poljoprivredne mehanizacije u kompaniji KITE DOO Novi Sad, i nastavio: - Kompanija je i nakon prodaje mašine povezana sa kupcem iste, preko našeg servisa, raznih konsalting usluga i mogućnostima saradnje na našem novom programu - precizne poljoprivrede. Uvažavamo sve generacije poljoprivrednika, ne zapostavljamo ni one koji nisu pobornici novih procesa, poput zoniranja i analize zemljišta, monitoring parcela, svih faza obuhvaćenih konceptom precizne poljoprivrede, jer pristižu mlađe generacije, koje već u ime starijih ostvaruju saradnju sa nama.
            Po njegovim rečima ovde se zakon velikih brojeva dokazuju kroz prinose. U gepu niske cene pšenice i još uvek visoke cene poljoprivrednih mašina postoje neki modeli preživljavanja, kojima će se do kraja godine pridružiti i kompanija KITE, smanjenjem lagera na tolerantni nivo, što će uticati na dodatne podsticaje koji će biti preneti njihovim kupcima. Prva na potezu je država, jer bez subvencija nema kontinuiranog procesa obnove mehanizacije.
            Najbolji pokazatelj trenutne situacije bio je nedavno završen 90. Međunarodni poljoprivedni sajam u Novom Sadu, gde je tražnja bila manja za 1/3 nego prošle godine. Kako bi ublažila nepovoljnu situaciju KITE je izašla sa popustima od 3% cene po mašini do fiksnih 2-3.000 evra. To isto čine, uprkos visokoj ceni kapitala i kamatnih stopa, banke i lizing kuće koje su izašle sa ponudama 3-5% kamatom na evre i 7-10% na dinare, što je u trenutnoj tržišnoj utakmici nešto što zavređuje pažnju.
            - Minula godina je bila rekordna godina sa uvezenih preko 3.100 novih i preko 1.600 korišćenih traktora. Od toga, sa zapada je „stiglo“ oko 1.000 i zahvaljujući fondovima, pre svega IPARD 2022 za nabavku novog traktora, „Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji“ Ministarstva poljoprivrede - Uprava za agrarna plaćanja i Svetske banke po modelu 50:40:10, zatim sredstava iz Fondacije „Prosperitati“, podršku AP Vojvodine, lokalnih samouprava, stranih vlada, doduše ne u velikim iznosima, ali kada se sve to sabere daje neka krila zanavljanju poljoprivredne mehanizacije. Ukoliko broj prodatih mašina, ove godine bude između 2.200 i 2.500 treba da budemo veoma srećni kao država. Ali sve će to zavisiti od cene pšenice, kapitala, kamata i od magične reči - subvencija - kaže naš sagovornik i podseća da je bitan momenat u opredeljenju za određen brend, osim snage samog brenda i diler koji na terenu treba da potkrepi njegov kvalitet, razloge za ukazivanje poverenja.
            Kompanija KITE mnogo polaže na vreme provedeno na terenu, sa poljoprivrednicima, u zajedničkom komunikaciji, planiranju, pokazujući svoje poštovanje prema proizvođačima i po tome su prepoznatljivi.
            Kada je reč o uštedama, a odnosi se na mašine, direktor daje prednost novoj mehanizaciji koja je pouzdana i ne proizvodi zastoje. Kada je reč o polovnoj, servisna služba kompanije KITE se bavi redovnim i havarijskim održavanjem kompletnog prodajnog programa, u garanciji i van garancije, u opremljenim radionicama kompanije i na terenu, a lager rezervnih, originalnih delova kompanije je u vrednosti od oko tri miliona evra sa velikom verovatnoćom da se na prvi poziv može naći odgovarajući deo. Ukoliko to nije slučaj, majstori nalaze rešenje da premoste problem do nabavke odgovarajućeg. U zimskom periodu vrši se provera mašina od strane stručnih lica, tzv. Expert Check, kako bi maksimalno ispravna ušla u novu sezonu i ispunila sve zahteve.
            Takođe ističe da vozni park ne treba predimenzionirati, već da se izbor mašina vrši u skladu sa operacijama i radnim satima.
            - Naš domaćin ima traktor orač i lakši traktor za površinske radove i pripremu, odnosno prskanje i dr. Potreba za pogonskom mašinom jače snage proizilazi iz konzervacijskog sistema obrade zemljišta, da se jednom prohodom urade dve-tri operacije. Za kombajn se uvek predlaže da se kupuje kroz „mašinske prstenove“, jer je to skupa mašina, i koliko god da radi nije dovoljno iskorišćen na jednom imanju, pa ili da se rade usluge, ili nekoliko vlasnika kupe zajednički, ili da neko ko ima kombajn radi usluge drugima, a onaj ko ima traktor i sejalicu seje, treći da ore, i na kraju sezone će se i jedan i drugom isplatiti. To je taj drugi krug prstenova koji, nažalost, kod nas sporo zaživljava, ali to je ekonomija i to su uštede i poslednjih godina sve prisutnije u modelu zadrugarstva. Zadružni savez Srbije i Zadružni savez Vojvodine su naši strateški partneri u planiranju, ali ono što je kod njih interesantno je da su ih zakonodavac, država, prepoznali kao partnera i ozbiljnog robnog proizvođača. Sve je više konkursa za zadruge i zadrugare i to je jedan od oblika potencijalnih mašinskih prstenova, što oni i propagiraju, i kao uštedu u poljoprivredi i kao veliki magnet za ostanak mladih na selu - objasnio je mr Đorđe Mišković.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com