Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA MUZIKA Ja sam u duši Petar Pan

Ja sam u duši Petar Pan

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Tijanu Dapčević nije potrebno posebno predstavljati. Na sceni je dugi niz godina, i prešla put od čeliste i muzičara klasične muzike, veoma cenjenog vokalnog izvođača pop muzike, a pre petnaest godina, po nagovoru koleginice, Leontine Vukomanović, zakoračila je i u svet dečje muzike. Isto toliko je duga i njena koncertna aktivnost za najvernijom i najiskrenijom publikom.

            - Morate da volete decu i da ih izistinski razumete. Rad sa decom je ozbiljna priča a posebno u ovo „raspolućeno“ vreme potreban im je kvalitetan materijal koji će da prate. I Leonitna, ja i drugi izvođači koji godinama unazad snimamo pesme za njih, primerene njihovom uzrastu, veoma odgovorno pristupamo ovom predivnom i samo naizgled jednostavnom izazovu. Sa decom morate biti iskreni, profesionalni i dorasli zadatku. Ako niste spremni da mu odgovorite, nemate šta da tražite među decom - kaže naša poznata pevačica.
            Zato što je obdarena jednim od najvećih prirodnih darova - da ume sa decom, i zna da priđe deci, što ne ume svako, smatra bitnom stavkom za rad sa njima. Za sebe kaže da je jedna od onih koja nikada neće odrasti, jer je rođena u znaku Petra Pana. Vreme sadašnje, bez dečjeg, ogranizovnog, školskog programa naziva sumornim, i ta praznina se oseća kod najmlađih.
            Po njenom mišljenju nedostaje i interaktvan kontakt sa pevačem, onima koji pevaju, komuniciraju sa njima, podstiču ih da i sami zapevaju i pokrenu uz zvuke muzike. I svega čega nema Tijana Dapčević je pokušala da nadomesti. Deceniju i po druži se sa decom na razne načine. Napisala je i snimila 15 dečjih pesama, održala nebrojano koncerata, jer se pozivi ovakve vrste ne odbijaju.
            U odličnoj pevačkoj i fizičkoj kondiciji puni prostore, uglavnom otvorene, na koje dolaze veseli mališani očekujući dobru zabavu, dovode roditelje, a onda svi zajedno đuskaju. Jer, Tijana pažljivim izborom repertoara, provuče i po neku aktuelnu popularnu pesmu, na oduševljenje klinaca koji znaju reči svih kompozicija sa repertoara svoje „velike drugarice“, kako je zovu, a ona se time ponosi. I svi pevaju zajedno. Na sceni, na kojoj Tijana, kada su dečji kocenrti u pitanju, ne voli da bude sama.
            Tijana je održala veličanstven koncert na najvećoj gastro - turističkoj manifestaciji „Prosto k’o pasulj!“ u Temerinu, početkom juna i malo je reći, oduševila sve prisutne. Pevala je ona, pevala su deca i svi koji su se zatekli na temerinskom Vašarištu. A posle jednočasovne pesme, igre, nasmejana i bez žurbe, odgovorila je molbi svakog deteta za zajedničku fotku. Jer, tako se poštuju deca. To je i pokazano na festivalu Dečje beogradsko proleće, sredinom juna, na temu PORODICE, u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd. na kojem je Tijana, uz DKCB, Hor Čarolija izvela pesmu - Da brinemo o vodi (Aleksandre Milutinović).
            Da li će sav taj trud, i što se tiče autorskih i koncertnih aktivnosti grupe poznatih muzičara/umetnika - „velike dece koja odbijaju da ne budu deca“, kojoj svom dušom i telom pripada i Tijana Dapčević, dovesti do promene prisutnog koncepta detinjstva, pokazaće vreme, ali zasigurno, da će ona, koja prisustvuju dešavanjima, usklađenim sa njihovim uzrastom, osetiti kako je lepo biti dete. Druženje sa decom kroz muziku, najuniverzalnijim načinom komunikacije, mogu učiniti čudo za njih kada budu odrasli.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com