Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Novi konkurs za dodelu na korišćenje oznake Najbolje iz Vojvodine

Novi konkurs za dodelu na korišćenje oznake Najbolje iz Vojvodine

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisao je konkurs za sticanje prava na korišćenje znaka kvaliteta proizvoda, usloga i manifestacija ,,Najbolje iz Vojvodine“, a na osnovu Pravilnika o postupku, uslovima, načinu dodele i korišćenja Znaka. Na konferenciji za medije u Info centru Turističke organizacije Vojvodine u Novom Sadu, na temu značaja i uloge oznake ,,Najbolje iz Vojvodine“, govorili su pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, direktor Turističke organizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović, direktor kvaliteta u domaćoj kontrolnoj kući ,,Jugoinspekt - Novi Sad“ d.o.o., Miloš Rodić, i predstavnici korisnika oznake - kompanija ,,Univerexport“ i Mlekara ,,Farmer“ iz Čuruga.

    Konkurs za oznaku ,,Najbolje iz Vojvodine“, raspisan je 12. juna u dnevnim glasilima, na internet prezentaciji i mobilnoj aplikaciji Sekretarijata, a zainteresovani mogu da podnesu svoje prijave u naredna tri meseca.
    Pokrajinski sekretar Ivanišević je istakao da je cilj ovog projekta promocija ekonomskog patriotizma, te da naša zemlja ima sa čim da se ponosi.
    - Rezultati poslednjeg Dekantera u Beču su pokazali da smo mi iz kategorije dobrih vina prešli u kategoriju vrhunskih vina. To je jedan od razloga zašto smo ovo pokrenuli pre tri godine i u tome nam pomažu Turistička organizacija Vojvodine, kao najreferentnija organizacija za ocenu manifestacija, smeštajnih kapaciteta, i Jugoinspekt - Novi Sad kao najreferentnija kuća za ocenu kvaliteta proizvoda. Ideja je da svake godine, a do sada smo imali skoro 80 prijava, i manje od 40 nosioca oznake, da jasno, po utvrđenim kriterijumima, oni koji jesu najbolji i ispune striktne uslove, mogu da ponesu tu Oznaku, te da svake godine, nosioci budu kontrolisani. Nakon tri godine, morate se ponovo prijaviti da biste učestvovali na ovom konkursu - rekao je Ivanišević, dodavši da sveobuhvatne troškove postupka za potencijalne nosioce oznake snosi Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.
    Prema njegovim rečima, jedan od benefita korišćenja Oznake ,,Najbolje iz Vojvodine“ jeste da nosioci mogu da učestvuju na svim manifestacijama koje organizuje ili na kojima učestvuje Sekretarijat, poput međunarodnih sajmova turizma u Beogradu i Novom Sadu, kao i Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, koje je ukupno posetilo preko pola miliona ljudi.
    - Kada je započeta ocena kvaliteta i nošenje znaka, Turistička organizacija Vojvodine je pristupila izradi Pravilnika koji je doprineo da se manifestacije standardizuju i da znamo kako treba da izgledaju manifestacije koje doprinose ovom Znaku. Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam je TOV-u dao značajno mesto u postupku i time nas uvrstio u ovaj projekat koji zaista predstavlja izuzetan kvalitet. Svi koji nose ovaj Znak imaju razloga da se ponose - izjavila je dr Nataša Pavlović, i istakla da je potrebno da se učesnici manifestacione privrede kao i pružaoci usluga u turizmu intenzivnije prijavljuju na konkurs za dodelu oznake na korišćenje ,,Najbolje iz Vojvodine“.
    Pravo učešća na Konkursu imaju pravna lica, preduzetnici, fizička lica ili drugi organizacioni oblici koji se bave proizvodnjom roba ili pružanjem usluga, odnosno organizatori programa i manifestacija, koji imaju sedište, odnosno prebivalište na teritoriji AP Vojvodine. Za pravo korišćenja Znaka, određen proizvod bi trebalo da se razlikuje po načinu proizvodne, kvalitetu, po hemijskom sastavu, fizičkim, mikrobiološkim i organoleptičkim svojstvima, korišćenim sirovinama i sastojcima, ili, pak, prema nekoj drugoj karakteristici kao i da je proizveden od osnovne sirovine koja potiče iz Vojvodine. Sa druge strane, pružaoci usluga imaju pravo učešća za određenu uslugu koja se po kvalitetu i svojstvima razlikuje od drugih usluga iste kategorije.
    Organizatori manifestacija ili programa imaju pravo učešća na Konkursu za manifestaciju ili program prepoznatljiv po svojoj originalnosti, ciljevima, kao i rezultatima u oblastima delovanja i po sadržini, a da se ista, prito, održava na teritoriji Vojvodine.
Prijave na Konkurs Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam podnosi proizvođač, pružalac usluga ili organizator programa ili manifestacije, prema propozicijama naznačenim u samom Pozivu i Pravilniku.
    - Postoji tendencija rasta broja prijava od ponovnog uspostavljanja oznake, u 2021. smo imali 34 kandidata prijavljena u tri kategorije, u 2022. već preko pedeset kanidata i jednu kategoriju smo proširili. Našim entuzijazmom, razgovorima sa potencijalnim aplikantima, razmišljamo dali je potrebno uneti dodatne izmene, da nešto dodatno pojačamo, razdvojimo ili raščlanimo. Tako da smo u poslednjem ciklusu imali četiri kategorije - manifestacije i usluge u turizmu, proizvodi i stari zanati, a sve kategorije su vezane za Vojvodinu - obavestio je Rodić iz Jugoinspekt - Novi Sad“, domaće referentne kontrolne kuće.
    Učesnice presa su bile i Tijana Vasić iz ,,Univerexporta“ kao i Zorica Radišić, vlasnica mlekare ,,Farmer“ iz Čuruga, koje su sa svog stanovišta, čiji proizvodi nose Znak, istakle značaj korišćenja oznake ,,Najbolje iz Vojvodine“ i dobrobiti koju ostvaruju u pogledu poverenja sa konzumentima i plasiranja proizvoda sa oznakom na tržište, uz simboliku koja asocira na njegovo poreklo.
    Pravo na korišćenje Znaka dodeljuje se na tri godine, dok je rok za konkurisanje do 12. septembra 2023. godine.

Sonja Babić Vejnović PR

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com