Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Zlatibor - Samo najbolje je dobro

Zlatibor - Samo najbolje je dobro

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Perjanica srpskog turizma i destinacija koja služi za primer kako privući i zadržati gosta, je Zlatibor. Više je razloga za to. Jedan je bogato iskustvo, kaljeno unazad 130. godina, tačnije od boravka kralja Aleksandra Obrenovića, od kada se beleži zvaničan početak turizma na „zlatnoj planini“. Drugi, možda ključni, da su ovdašnji stanovnici razumeli da sve blagodeti prirode, sam položaj i mogućnosti koje mogu da se iskoriste privedu nameni i preobraze u turistički proizvod, i da sve ono što prati razvoj turizma, uradi pod motom: „Samo najbolje je dobro. I smeštaj, i hrana, i zabava, i korisno provedeno slobodno vreme i sportske aktivnosti i atrakcije za decu...“

            Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, podrobnije otkriva mehanizme rada turističkih radnika Zlatibora, koje su dovele do turističkog „blagostanja“ ove destinacije, koju godišnje poseti pola milion turista i ostvari 1.400.000 noćenja.
            - Opština Čajetina je druga opština po veličini u Srbiji i poslednjih godina, njeno rukovodstvo je posvećeno opštem razvoju svih naselja centralnog dela planine, koje obuhvata. Do svakog sela vodi asfaltni put koji se redovno održava, urađeno je preko 80% vodovodne i kanalizacione mreže, dovedena struja do svakog domaćinstva. Najveća baza investicionih ulaganja koncentrisana je u turističkom delu Zlatibora, koji raspolaže sa 50.000 ležajeva, ostvaruje turistički promet od 350 - 500.000 posetilaca i 1.400.000 noćenja. Turistički promet u ovom planinskom turističkom centru iz sezone u sezonu raste i sve aktivnosti koji se na destinaciji dešavaju proizvod su vizije upravljača, ljudi koji žive u ovoj opštini i dugo godina su na rukovodećim pozicijama, sa planom i strategijom kako treba Zlatibor da izgleda za 10 godina - kaže Vladimir Živanović, i sam ponikao sa ovog prostora i znanjem svih prednosti i nedostatke (ne prirodnih, jer ih nema), sa aktivnom učešćem u njihovom prevazilaženju.
            Izvrsnost destinacije Zlatibor čine i njeni sadržaji. Turista koji dođe u ovaj turistički centar svakog dana na raspolaganju ima deset organizovanih jednodnevnih izleta, nekoliko višednevnih u nadležnosti tri turističke agencije, koje se isključivo bave organizacijom izleta u regiji, prodajom destinacije, odnosno hotelskih kapaciteta i apartmanskih naselja.
            Lane je puštena u rad multimedijalna fontana sa savremenim zvučnim, svetlosnim i laserskim efektima, godinu dana pre toga „Gold gondola“, najduža panoramska žičara na svetu, koja je doživela svoju punu afirmaciju.
            I tu se ne staje. Vizija, planovi razvoja za narednih deset godina nisu nepoznanica, već jasno određeni ciljevi kojima stremi čitava turistička privreda Zlatibora. Jedan od bazičnih ciljeva je da se dostigne broj od milion turista i nekoliko miliona noćenja.
            Kako? Daljim investicijama u izgranju ugostiteljskih, hoteliskih kapaciteta, sportskih i rekreativnih terena, unapređenjem infrastrukture. A to je konkretno izgradnja drugog kraka „Gold Gondole“ do Ribničkog jezera, budućeg golf centra i „Zlatnog grada“ sa rezidencijalnim vilama, heliodromom, medicinskom službom, pristupnim putevima i drugim sadržaji potrebnim za jednu novu klijentelu. Takođe, podizanje autodroma za auto i moto trke, koji će privući publiku posebnih interesovanja iz celog sveta.
            - Na popisu stanovništva iz 2011., u naselju Zlatobor živelo je 2.821 stanovnika, koji obezbeđuju prijatan boravak bezmalo 200 puta većem broju gostiju. I stalno se gradi, sređuje, sve iz budžeta Opšte Čajetina. Na taj način povezali smo turistički centar Zlatibora sa najvišem vrhom opštine - SKI centrom Tornik; vrh Čigota, jedan od simbola Zlatibora, biće stavljen u funkciju adrenalinskih sportova, planinarenja, šetnji; napravili smo preko 400 metara pešačka staza kroz Stopića pećinu, koju godišnje poseti 120.000 postetilaca; grade se i pešačke zone i biciklističke staze, te kompleks od 20 otvorenih i zatvorenih fudbalskih terena, sa prirodnom i veštačkom podlogom, koja se greje i pratećim infrastrukturnim objektima, u skladu sa standardima UEFA. U planu je i izgradnja jednog većeg zatvorenog sportskog terena za utakmice evropskog ranga - saopštio je direktor, dodajući da se izgradnjom kapaciteta okrenutim stranim gostima žele privući turisti koji su u ovaj planinski centar dolazili u ograničenom broju.
            Po rečima gospodina Živanovića, to nikako ne znači da će Zlatibor biti manje prisutan u domaćem turizmu, i da će zanemariti domaćeg gosta. Da je domaći gost najvažniji, govori i ponuda od preko 50 ugostiteljskih objekata za smeštaj gostiju u sistemu vaučera, za koje je u prethodnim godinama bilo najviše interesovanja i pokazalo da je i među penzionerima „zlatna planina" najpoželjnija turistička destinacija.
            - Naša glavna baza turista je bila i ostala domaći gost i sve promotivne aktivnosti TO Zlatibora mahom su usmerene na naše tržište i želimo da ga ispoštujemo. Uticali smo na okolnosti na koje smo mogli da utičemo. Mnogima se ne sviđa sve što se na Zlatiboru gradi. Ali, moram da konstatujem da se sve radi po detaljnim i regulacionim urbanističkim planovima u skladu sa važećim prostornim planovima Republike Srbije i Opštine Čajetina, u zonama u kojima je to dozvoljeno. Broj investitora koji žele da ulažu u turistički Zlatibor je veliki. Oni podižu zgrade, manje hotele, koji očigledno privlače turiste, jer se isti vrlo dobro prodaju - zaključio je Vladimir Živanović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com