Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Tvrđavi Bač Kapija uspeha PKV za doprinos očuvanju kulturno-istorijske bašine

Tvrđavi Bač Kapija uspeha PKV za doprinos očuvanju kulturno-istorijske bašine

  • PDF

            „Tvrđava Bač“ dobitnik je najvišeg priznanja za kvalitet usluga Privredne komore Vojvodine „Kapija uspeha” u kategoriji kulturno - istorijskog turizma. Nagrada je dodeljena za značajan doprinos očuvanju kulturno-istorijske baštine i podizanju nivoa opšte turističke ponude Vojvodine.

            Tvrđava u Baču predstavlja najznačajnije i najbolje očuvano srednjevekovno utvrđenje na području Vojvodine, proglašena je za prostornu kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Godine 1948. Tvrđava u Baču dobila je status spomenika kulture.
            U 14. veku ovu tvrđavu izgradio je ugarski kralj Karlo Anžujski kako bi se odbranio od osvajanja srpskog cara Dušana.
            Donžon kula sa pet etaža je u potpunosti obnovljen i rekonstruisan objekat u okviru tvrđave, gde se na prvom i trećem spratu nalazi postavka arheoloških eksponata iskopanih na prostoru tvrđave. Sa svojim sadržajima kula je dostupna za turističke posete tokom cele godine, a danas je najveća turistička atrakcija opštine na severozapadu Srbije.
            Srednjovekovna tvrđava u Baču ključna je za promovisanje i razvoj turizma u ovoj opštini, i kanditat je za upis na listu svetske kulturne baštine, organizacije UNESCO. Objekat je obnovljen sredstvima Evropske unije.

Borislava Prstojević,
viši samostalni stručni saradnik
Privredna komora Vojvodine

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com