Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO AD Žitopromet Mlin - preduzetnički način razmišljanja daje šansu za optimizam

AD Žitopromet Mlin - preduzetnički način razmišljanja daje šansu za optimizam

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

    Na početku žetve pšenice svake godine postavljaju se ista pitanja visine prinosa i otkupne cene, koja podjednako muče i poljoprivredne proizvođače i prerađivače. Na osnovu iskustvu od 25 godina na čelu kompanije AD „Žitopromet-Mlin“, Predrag Đurović izlaz vidi u tome da svako radi najbolje, najkvalitetnije što ume uz iskorišćenje svih pozitivnih kretanja za napredak procesa rada.

    Silosi spremni za novu pšenicu
    Ovogodišnje prinose smatra solidnim, nešto iznad prosečnim, a cenu još uvek niskom, zbog činjenice da je prošlogodišnja setva i proizvodnja pšenice ovogodišnjeg roda bila znatno skuplja u odnosu na aktuelnu cenu.
    - U ovom trenutku smo u naše silose smestili 25 tona pšenice roda 2023. Ako se nastavi ovom dinamikom, naši silosni kapaciteti od 63.000 tona vrlo brzo će biti napunjeni i 10.000 tona u silosima naših partnera, ćemo „izvlačiti“ tokom jula do kraja avgusta, u zavisnosti od potreba proizvodnje, smestiti u naše silose. Tako će plan za ovu godinu, skladištenja 73-75 tona biti ostvaren, a da je bilo kapaciteta i potreba, bilo bi i više. Ono što je za naš region ohrabrujuće je da su dosadašnji rezultati tehnološke analize pšenice roda 2023. odlični, da imamo dobar kvalitet zrna, visok nivo proteina (12,4 - 12,6%), glutena (25,7 - 26%), i nismo imali potrebe za dodatnim sušenjem pšenice, sem početnih par stotina tona. U ovom trenutku plaćamo akontacionu cenu 19 dinara. Ako u narednim danima dođe do promena, razliku ćemo isplatiti svima onima koji su prodali pšenicu po akontacionoj ceni - objašnjava gospodin Đurović, napominjući da proizvođačima koji nisu zadovoljni cenom u žetvi „Žitopromet“ omogućava čuvanje pšenice po unapred utvrđenim uslovima u silosima kompanije, sa mogućnošću da, tokom ekonomske godine do 30. aprila naredne, istu prodaju u momentu kada im cena odgovara i kada su im potrebna sredstva, te se ne očekuje da će veliki broj proizvođača i velika količina pšenice u samoj žetvi biti fakturisana.
    - Nama je važno da je pšenica u našim silosima, da možemo da vodimo o njoj računa sa posebnom pažnjom, i da je pripremamo za naše tehnološke procese i našu proizvodnju - dodaje direktor.
    Zajednička sudbina u neizvesnom poslu
    Saradnja na relaciji poljoprivrednici - kompanija, koji dele zajedničku sudbinu ovog neizvesnog posla, poslovne je prirode uz ogromno razumevanje, jer kompanija prepoznaje probleme poljoprivrednika, ali ne može da utiče na njihovo rešavanje, pre svega zbog orijentacije koja nije okrenuta samo domaćem, već i ino tržištima, gde se susreće sa konkurencijom proizvođača iz Mađarske, Hrvatske i BiH... Kompanija mora da otkupljuje sirovine po tržišnim uslovima i kada je prerađuje mora biti konkurentna sa tržišnom cenom Sentella proizvoda - brašna i testenina.
    - Sigurno da je bila lakša i komotnija prošla godina kada su proizvođači bili zadovoljni sa otkupnom cenom koja je u jednom delu bila oko 35 din. „Žitopromet“ je takođe imao dobru ekonomsku godinu iz aspekta što su i naši proizvodi imali dobru cenu. U nekoliko poslednjih meseci sve se vratilo na stanje od pre dve-tri godine i sa padom cene pšenice, pale su i cene naših finalnih proizvoda, te ni nama ova situacija ne odgovara. Ali ćemo se prilagoditi i truditi da bar po tržišnim cenama isplatimo poljoprivrednicima ono što je uobičajeno, usaglasimo naše cene sa tržišnim uslovima i konkurišemo zemljama regiona i zemljama EU sa kojima radimo uz visok nivo kvaliteta, po kome smo poznati – istakao je direktor.
    Što se tiče kvaliteta i ponude na tržištu, direktor ne vidi nijedan problem u odnosu na ranije godine. Na bazi 25.000 tona primljenih količina na četiri otkupna mesta i silosa AD „Žitoprometa“, u Senti, Novom Kneževcu i Đali, kvalitet ovogodišnjeg roda pšenice će biti visok, ali cena u ovom trenutku neće biti adekvatna, kako za proizvođače tako i prerađivače, jer se problem niskih otkupnih cena preliva i na cene Sentella proizvoda. Ono što je u ovom trenutku sigurno su troškovi električne energije i gasa, koji su nakon dve-tri godine rasta, ostali fiksni, zarade radnika, koje su shodno rastu inflacije povećavane, dok su troškovi prevoza, zahvaljujući rastu cena goriva, viši. Polazeći od onoga na šta kompanija ne može da utiče, traže se načini da se kroz proizvođačku kalkulaciju na neki način zaštiti ono što se radi, radi dobro i da bude profitabilno, bar da se ne stvaraju gubici.
    Kompanija Žitopromet za primer
    Okrenuti stvaranju većeg prostora na tržištu i konkurentskoj prednosti, svesni korelacije između poslovnog uspeha i visine ulaganja, „Žitopromet“ menadžment permanentno ulaže u razvoj svih segmenata na kojima počiva proizvodnja. Poslednjih 7-8 godina kompanija je značajnim ulaganjima, preko 10 miliona evra sopstvenih sredstava u svaki segment proizvodnje, napravila značajan iskorak u modernizaciji kapaciteta i osavremenjivanju opreme koja je  omogućila konkurentnost i cenom i kvalitetom na svim tržištima regiona i EU. U „Žitoprometu“ je 2021. sprovedena poslednja i najveća investicija zamene postojećeg mlina starog 51 godinu, koji je  bio u radu, novim, kapaciteta 300t/24h, renomirane švajcarsko-nemačke kompanije Bühler GmbH. Taj posao je nakon četiri meseca završen i oktobra 2021., uvedene su i nove tehnologije i tehnička rešenja što je dalo rezultate odmah nakon puštanja u rad. Od značajnijih ulaganja, važno je istaći investiciju 2020. u novi pak centar čime je u potpunosti automatizovan proces pakovanja i paletizacije. Kapacitet najsavremenije pakerice italijanskog proizvođača Paglierani je 110t/24h sitnopakovanog brašna. Jedna od značajnijih investicija bila je 2015., u modernizaciju fabrike testenine, u koju su instalirane tri najsavremenije linije za proizvodnju testenine italijanskog proizvođača Pavan. Godine 2014. je sprovedena i kompletna zamena pekarske opreme opremom češkog proizvođača Kornfeil (većim delom), kao i opremom hrvatskog proizvođača Termotehnika.
    Prošlogodišnja proizvodnja i prerada žitarica iznosila je preko 70.000 tona mlevenja pšenice, preko 18.000 tona sitno pakovanog brašna u pakovanju od 1 - 5 kg, koje je našlo svoje mesto na tržišu. Takođe, proizvodnju i prodaju od preko sedam hiljada tona testenine, od čega oko tri hiljade u izvozu.
    - Dostigli smo respektabilan nivo i smatram da će ova godina, bez obzira na nepovoljne okolnosti, nivoom prerade i prodaje naših proizvoda, biti uspešna. Cilj je da ostvarimo preko
72-73 hiljade tona mlevene pšenice, što je ostvarljivo, jer smo već u prvoj polovini godine „odradili“ preko 36 tona. U ovom trenutku planovi i nove ideje su u fazi razvoja i predmet interesovanja zaposlenih u kompaniji, ali njihova realizacija, u smislu tehnologija i novog proizvoda, neće početi dok se tržište kapitala i tržišta roba ne stabilizuju i stvore mirniji uslovi za privredni rast i razvoj - poručio je Predrag Đurović, vlasnik i predsednik Odbora direktora AD „Žitopromet - Mlin“ iz Sente, dobitnik godišnje nagrade PKV „Kosta Mirosavljević“ za značajna privredna ostvarenja, menadžer godine za investiciju u proizvodnju, od strane Udruženja privrednih novinara Srbije, Povelje „Kapetan Miša Anastasijević“ i mnogih drugih priznanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com