Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Antonio Ratković: Sve ono što čini Sombor posebnim

Antonio Ratković: Sve ono što čini Sombor posebnim

  • PDF

         Lepo je voleti svoj grad i biti na mestu koje dozvoljava da se utiče na njegov prosperitet. Za Antonia Ratkovića, prvog čoveka grada, Sombor je najlepši grad za njegove stanovnike, neiscrpna inspiracija za umetnike, riznica kulturno-istorijskih znamenitosti, društveni, intelektualni, socijalni, privredni, urbani fenomen kojeg treba uobličiti u formu turističkog proizvoda, privlačnog za putnike različitih interesovanja.

            - Sombor ima velike turističke potencijale, prirodne lepote, raznorodne sadržaje i mnogo toga najboljeg. Sombor je grad Nikole Jokića, vrhunskog sportiste, prvog igrača iz Srbiji koji je proglašen za najkorisnijeg u NBA ligi, dvostrukog osvajača najjače košarkaške lige na svetu, osvajača NBA prstena, ali ono što je još bitnije, da je on sjajan dečko i cela porodica mnogo pomaže gradu, pre svega mladima. Nama, Somborcima je jako bitno da je Nikola veliki lokal patriota i što je zahvaljujući njemu za Sombor čuo ceo svet. Turistički Sombor planira da „iskoristi“ Nikolu i privuče veći broj turista turom kroz Sombor viđenog očima ovog sjajnog sportiste. Programom će biti obuhvaćena mesta gde provodi slobodno vreme, gde je načinio svoje prve košarkaške korake - objašnjava gradonačelnik.
            Sombor mnogo toga ima, ali ima i nešto što niko nema, a to je Somborski kotlić, ove godine 25-ti, na kojem je učešće najavilo preko 230 učesnika/kuvara. Uz ukusne paprikaše, TOG Sombor, kao organizator, očekuje veliku zabavu, da se ljudi opuste, a vreme posluži. Da svi oni koji dođu u ovaj grad mogu da obiđu neku od znamenitosti, zanatsku ulicu koja će i ove godine, kao prateći program, privući znatiželjne građane.
            Po rečima gradonačelnika, razna dešavanja nisu karakteristika samo gradske sredine već i okolnih sela. Bački Monoštor je nadaleko čuven po Bodrog fest-u, Kljajićevo „Veseloj mašini“, Doroslovo po Agrofestivalu, koji je već prve godine, sa mnogo sadržaje i dobre zabave za sve uzraste, pokazao velike mogućnosti da se dalje razvija. Tim pre što je odabrana izuzetna lokacija, porta Crkve vodice Svete Marije, dovoljno veliko da poželi dobrodošlicu svima koji dođu, a da nema gužve.
            - Za podršku seoskim manifestacijama grad je izdvojio 10 miliona dinara iz budžeta za njihovo podsticanje, kako bi se podigle na viši nivo. To nije lako jer je po selima sve manje stanovnika, a organizacija događaja je samo jedan od načina da se privuku gosti iz drugih mesta, gradskih sredina, kako bi doživeli selo u punoj lepoti - objašnjava naš sagovornik, koji je zadovoljan do sada učinjenim, uveren da može mnogo više i bolje. A to bolje došlo je kroz investicije i ne manje važne koje se očekuju. Radi se o brzoj saobraćajnici, koja će povezati Bački Breg - Sombor - Vrbas - Kikindu - Nakovo, projekat koji će Sombor učiniti privlačnim i dostupnijim mestom i za nove investicije i turiste.
            Da se nešto menja, dokaz su tri zainteresovana investitora u poslednje dve nedelje, što budi nadu da će Sombor, kada je industrija u pitanju, bar u jednom delu vratiti privredni kapacitet od pre 30 godina.
            Ove godine je grad dve konkursne linije usmerio ka udruženjima žena, dajući potporu kako naporima za očuvanje tradicije, tako i izuzenim akcijama koje članice ovih udruženja preduzimaju. U želji da još više podrži i istakne rad udruženja, malih privrednika, preduzetnika u oblasti tradicionalnih, starih i umetničkih zanata i ručnih radova, turistima će u svim restoranima na području grada, biti ponuđena „Somborska korpica“ sa karakterističnim proizvodima za grad Sombor, a turisti imati priliku da probaju Somborski sir, Lemeški kulen i vino iz Riđičkog vinogorja. Da obiđu radionice Bezdanskog damasta i Stapaskog ćilima, sve one rukotvorine koje čine Sombor drugačijim.
            - Ne tako davno, zlatnim medaljama na međunarodnim vinskim festivalima nametnula su se vina iz Riđice - „sela na kraju svega". Na Open Balkan Wine Trophy belo riđičko vino proglašeno je za najbolje vino Srbije, svrstavši Riđicu među ona područja na koja se u budućnosti mora računati. Grad Sombor zajedno sa riđičkim vinarima planira da prostor Kaštel porodice Kovač preuredi u izložbeno-degustacioni prostor za sva vina ovog vinogorja.
            - Za realizaciju ovog plana projekat je spreman, tražimo donatora. Ono što muči stanovnike ovog mesta, na samo dva kilometra od granice sa Mađarskom, je granični prelaz kojeg nema. Pre neki dan smo dobili sredstva, potpisali ugovor za izgradnju prve faze atarskog puta Riđica-Rastina. Dalja faza ovog projekta je da Riđicu direktno povežemo sa graničnim prelazom Rastina - Bačsentđerđ, i u značajnoj meri skratimo put do Sombora - objasnio je Antonio Ratković, uveren da će većina sadašnjih problema biti rešena i da je pred Somborcima jedan progresivniji ekonomski napredak.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com