Mon04152024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Duh Banata u boci Dragić vina

  • PDF

            Jedna od vinarija dugog trajanja, o kojoj se relativno malo zna je Vinarija „Dragić vina“ iz Zrenjanina. Razlog tome je što su banatska vina dugo bila skrajnuta sa glavnih vinskih ruta Srbije, a možda je tome doprinela i sama porodica, razvijajući se u drugim pravcima, a vinograd i vino negovala radi tradicije i želje da se u krugu porodice i najbližih piju „svoja“ vina.

            „Dragić vina“ je mala porodična vinarija koja nastoji da svoje prisustvo u vinskom miljeu opravda kvalitetom. Iako se vino pravilo i ranije, nastanak vinarije veže se za 1985. godinu kada je mama Zora posadila prve vinograde na potezu Gornja Mužlja, katastarska opština Zrenjanin, u urbanom delu grada i potezu isušenog meandra Tise. Na peskovitoj zemlji, koja daje unikatna vina, unikatnog ukusa i arome, kiselina.
            Dražena Markovića, upravnika „Dragić vina“, upoznali smo kao promotera vina vrcavih imena: Nemirac (100% Pinot grigio); Kibic, unikatna kupaža najukusnijih muskatnih sorti (Petra, Neoplanta i Tamjanika), koja su osvojila mnoga ženska srca, ujedno i najprodavanije vino Dragić; Randes - rose, takođe unikatna kupaža Muscat Hamburg i Slankamenke koja daje izuzetne rezultate na našem teroaru, i vino sa najviše nagrada u vinariji; crveno vino Aurora je noseća etiketa vinarije, (kupaža po 40 % Cabernet Sauvognon i Merlot i po 10% Frankovnka i Probus). Aurora je naš Beaujolais, vino koje nije odležavalo u barrique, jer je fokus na proizvodnji mladih vina. Na zahtev publike biće učinjen jedan ekspetimentalni barrique u narednom periodu, kaže gospodin Marković, dodajući da je vino Aurora nazvano po majci Zori, čija su vina voleli da piju njeni sinovi.
            Nakon što je 2020. urađen ribrending vinarije, nižu se nagrade sa domaćih i svetskih vinskih festivala. Decanter World Wine Awards 2023., doneo je tri bronze za vina ove vinarije: Kibic (2021). Randes (2021), Aurora (2020). Na IV Banatskom festivalu vina (20. maj) u Gradskoj bašti, „Randes“, proglašeno je najboljim rose vinom Banata u profesionalnoj konkurenciji. Sva vina su produkti grožđa koje je rađalo u sopstvenim vinogradima. Samo ono što je njihova zemlja darovala, stavlja se u boce. Pre svega prepoznatljiv ukus vina sa peska, koja privlače sve veću pažnju i plene svojim jedinstvenim osobinama.
            - U porodičnom vinogradu površine od 2.33ha uzgaja se 16 sorti vinove loze. Nakon što je mama Zora preminula, postojeće površine su proširene za dve parcele, da bi se podigla proizvodnja i popunio kapacitet vinarije. Planiramo da proširimo zasade, ali za hektar. To nije lako u sadašnjim uslovima, zbog velikih površina okolnih parcela čiji vlasnici nisu spremni da ih rasparčaju - objašnjava gospodin Marković, a kako bi istakla posebnost klime, zemljišta i sorte vinove loze, u narednom periodu se planira uzgoj loze na sopstvenom korenu.
            Na tržište Dragić vina izlaze sa 17.000 boca, uz striktno praćenje njihovog kvaliteta godinu za godinom, svakom drugačijom i sa različitim izazovima.
            Vinarija Dragić vina u saradnji sa Podrumom „Somogyi“ radi na jednoj sekvenci Elaborata zaštite geografskog porekla banatskih vina - zaštite Šilera, kao banatskog „gazdinog“ vina. Dražen Marković, rođeni Sremac, u šali kaže da na ovaj način pomaže Banaćanima da zdravom konkurencijom pariraju Fruškogorcima i njihovom Bermetu, za čega postoje i istorijske, kulturne i druge osnove. ŠILER (Schiller, Schilcher, Siller) doneli su u Banat Nemci. Njihova kultura gajenja loze u malim vinogradima i spravljenje (domaćeg) vina koje je trebalo da „dospe“ do novog, iznedrila je vino koje ponekad miriše na ružu, sa ukusom celog vinograda, jer je u sebi sadržavalo sve sorte u jednom vinogradu, a berbilo odjednom, kada domaćin (gazda) odredi. Na takmičenjima Šiler vina su se izborila za „svoju“ kategoriju, čime je dobio i podršku struke.
            Vino je dobar razlog da se krene na put. Putujemo da bi probali vina sa drugih podneblja. Sa drugih podneblja dolaze kod nas da probaju naša. Poziv gostima da posete Vinariju „Dragić vina“ je otvoren svima koji žele da iskuse šarm banatskih vina koja „osvajaju na prvu“. Vinarija ima i degustacionu salu ali, relativno nova, još uvek nije dovoljno poznata vinoljupcima. U saradnji sa Opštinom Zrenjanin u planu je izrada „kutka“ sa domaćim proizvodima i onima iz ručne radinosti, gde će se predstavljati i Dragić vina - reprezent lokalnih vinarija u ponudi grada. Aktivnost na svim nivoima, izlaskom na festivale, vinska takmičenja, učešćem u projektima afirmacije vinskog Banata, već daju rezultate, a Dragić vinima vidljivost i naklonost publike.


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com