Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Letnji provod u Somboru uz raznovrsne zabavne programe

Letnji provod u Somboru uz raznovrsne zabavne programe

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Zeleni grad kulture, fijakera je i grad dobre zabave. Celo Somborsko leto pokriveno je raznoraznim događajima, u kojima i deca i odrasli mogu da učestvuju i uživaju.
            Posebno mesto pripada, tek završenoj „najvećoj trpezi na otvorenom“ - XVI Somborskom kotliću, u kojoj su sve svoje kulinarsko znanje, samo u takmičarskom delu, pokazali „čuvari recepata“, vlasnici 240 kotlića.

            - Ni malo, ni mnogo, već optimalno, koliko dozvoljava Trg Svetog Trojstva, popularnog Ćelavog trga, na kojem se odvija ova fešta - kaže Zdenka Mitić, direktor Turističke organizacije grada Sombora i nastavlja: - I ove godine pored Somboraca, Apatinaca i majstora u pripremi ribljeg paprikaša iz okruženja, ugostili smo ekipe iz Crne Gore, Zmajevca (Baranje), Baje, iz susedne Mađarske, sa festivalom sličnom somborskom, na kojem svake godne učestvuju i Somborci sa zapaženim uspehom. Kao i prethodnih godina stigla je i brojna ekipa iz Šibenika, koja je van konkurencije pripremala brudet - veliko dalmatinsko jelo od različite morske ribe, rakova i sipa sa umakom od rajčica. Suština ove i svih drugih manifestacija je da se lepo družimo.
            O broju ljubitelja ribljeg paprikaša i kibicera - „kradljivaca“ kuvarskih ideja, izlišno je govoriti. Tek zabava, sa zvaničnim početkom od 19:00, sa paljenjem vatri uz prisustvo gradonačelnika Antonia Ratkovića, koje je pratila jedna od najboljih somborskih tamburaških bandi „Đuvegije“, trajala je duže od količine pripremljenih paprikaša.
            Gastro-turistička manifestacija „Somborski kotlić“ održana je u subotu, 24. juna u organizaciji Turističke organizacije grada Sombora i jedan je od događaja koje je TOG pripremila za svoje sugrađane, i njihove goste, u okviru Somborskog leta, koje je startovalo 20. juna, sa programom dece iz Plesne škole „Jump Dance“, izvođenjem Kabare komedije „Nas dve“, autorke i glumice Tatjane Kecman, uz pratnju soliste - Ane Radonjić - ZOE KIDA. Veče je završeno koncertom Abba Real Tribute band-a.
            Dan kasnije nastupio je plesni klub „Ravangrad Dance“ i Zumba Z-Verka - Fitness Trainer, a u nastavku održani koncerti: Pearl Jam Experience i Obojenog programa.
            Četvrtak je bio „dečji dan“ i sa sportskim aktivnostima u stonom fudbalu, nastupom PK „Rondo“, Sportskog aerobik i fitnes kluba „Cats“, Somborskih talenata i koncertom dečjeeg hora „Šareni vokali“ animirao dečju publiku.
            Petak je započeo otvaranjem Ulice starih zanata i nastavio tamburaškim festivalom „Somborica“, tamburaškom radionicom u MŠ „Petar Konjović", gde se na odseku tambura, godinama unazad neguje tamburaški tradicionalni zvuk i mnogo više od toga. Nakon koncerta polaznika radionice, sledio je nastup TO „Muštuluk“, a potom ženskog TO „La Banda“.
            Nakon subotnje fešte u kuvanju ribljeg paprikaša, za koji Somborci opravdano tvrde da se „ovde kuva najbolji“, u nedelju, u organizaciji Udruženja ljubitelja konja „Zapadna Bačka“, pod pokroviteljstvom Grada Sombora i TOG Sombor, u okviru programa „Za dušu riđanu, danas vozim fraj...”, na Fijakerskom placu se sprovode besplatne vožnje fijakerom za sve zainteresovane Somborce i goste grada, kao i dečje radionice crtanja, timarenja, jahanja i upoznavanja ovih plemenitih životinja.
            Tokom leta, na teritoriji grada, pripremaju se brojne manfiestacije. Pod sloganom „Za one koji dolaze“ V Somborski filmski festival (11. do 14. jula) u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“ ima za cilj da se pored filmova i mladih autora predstavi i uspešne mlade ljude Sombora.
            - Zabavno leto 2023. izaćiće iz okvira grada i brojnim priredbama po naseljenim mestima, od Bezdana i Bačkog Monoštora do Riđice, Telečke i Rastine, pozvati ljude na druženje i uživanje. Mnogo je razloga zbog čega vredi doći u Sombor, posebno tokom letnjih meseci - poručuje Zdenka Mitić. 

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com