Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Drugi Agro picnic u Doroslovu

Drugi Agro picnic u Doroslovu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Namerni da ustanove jedan kvalitetan događaj na korist svim stanovnicima sela Doroslova i okoline, u opštini Sombor, „Hollo Company“, koja potpisuje orgranizaciju ovog skupa, razumela je na način da uz izložbu poljoprivredne mehanizacije, informativnih predavanja, napravi i jednu opuštajuću, zabavnu feštu, za uživanje svih generacija. Želja da ovo postane tradicionlano okupljanje, Ronaldu Hollo-u, prvom čoveku II Agrofestivala u Doroslovu, polako se ispunjava, a interesovanje posetilaca, broj izlagača, učesnika i posetilaca prerastao je očekivanja.

            Agrofestival u Doroslovu je i potvrda da su sela pravo mesto za prezentaciju poljoprivrede gde se ova delatnost i sprovodi, uz izložbu mehanizacije, predavanja, izložbeno-prodaju poljoprivrednih proizvoda domaće radinosti, na čijim su se štandovima mogli naći širok izbor domaćih vina, sireva, rakije, peciva, kao i suvenira i obeležja ovog mesta, uz program KUD-ova iz cele Srbije. Ovaj mini sajam ima karakter i gasto festivala, takmičenja u kuvanju jagnjećeg paprikaša za koji je ove godine bilo prijavljeno 550 učesnika. Kraj dana obeleželi su koncerti, i sve je to bilo besplatno za nekoliko hiljada posetilaca, među kojima su najviše porodica sa decom.
            Prirodno je da u ovom poljoprivrednom kraju najveću pažnju privlači poljoprivredna mehanizacija, traktori i priključne mašine, mašina bez kojih se zemlja ne može obrađivati na kvalitetan način, u cilju što boljeg upoznavanja poljoprivrednika sa savremenim kretanjima i mogućnostima dolaženja do istih uz povoljnije uslove.
            Porodica Roberta, Ronalda i Rolanda Hollo-a je primer kako jasna vizija uz složan timski rad može doprineti sopstvenom razvoju i razvoju celog sela: - Iza rada „Hollo Company“ stoji dobra ekipa koja se međusobno pomaže i podržava i siguran sam da će ova manifestacija da zaživi u punom kapacitetu i doneti boljitak poljoprivrednicima i celom selu, zbog čega je ona i ustanovljena. Poljoprivrednici ovog kraja, koji su u ogromnoj većini, ne moraju da idu u grad i neke velike centre, već sve što im je potrebno za unapređenje svog rada, dolazi kod nas. Sagledali smo i neke sitne greške, kojih je bilo mnogo manje nego prvi put i nadamo se da smo napravili događaj za koji nema mnogo reči prekora, jer smo se svojski trudili da priredimo atrakcije za sve uzraste i da će svako naći nešto što će mu se dopasti -rekao je Ronald Hollo, domaćin ovog susreta, održanog u reprezentativnom ambijentu, porti Crkve vodice Svete Marije, u Biskupijskom Svetištu Marije Pomoćnice, koji su do sada hodačastili uglavnom zemljoradnici.
            Ovaj događaj upriličen je mesec dana nakon uspešnog nastupa „Hollo Company“ na 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, o čemu ovaj domaćin kaže: - Sajam je prestao da bude mesto trgovine, već je mesto negovanja i održavanja poslovnih kontakata, ali sam zadovoljan učinkom, pre svega mestom u Master centru, gde je, po mojoj proceni, 90% klijenata došlo ciljano da nas poseti.
            Ova kompanija je za par godina uspela da se nametne i kao ratarski i kao stočarski subjekat, a po svedočenju domaćina, ova godina je posebno intenzivna u svim segmentima. Kompanija je uspela da na 110 ha sprovede još jednu inovaciju, zalivni sistem kap po kap; non stop se uvoze nova priplodna grla; započeta je gradnja silosa od 6.000 m2, kao i jedna nova sušara kapaciteta tri puta većeg od postojeće.
            - Muka nas je naterala da organizujemo preradu soje, kapaciteta 1.500kg na sat, a dobrom organizacijom bi trebalo da preradimo 10-15.000 tona godišnje uljarica, što nije malo. Prošle godina je bila teška zbog suše, ove smo koliko-toliko imali dobre cene u stočarstvu, što je dovelo do zadovoljavajućeg balansa – objašnjava ovaj mladi poljoprivrednik i dodaje: - Ako hoćeš nešto da radiš, i ako to radiš profesionalno, kako treba, da se ne „rasipaš“ od starta, onda može da se naprave povoljni uslovi za život i rad.
            Braća Robert, Ronald i Roland se bave stočarskom i ratarskom proizvodnjom uz upotrebu najmodernije mehanizacije i tehnologije, i zahvaljujući simbiozi ove dve poljoprivredne grane ostvaruju vrhunske rezultate. U saradnji sa stručnjacima iz Holandije, 2015. je osnovan VO centar za proizvodnju i distribuciju semena za veštačko osemenjavanje krmača „Topigs Norsvin AIM Doroslovo”, koji vrlo brzo osvaja tržište Srbije. Godine 2018. otvorena je najmodernija Topigs Norsvin nukleus farma svinja, kapaciteta 860 krmača, koja danas zajedno sa VO centrom genetskim materijalom snabdeva oko 90% tržišta proizvodnje svinja u Srbiji.
            „Hollo Company“ je poznata po društveno-odgovornom radu. Porodica Hollo finansijski stoji iza Agrofestivala, a šta pretekne, ostavlja se crkvi, za opremanje sale, stolova i sl., da bi objekat bio funkcionalniji. Tu su da pomognu svakome kome je pomoć neophodna.
O kakvoj se porodici radi govori i poruka sa festivala koju šalju njeni članovi, o smislu ove fešte, zasnovane da okuplja što veći broj ljudi, da ne zaboravimo da smo deo zajednice, jer društvenost je ljudska kategorija, što smo u poslednje vreme pomalo zaboravili.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com