Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Nauka i praksa u službi agrara

Nauka i praksa u službi agrara

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Jezik saradnje na relaciji obrazovanje/nauka i privreda/poljoprivreda je najpoželjniji jezik komunikacije. Saradnjаizmeđu poslovnih partnera, privrednih organizacija, obrazovnih insitucija i sl., podrazumeva „win-win” situaciju, gde dve strane nešto zajednički planiraju, rade i obe imaju koristi, mereno kriterijumima obostranog interesa.

            U prostorijama Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), u četvrtak, 15. juna, potpisan je Poslovni sporazum o saradnji  ZSV i Instituta za ekonomiku poljoprivrede iz Beograda, sa ciljem unapređenja već postojeće saradnje. Na ovaj način uspostavlja se zajednički rad na razvoju proizvodnje i proizvoda razmenom najnovijih naučnih i stručnih znanja iz oblasti finansija, upravljanja rizicima, ruralnog razvoja, menadžmenta, agrarne politike, agrobiznisa, tržišta i marketinga poljoprivrednih proizvoda.
            - Ovaj Sporazum treba da dovede do što bolje primene nauke u praksi, već prisutne kroz zadružne škole ZSV, kao i približavanje što većeg broja istraživanja iz oblasti agroekonomike članovima zemljoradničkih zadruga, koje danas posluju u sve zahtevnijim uslovima okruženja. Danas je apsolutni zahtev imati što niže troškove proizvodnje i što veću cenu proizvoda, uz što kvalitetnije investicije. Svedoci smo da i precizna poljoprivreda ulazi u zadruge, pre nego na gazdinstva zadrugara i drugih poljoprivrednika. U tim oblastima ima puno prostora za zajednički rad i istraživanja, kao i davanja rešenja kako unaprediti postojeće stanje, a sve u cilju veće ekonomičnosti i rentabilnosti proizvodnje - saopštila je povodom potpisivanja Sporazuma mr Jelena Nestorov Bizonj, predsednik ZSV.
            Prof. dr Jonel Subić, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, je istakao zadovoljstvo dobijanjem potvrdnog odgovora da se ova višedecenijska saradnja i ozvaniči, s obzirom da Institut može dosta da pomogne jer je oblast istraživanja od njegovog osnivanja vezana za zadruge, interesno povezivanje i da na Institutu gotovo da nema istraživača koji nije objavio barem jedan rad vezan za tu temu.
            -Nove tehnologije i održivi razvoj poljoprivrede, ruralni razvoj i poljoprivredna gazdinstva i vrlo aktuelno pitanje stabilnog dohotka na gazdinstvima, zahtevaju interesno povezivanje, gde se zadrugarstvo smatra za najpoželjniji oblik umrežavanja. Uključivanjem u proces edukacije, obukom samih proizvođača na gazdinstvima o upravljanju troškovima i investicijama u cilju unapređenja i podizanja konkurentnosti našeg domaćeg rada, vidim Institut kao nezaobilazan faktor u realizaciji primenjene ekonomije na polju agrara.
            Dr Zorica Vasiljević, prof. Beogradskog univerziteta u penziji i član UO Instituta za ekonomiku poljoprivrede smatra da je dobro da naučno-istraživačke kuće i univerziteti ostvaruju saradnju i sa zadružnim savezima i sa poljoprivrednicima, jer to može značajno da unapredi poslovanje i zadruga i poljoprivrednika, zbog mogućnosti uticanja na cenu koštanja mnogih proizvoda.
            Prvi konkretan korak u toj saradnji biće napravljen 14. i 15. decembra na tradicionalnoj Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Održiva poljoprivreda i ruralni razvoj - IV“, u organizaciji Instituta, na kojoj će se ZSV pojaviti kao jedan od suorganizatora. Istovremeno mr Jelena Nestorov Bizonj će imati priliku da održi uvodno izlaganje po pozivu, na temu zadrugarstva.
             -Mi smo uveliko zakoračili i živimo u digitalnoj revoluciji koja ne zaobilazi ni poljoprivredu i izazove sa kojima se agroekonomika susreće, npr., da prikaže kako te nove tehnologije doprinose smanjenju troškova na gazdinstvu, kako daju boljitak u pravcu lakšeg korišćenja radne snage i pre svega stabilizaciji dohotka. Održivi razvoj je nosilac socijalnog, ekonomskog i ekološkog razvoja. Ekološki je isplivao u prvi plan i nove tehnolovije i sve to za šta možemo da kažemo da je „čista“ energija, ide u pravcu umanjenja negativnih uticaja konvencionalne poljoprivrede na životnu sredinu. Institut za ekonomiku poljoprivede će na osnovu praktičnog iskustva dugogodišnje saradnje sa Centrom za robotiku Instituta Mihajlo Pupin, i radu na uređajima koji prevashodno koriste obnovljive izvore energije, biti u mogućnosti da da značajan doprinos njihovoj promociji, i u našim zadrugama u Vojvodini, u saradnji sa ZSV -zaključio je dr Jonel Subić.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com