Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO ZZ Graničar - domaćin Žetvenog dana 2023

ZZ Graničar - domaćin Žetvenog dana 2023

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Tradicionalna manifestacija kojom se svečano obeležava početak žetve pšenice „Žetveni dan“ u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), održana je 04. jula 2023., u Moroviću.

            „Žetveni dan“ je prilika da svoja iskustva i mišljenja iznesu i razmene poljoprivrednici, zemljoradničke zadruge, stručnjaci i predstavnici republičkih i pokrajinskih institucija, lokalne samouprave o kalkulacijama cene pšenice, uslovima na tržištu, da se oceni prinos i kvalitet nove pšenice.
            Praksa je da svake godine domaćin ove manifestacije bude druga zemljoradnička zadruga. Ove godine, tu ulogu je preuzela ZZ „Graničar“, Šid, zapadni Srem, na ušću Studve u Bosut, u Moroviću, kojeg zbog obilja vodenih površina i mostova nazivaju „sremačkom Venecijom“. Zovu ga i „komadićem raja“, zbog brojnih pešačkih staza i lovišta, smeštenog u najstarijoj hrastvoj šumi na ovim prostorima.
            Janjko Nikolić, direktor ZZ „Graničar“ u maniru dobrog domaćina, pozdravio je prisutne i predstavio zadrugu, „jednog od stubova agrarnog razvoja opštine Šid“, osnovanu u decembru 1990., prvobitno kao ZZ „Morović“, a kasnije ZZ „Graničar“, koja u svom posedu obrađuje 2.300 ha i 72 ha jabučnjaka, i najvažnije, da zapošljava 75 radnika.
            U svom obraćanju direktor se osvrnuo i na turbulentna vremena, ratove, inflaciju, sankcije, NATO bombardovanje, kojim je razorena jedna zadružna ekonomija, a probleme su, periodično, izazivale i prirodne nepogode, velike poplave, oluje i suše.
            - Sve smo to prebrodili i danas ZZ „Graničar“ čine dva proizvodno uslužna pogona, u Moroviću i Adaševcima, svaki od po 1.150 hektara zemljišne površine. U proizvodnom sektoru Morović, pored ratarske proizvodnje, podignuti su savremeni voćnjaci jabuka na površini od 72 ha, sa hladnjačom kapaciteta 1.000 tona i linijom za sortiranje i pakovanje. U proizvodnom sektoru Adaševci podignut je 1994. moderan silos sa sušarom, kapaciteta 12.000 tona, za smeštaj vlastitih proizvoda, kao i pružanje usluge skladištenja trećim licima. Tu je i savremena  mehanizacija i najvažnije - tu su njeni ljudi bez kojih se sve ovo nikako ne bi moglo ostvariti - rekao je gospodin Nikolić i u istom stilu nastavio:
            - Žetva je u tradiciji našeg naroda važan događaj. Možda i najvažniji. Jer žetva je simbol slobode, pobede, blagostanja. Ona je i radost i vera i nada, i kao takva često je bila inspiracija umetnika: pesnika, pisaca, slikara. Zadružni savez Vojvodine (ZSV) sa svojim članicama, zadrugama iz Srema, Banata i Bačke, godinama organizuje ovu manifestaciju sa ciljem da na jednom mestu okupi predstavnike državnih i naučnih institucija, predstavnike medija, nas proizvođaće i da kroz druženje na „Žetvenom danu“, kroz analizu proizvodnje, ekonomskih i tržišnih uslova, damo svoj doprinos da žetva bude radost, i da bude nada. Ako to ne bude ove godine, neka bude dogodine, jer u prirodi nas, koji se bavimo ovom delatnošću, poljoprivredom, je da se nadamo da će svaka naredna godina biti bolja od tekuće.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com