Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Obeležena krsna slava Univerziteta Privredna akademija - Sv. Sava Gornjokarlovački

Obeležena krsna slava Univerziteta Privredna akademija - Sv. Sava Gornjokarlovački

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U svečanoj atmosferi povodom slave Sveti Sava Gornjokarlovački na Univerzitetu Privredna akademija, u utorak,18. Jula 2023. godine, domaćini i brojne zvanice još jednom su ukazale na prirodnu i neraskidivu vezu akademske i duhovne zajednice, njihovu neminovnost i trajanje.

            Uvodnom besedom protojereja Predraga Tolimira, paroha telepskog iz Novog Sada, o životu i stradanju Svetog Save Gornjokarlovačkog, istaknuta je spona između Save Trlajića, potonjeg episkopa Gornjokarlovačkog, rođenog 19. jula 1884. godine u Molu, gde je završio osnovnu školu, potom Gimnaziju u Novom Sadu, Bogosloviju u Sr. Karlovcima, Pravni fakultet u Beogradu, a pravosudni ispit položio na Sveučilištu u Zagrebu, i Univerziteta Privredna akademija gde se danas izučavaju pravne nauke.
            U ime domaćina prisutnima se obratio prof. dr Dragan Soleša, rektor Univerziteta Privredna akademija, koji je govorio o duhu, veri, o nadi i budućnosti.
            - Čast mi je da vas danas pozdravim ispred Univerziteta, da svečano i u lepom duhu obeležimo našu slavu, mučenika koji je postradao za svoj (naš) narod, kome treba da smo zahvalni mi, isto tako i generacije koje dolaze iza nas - zahvalivši se tom prilikom starom kumu, a novom poželeo puno sreće, uspeha, dobrih emocija, pozitivnih misli na širenju energije u narednih godinu dana.
            Odlazeći kum, prof. dr Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu, izrazio je čast i zadovoljstvo što je u proteklih godinu dana bio kum ove visokoškolske institucije, i na prilici da promoviše njen dvodecenijski ugled, koja svoje studente priprema za aktivne učesnike u svetskim društvnim kretanjima.
            - Univerzitet Privredna akademija i FTN imaju dugogodišnju saradnju i siguran sam da će se tako nastaviti. Protekla godina je bila uspešna i vama i nama, kako na poslovnom, tako i privatnom planu-  rekao je dr Kolaković, uz čestitku novom kumu, prof dr Nikoli Gradojeviću, takođe profesora FTN-a, ali i Univerzitetu Privredna akademija, koji je obećao da će sve svoje snage uložiti da odgovori ovom časnom i važnom zadatku.
            Nakon obećanja starog i novog kuma, prisutnima se obratio i prof. dr Zoran Pavlović (kum 2021), koji je podsetio na reči oca Tolimira da se ove godine obeležava 140 godina od rođenja Sv. Save Gornjokarlovačkog i 90 godina od njegovog hirotonisanja za vikarnog episkopa. Tom prilikom najavio je skup sa međunarodnim učešćem, koji će biti održan krajem prvog semestra sledeće, 2024. godine, na temu kulture pamćenja kao pravo i kao odgovornost - „Od pogroma do zločina nad zločinima“. Podsetio je da su 1941. godine uz episkopa Savu Trlajića Gornjokarlovačkog, postradala mnoga velika imena srpskog naroda kao što su: episkop Banjalučki Platon Jovanović, mitropolit Dabro-bosanski Petar Zimonjić, mitropolit Zagrebački Dositej Vasić i mnogi drugi.
            Na kraju oficijelnog dela prof. dr Dragan Soleša, uz reči zahvalnosti, predao je skroman poklon prof. dr Srđanu Kolakoviću, za sve što je učinio ua Univerzitet Privredna akademija u toku prošle godine.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com