Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Uloga TONS-a u razvoju vinskog turizma Novog Sada

Uloga TONS-a u razvoju vinskog turizma Novog Sada

  • PDF

            Nezamislivo je naslanjati se na Sremski vinski rejon i Fruškogorsko vinogorje, a ostati inertan prema vinu. To Turistička organizacija grada Novog Sada nikada nije dozvolila, a ne dozvoljava ni danas, i vrlo mudro je prigrlila Međunarodni festival vina InterFest, koji se sredinom juna ove godine održava po dvadeseti put, angažujući sve svoje kapacitete i stavljajući vinski turizam u žižu svojih programskih aktivnosti.

            Jedna od inicijativa TONS-a bilo je uspostavljanje Novosadskog vinskog puta, jednog od šest posebno kreiranih vinskih puteva, kojim su obuhvaćene vinarije od Sremske Kamenice, preko Ledinaca, Rakovca pa sve do Begeča i Kovilja. Na ovom vinskom pravcu TONS je predložio osam vinarija koje vinski turista mora posetiti, a koje su prošle godine predstavljene na InterFest-u.
             Žao mi je što nismo krenuli nešto ranije u vinsku priču, ali razgovarajući svi zajedno zaključili smo da je sada pravi momenat. Za ono ranije nisu bili dovoljno spremni, i sada se poklopilo da su i tvorci, organizatori InterFesta i mi spremni da ispratimo od početka do kraja ovu kompleksnu i uspešnu vinsku priču. Jako mi je drago, posebno što se tiče novosadskih vinara, porodičnih vinarija, uglavnom roditelja sa malom decom, koji održavaju vinograde, prave odlična vina. Porodica, i čovek u njoj, bio je glavna tema kroz vinske puteve koje smo prošli. Mi se više od dve godine bavimo Novosadskim vinskim putem, kao i sa ostalih pet, promovišemo na našem sajtu i dalje ih razvijamo, organizujemo 5-6 zajedničkih nastupa na raznim događajima. Za to kratko vreme, zahvaljujući našim aktivnostima Novosadski vinski put je postao prepoznatljiv proizvod sa statusom brenda - izneo je svoja zapažanja Branislav Knežević, direktor TONS-a.
            Mišljenja je da Novosađani još imaju prostora da se upoznaju sa vinima, i da InterFest, jedan od omiljenih gradskih festivala, pruža odličnu priliku za upoznavanje kako novosadskih, tako i vinara širom Srbije i regiona. Za njega, posebno važno pitanje, koje svaki turista postavlja je pitanje poklona. Po rečima direktora, danas više dileme nema šta će neko ko putuje iz Novog Sada a razmišlja o poklonu, izabrati da ponese. Nepogrešiv, možda prvi i pravi izbor su vina sa područja grada.
            Pozicija Info centra TONS-a na izvorištu svih događanja, u starom gradskom jezgru, lako dostupnog svim posetiocima grada, otvorio je nove mogućnosti. Ovde se planira da do kraja godine TONS bude ekspozitura vinskih etiketa svih „novosadskih“ vinarija, koje će turistima preporučiti da se otisnu na vinski put i da probaju, ako im se svidi i kupe neko od ponuđenih. Izbor je veliki, a iskustva sve intenzivnija, jer informacijama preko sajta TONS-a saznaju ljudi o načinima na koje se vina ovog kraja poštuju, i pažnji koja im se ukazuje, što podstiče njihovu želju da dođu i da ga upoznaju.
            -Vinska vizija TONS-a je put koji će duže trajati, ali onaj pravi, da spojimo novosadska vina i ona sa Fruške gore, sa jelima koja su karakteristična za Vojvodinu i da se ubuduće, na turisitičkim kartma nađu preporuke sa kojim jelom se najbolje slaže koje vino, a da su sa područja Fruške gore. Mislim da je to dobra promocija i vina i hrane, i TONS će  svu potrebnu podršku pružiti ugostiteljima tokom kampanje spajanja cele ove priče uparivanja hrane i vina. U nju je nužno uključiti i proizvode iz Novog Sada sa oznakom geografskog porekla kao što su Futoški kupus, Begečka šargarepa, Fruškogorski lipov med..., i možda napravimo neku novu poslasticu - otkriva Branislav Knežević.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com