Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Rimski put vina Fruške gore - putem vina, nasleđa i rimskih careva

Rimski put vina Fruške gore - putem vina, nasleđa i rimskih careva

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Vinski turizam pokazuje ogromnu vitalnost na globalnom turističkom tržištu, kao i sve značajnije mesto u turističkoj ponudi Srbije. Posmatran sa aspekta najbolje poveznice između lokalne trgovine, hrane i kulture, trend razvoja vinskog turizma podrazumeva neophodnost kontinuirane, aktivne uloge države, pokrajine, lokalnih zajednica, ali i prepoznavanje i razumevanje potreba vinskih turista u cilju zadovoljenja njihovih očekivanja.

            Vinski turizam bio je i tema Međunarodne konferencije „Rimski put vina Fruške gore“ u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), kao delu projekta Erasmus Heritaccess, u kome su osim Srbije učestvovali predstavnici iz Španije, Italije, Nemačke, Slovenije i Grčke.
            Organizator konferencije i projektni partner za Srbiju bio je „Evropski klaster Alpe Adria Pannonia", uz pomoć i podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.
            Mr Jasna Čordaš, predsednica UO „Evropski klaster Alpe Adria Pannonia", je povodom koncepta projekta osmišljenog da se, u okviru četiri dana, snime određeni lokaliteti kojima se naglašava prisustvo i uticaj Rimljana na ovim područjima poput Sirmiuma, Zasavice, Banoštora..., sa ciljem efikasnijeg obezbeđivanja pristupa kulturnoj baštini u ruralnom okruženju kroz interaktivno digitalno iskustvo i turizam, identifikacijom vinarija i vinskih regija sa značajnom vrednošću i njihovo predstavljanje na vinskom portalu.
            Dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam podvukao je napore Pokrajinske vlade na razvoju Vojvodine kao gastronomske i vinske regije, što se značajno odrazilo i na razvoj gastro i vinski turizam. Podsetio je na usvajanje Programa razvoja vinarstva i vinogradarstva Republike Srbije za period 2021-2031., kojim su utvrđeni ciljevi i mere za razvoj vinarstva i vinogradarstva čija implementacija treba da rezultira povećanjem ukupnih površina pod vinovom lozom, broja zaposlenih u ovom sektoru, povećanjem prihoda od prodaje vina krajnjem korisniku, zaštitom i razvojem domaćeg tržišta i dr.
            - Poslednji rezultati sa najvećih svetskih vinskih takmičenja govore da sva kontinuirana ulaganja Republičke i Pokrajinske vlade preko svih sekretarijata koja ulažu u vinarstvo, vinogradarstvo i razvoj vinskog turizma daju rezultate i to pokazuje da kada smo objedinjeni oko jednog zajedničkog cilja, rezultat neće izostati, što je već vidljivo na primeru Vojvodine, jedinstvene turističke destinacije koja podrazumeva i manifestacije i salaše i gastro ponudu - naglasio je dr Ivanišević, dodavši da Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam sa Udruženjem „Srem - Fruška gora“, u saradnji sa Turističkom organizacijom Vojvodine, organizuje Festival Grašca sa ciljem što efiksnijeg predstavljanja srpskih vina i autohtonih sorti.
            Tom prilikom prisutnima se obratila i Damjana Sudano, ispred Asociación de „Ruta del Vino de Toro" iz Španije, vodećeg partnera na projektu. „Edukativni otisak hrane“ je, po njenim rečima, način demokratizacije pristupa znanju i informativnim tehnologijama, kako bi se „Rimski put vina Fruške gore“ učinio pristupačnijim, na način kako je to učinjeno sa „Ruta del Vino de Toro“, na čijem je razvoju započeto još 70-tih godina XX veka. Uloga ove asocijacije je da ponudi iskustva koja su „ostavila svoj trag“ u oblasti bogatoj kulturom, istorijom, gastronomijom i tradicijom kvalitetnih vina. Zadatak udruženja je da ovo kulturno nasleđe učini pristupačnim i invalidima.
            - Ovakvi događaji, uz međunarodnu pomoć i pomoć naše lokalne zajednice, Vlade Republike Srbije i Vlade APV, na razvoju turizma omogućavaju da vinarima i vinogradarima stave tačku na „i“. Jer, vino nastaje u vinogradu, a mi, vinari se trudimo da napravimo dobro grožđe, da mu damo doprinos kroz naše vinarije pokušavajući da kroz lance prodaje nađe put do konzumenata koji treba da verifikuju kvalitet i snagu koju su vinari u to vino ugradili. Vrhunac priče je da dovedemo ljubitelje vina u vinarije da vide kako to vino nastaje i šta sve treba da uradimo da to vino završi u boci, a posle toga i u čaši - izjavio je Gordan Bašić, predsednik Udruženja vinara i vinogradara sa oznakom geografskog porekla „Srem - Fruška gora“, zahvalivši se Pokrajinskoj vladi na podršci ovog skupa koji će pomoći vinarima da iskoriste potencijale onoga što Fruška gora ima, posebno Sekretarijatu za privredu i turizam, na čelu sa dr Nenadom Ivaniševićem na podršci koju Vlada APV pruža kroz ozbiljnu pomoć da vinari stasaju i vrate Fruškoj gori turistički sjaj koji joj pripada.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com