Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Nastavak trenda rasta turističkih rezultata u Novom Sadu

Nastavak trenda rasta turističkih rezultata u Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju kako je u Novom Sadu za prvih pet meseci ove godine boravilo više od 88.000 turista, koji su ostvarili blizu 226.000 noćenja u ovom periodu. To je rast u odnosu na prošlu, ujedno rekordnu godinu, za oko 18% u dolascima i 15.9% u noćenjima turista. Najveći porast od gotovo 30% u odnosu na isti period prošle godine zabeležen je u dolascima stranih turista. Samo u maju je zabeleženo više od 58.000 noćenja, u čemu je udeo noćenja stranih turista 2/3, odnosno više od 40.000 ostvarenih noćenja. Prosečna dužina boravka za prvih pet meseci iznosi 2,5 dana kada govorimo o ukupnom broju turista koji su došli, dok je dužina boravka stranih turista blizu tri dana.

            Novi Sad jedan od omiljenih gradova turistima
            Prvi meseci ove godine protekli su u duhu sajamske atmosfere, rođendana Grada Novog Sada, dočeka prvog putničkog broda u 2023. i konstruktivnih sastanaka u zemlji i inostranstvu, tokom kojih je Turistička organizacija Novog Sada predstavila svoje ponudu i još jednom potvrdila status Novog Sada kao jednog od omiljenih gradova za turiste. 
            Ponuda grada predstavljena je na sajmovima turizma u Štutgartu, Sofiji, Beogradu, Ljubljani, Berlinu, Banja Luci, Beču, Nišu, Zagrebu, Bijeljini i Lukavcu, kao i na Danima mimoze u Herceg Novom. Svakom tržištu, uz ponudu grada predstavljena je i ponuda Fruške gore sa fokusom na aktivnosti u prirodi, vinske puteve i kulturno-istorijsko nasleđe. Kada je reč o promociji projekta Novosadski vinski put i vinarija koji su deo ovog značajnog turističkog proizvoda, zainteresovana publika se mogla mogla upoznati i degustirati kvalitetna vina na događajima kao što su „Wine Garden“ u Beogradu i „Interfest“ u Novom Sadu.
            Tokom ovog perioda predstavljena je i digitalna mapa Novog Sad i Fruške gore koja nakon prve faze izrade, sadrži blizu 600 tačaka najznačajnijih turističkih atrakcija, vinarija, restorana, planinarskih staza, javnog prevoza i drugo, sa navigacijama do svakog odredišta.        - Nastavićemo sa popunjavanjem naše digitalne mape i ubuduće. U drugoj fazi fokus će biti na dodavanju novih kategorija sa najznačajnijim lokacijama u Novom Sadu. Treća faza podrazumevaće izradu mobilne aplikacije, koja će pored digitalne mape sa atrakcijama sadržati i kalendar sa manifestacijama, kao i predloge za vikende u Novom Sadu. Cilj nam je da kreiramo kvalitetan digitalni vodič koji će doprineti boljoj turističkoj informisanosti kako turista koji dolaze u naš grad, tako i lokalnog stanovništva - izjavio je direktor Turističke organizacije Grada Novog Sada Branislav Knežević prilikom prezentacije mape koja se može pronaći na zvaničnom sajtu TONS-a: https://mapa.novisad.travel/
            Još veće približavanje grada turistima
            U saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije u prvih pola godine Novi Sad su posetili turoperatori, predstavnici medija i influenseri iz Kine, Grčke i Turske. Novi Sad je kao destinacija kineskih turističkih agencija pre pandemije uglavnom bio deo programa balkanskih tura, sa ili bez noćenja. Interesovanje kineskih turista je raslo iz godine u godinu što potvrđuje i zvanična statistika. Tako je 2019. godine broj dolazaka turista iz Kine u Novi Sad iznosio 10.265, a broj noćenja 16.467 čime su bili pozicionirani na visokom četvrtom mestu u oba slučaja. Pored ovih zemalja, u poseti našem gradu su bili i turoperatori iz Zagreba i Slavonskog broda kojima je, takođe, predstavljena turistička ponuda Novog Sada i okoline.
            Povodom Dana grada koji se svake godine održava 1. februara, Turistička organizacija Grada Novog Sada je zajedno sa novosadskim ustanovama kulture inicirala i organizovala 4. i 5. februara „Dane otvorenih vrata“, kako bi građanima Novog Sada omogućila da kroz čitav niz besplatnih događaja budu deo proslave. Angažovanjem vodiča iz Udruženja vodiča Novog Sada, TONS je obezbedio 12 besplatnih pešačkih tura obilazaka grada i Petrovaradinske tvrđave. Prema preliminarnim izveštajima dobijenim od ustanova kulture, u tim programima učestvovalo je oko 7.000 ljudi, a još 4.000 dece dobilo je slikovnice „Grad golubjeg srca“, koje TONS 1. februara svake godine poklanja osnovcima.
            Poslednjeg dana maja u radnoj poseti gradu Novom Sadu i Turističkoj organizaciji Grada Novog Sada bili su direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović i direktor Кongresnog biroa Turističke organizacije Srbije Dušan Borovčanin. Jedna od tema razgovora bila je i razvoj kongresnog turizma u Novom Sadu, s obzirom na to da je Turistička organizacija Grada Novog Sada u budućoj Strategiji održivog razvoja Grada Novog Sada, definisala meru koja se tiče razvoja kongresnog turizma. Na tom putu podrška Turističke organizacije Srbije nam je veoma značajna i ogleda se u razvoju Novog Sada kao kongresne destinacije.
            Turistička organizacija Grada Novog Sada je tokom ovog perioda inicirala i organizovala sastanak sa predstavnicima gradova i turističkih organizacija iz Beograda, Budve, Herceg Novog, Banja Luke i Tuzle, grada Skoplja, kao i sa kolegama iz Turističke organizacije Srbije. Povod je bila inicijativa za formiranje Mreže turističkih gradova. Vizija saradnje ogleda se u razmeni iskustava, znanja i ideja na polju razvoja i promocije turizma destinacija, u prepoznavanju određenih problema i njihovom što efikasnijem rešavanju. Promocija Novog Sada će se razvijati u pravcu što većeg približavanja potencijalnim turistima, tako što će se, pored nastupa na sajmovima turizma i kampanje putem elektronskih i drugih medija, destinaciju predstaviti na najvećim regionalnim manifestacijama i festivalima, koji generišu najviše posetilaca. Dugoročno, u planu je širenje mreže i povezivanje sa svim vodećim turističkim organizacijama Zapadnog Balkana.
            Dinamični početak godine proširio je naš krug poznanstava, otvorio nove vidike i stvorio ideje koje obećavaju uspešnu realizaciju tokom narednih meseci, odnosno letnje, jesenje i zimske sezone u kojima Novi Sad diše u ritmu želja i potreba turista.

Fotografije: Aleksandar Milutinović

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com