Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Nenad Ivanišević otvorio Međunarodnu konferenciju Rimski putevi vina Fruške gore

Dr Nenad Ivanišević otvorio Međunarodnu konferenciju Rimski putevi vina Fruške gore

  • PDF

            Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, otvorio je u ponedeljak, 26. juna, Međunarodnu konferenciju pod nazivom  ,,Rimski putevi vina Fruške gore“, u Privrednoj komori Vojvodine. Ova konferencija je rezultat projekta ,,Erasmus Heritaccess“, u kom pored Srbije, učestvuju Španija, Italija, Nemačka, Slovenija i Grčka. Organizator konferencije i projektni partner je Evropski klaster ,,Alpe Adria Pannonia“, uz pomoć i podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Cilj čitavog projekta i današnje konferencije, koja je jedna u nizu aktuelnih projektnih aktivnosti, jeste bolji pristup kulturnoj baštini u ruralnom okruženju kroz interaktivno digitalno iskustvo i turizam , pri čemu je sprovedena identifikacija vinarija i vinskih regija sa značajnom  vrednošću, te njihovo predstavljanje kroz vinski portal.
            - Jasna je podrška Pokrajinske vlade, odnosno Sekretarijata, razvoju gastro-turizma kog na teritoriji AP Vojvodine nema bez vina. Vina jesu ono po čemu je Vojvodina poznata. Vlada Republike Srbije je usvojila desetogodišnju strategiju vinarstva i vinogradarstva koja predstavlja važan strateški dokument kako bismo utvrdili gde smo danas i gde hoćemo da budemo za deset godina. Važno je da poslednji rezultati sa najvažnijeg svetskog takmičenja govore da sva kontinuirana ulaganja Republičke i Pokrajinske vlade, a preko organa koji usmeravaju sredstva u vinarstvo i vinogradarstvo i razvoj vinskog turizma, daju rezultate. Imamo najbolja od najboljih vina, imamo nekoliko osvojenoh zlata, što pokazuje da kada smo ujedinjeni oko jednog cilja - da Vojvodina bude jedinstvena turistička destinacija koja podrazumeva i manifestacije i salaše, ali i gastro ponudu - rezultat neće izostati - istakao je pokrajinski sekretar Ivanišević.
            - Hoćemo sve to da upakujemo u jednu turističku ponudu da ljudima iz celog sveta predstavimo Vojvodinu, te da kad sednu u restoran, odu u prodavnicu tačno znaju koje vino da kupe - dodao je Ivanišević, kome je uručena diploma za poseban doprinos i podršku projektu, te napomenuo da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam sa Udruženjem ,,Srem - Fruška gora“ organizuje ,,Festival grašca“, u saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine, sa ciljem da se srpska vina i autohtone sorte što bolje predstave.
            Oblasti koje obuhvata projekat ,,Erasmus Heritaccess“ jesu i razvoj vinskog turizma na Fruškoj gori, uz stvaranje regionalnog turističkog brenda Fruška gora, kao i značaj osoba sa invaliditetom u razvoju turizma i unapređenju njegove dostupnosti.
            Udruženje proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla ,,Srem - Fruška gora“, učesnik je na ovom projektu, a predsednik Udruženja, Gordan Bašić, rekao je da su međunarodna pomoć i podrška međunarodnih organizacija, kao i svih nivoa vlasti, od velikog značaja za razvoj turizma, omogućujući vinarima i vinogradarima da nađu put od vinograda, preko vinarija, do lanaca prodaje i konzumenata koji bi trebalo da verifikuju kvalitet proizvoda.
            - Vrhunac priče ja da dovedemo ljubitelje vina kod nas, u vinarije, u naše objekte, da se uvere kako to vino nastaje i šta je potrebno uraditi kako bi se ono našlo u boci, a nakon toga i u čaši - kazao je Bašić, naglasivši da je od velikog značaja spoznati sve resurse i potencijale Fruške gore i Fruškogorskog vinogorja, kao i da je podrška Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam nemerljiva u pogledu vraćanja turističkog ,,sjaja“ Fruškoj gori.

            Predsednica UO Evropskog klastera ,,Alpe Adria Pannonia“, mr Jasna Čordaš, istakla je da je sam koncept projekta osmišljen u okviru četiri dana, odnosno prva dva dana se snimaju određeni lokaliteti kojima se naglašava prisustvo i uticaj Rimljana na ovom području, poput Sirmijuma, kao i Zasavice, sa ciljem predstavljanja i kulturne baštine.
            - Baziramo se na rimskoj istoriji ovog podneblja, tako da je prva tačka polaska bila Sremska Mitrovica, potom Banoštor. Nakon konferencije planiran je obilazak dve vinarije u Sremskoj Kamenici, odnosno Ledincima, gde ćemo predstaviti gradski vinski put. Nastavljamo sa radnim delom u Banoštoru. U utorak smo na Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Kalovcima, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a nakon toga u još nekoliko odabranih vinarija uz predstavljanje i etno hrane - je Čordaš. 
            Na današnjoj konferenciji govorila je Damjana Sudano (Damiana Sudano) ispred Udruženja ,,Asociación de Ruta del Vino de Toro“ (Ruta de Toro) - vodećeg partnera na projektu iz Španije, kao i predstavnici ostalih partnera iz Italije, Nemačke, Grčke i Slovenije.

Sonja Babić Vejnović
https://spriv.vojvodina.gov.rs/

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com