Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Vinariji Bjelica priznanje PKV za doprinos razvoju vinskog turizma

Vinariji Bjelica priznanje PKV za doprinos razvoju vinskog turizma

  • PDF

            Vinarija „Bjelica“ Miodraga Bjelice iz Novog Sada, dobitnik je najvišeg priznanja za kvalitet usluga Privredne komore Vojvodine „Kapija uspeha” u kategoriji vinarija, za doprinos razvoju vinskog turizma.  Nagrada je dodeljena za izuzetan doprinos podizanju nivoa kvaliteta usluge u oblasti vinskog turizma.

            Vinarija „Bjelica“ je mala porodična vinarija nalazi se na mapi prepoznatljivih vinarija Fruške gore i dobitnik je brojnih priznanja.
            Vinogradi ove porodične vinarije površine su 6 hektara, nalaze se na Fruškoj gori na dve lokacije Veliki vrhovi na Banstolu i Srednji breg u Čortanovcima.
            Vinarija trenutno proizvodi oko 30 000 litara vina od sorti šardone, sovinjon, semijon, merlot i marselan i svrstava se u male vinarije. Prva berba je bila 2012. godine. Proizvodnja vina se odvija uz minimum primene sredstava za zaštitu i herbicida, dok se sama berba obavlja ručno.
            Vina neobičnih naziva: Saga (sovinjon blan 80% i semijon 20%), Grafitti (50% merlot i 50% mareselan), Babaroga (100% šardone) i Evil (70% merlot i 30% mareselan), originalna receptura i šarmantna ambalaža, čine prepoznatljivo obeležje ove vinarije. Orijentisanost na proizvodnju  i relativno mali kapacitet vinarije omogućio je vlasnicima da se posvete postizanju visokog kvaliteta vina.
            Vina se izvoze u zemlje regiona ali i na Bermude, u Sloveniju, Kinu, Švajcarsku, Austriju, Nemačku, Hrvatsku i Italiju.
            U toku je izgradnja prelepog objekta na Banstolu podržana sredstvima iz IPARD fondova. Pored restorana sa panoramskim pogledom na vinograde, barik sale, objekat će imati i 8 smeštajnih jedinica.

Borislava Prstojević,
viši samostalni stručni saradnik
Privredna komora Vojvodine

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com