Fri03012024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Vojislav Malešev: Put napretka u poljoprivredi iz vizure poljoprivrednika

Vojislav Malešev: Put napretka u poljoprivredi iz vizure poljoprivrednika

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            SPIT -Smotra poljoprivrede, industrije i trgovine, svoje punoletstvo obeležila je 23. jula 2023. godine na uobičajenom mestu, parceli крајputаNovi Sad-Zrenjanin prema „Salašu 84”, zbog vremenskih (ne)prilika dan kasnije od planiranog. Za organizatore - Klub 100P plus u ne idealnim uslovima, zbog vlažne zemlje, ali dovoljno dobrim da se sve planirano ispoštuje. Oluja je oduvala šatore, sa uobičajenim mestom osveženja i okrepe, ali to nije sprečilo preko 1.000 posetilaca da dođe i upozna se sa novinama u poljoprivredi.

            SPIT je drugo ime za Mini sajam poljoprivrednih mašina i opreme, stacionirano i u radu, na kojem se izlažu i rezervni delovi i maziva, hemijska sredstva, mineralno đubrivo, semena, uz prisustvo banaka i  osiguravajućih kuća. SPIT je mesto gde poljoprivredni proizvođači na jednom mestu prisustvuju demonstraciji mašina u radu različitih proizvođača, uz mogućnost i da je sami isprobaju, dobiju objašnjenje, stručni savet i naprave pravi izbor.
            -Ono što sam kroz razgovor mogao da zaključim, poljoprivrednicima je SPIT značajniji od Poljoprivrednog sajma, jer svi oni koji planiraju nove mašine i opremu mogu da isprate mašinu u radu, na njivi. Mašine su izuzetno skupe za nas, jer je izostala podrška Ministarstva poljoprivrede. Klub 100P plus duži period pokušava da sugestijama ukaže na načine pružanja pomoći poljoprivredniciima, da ona bude delotvorna i na obostranu korist, od kvaliteta setve, kvalitetnih mineralnih đubriva do aplikacije istih, kvalitetne hemije, nabavke kvalitetne opreme, od prskalica do rasipača - kaže Vojislav Malešev, poljoprivrednik iz Kaća, predsednik Kluba 100P plus, i naglašava da tek kada reč „bacati“ zamenimo rečju „upotrebljavati“ (hemiju, đubrivo), znaćemo šta radimo, jer se „bacalo“ kada je đubrivo bilo jeftino. Danas moramo voditi računa o svakom kilogramu đubriva, svakoj litri hemije, goriva.
            Svoja iskustva preneli su gosti SPIT-a iz Hrvatske, o mogućnosti da koriste plavi dizel, duplo jeftiniji od cene na benzinskoj pumpi, dugoročne kredite za poljoprivredu od njihove poljoprivredne banke, sa 0,1% godišnje kamate, pet godina greis perioda i 20 godina rokom otplate.
            - Kada mi to budemo imali nećemo se plašiti nijednog evropskog farmera. Dotle, vodimo jednu neravnopravnu bitku, jer je prošle godine bio zabranjen izvoz poljoprivrednih proizvoda sa kojima ne znamo gde ćemo, odbili smo naše tradicionalne kupce jer im nismo prodali robu kada im je trebala, a znali su da imamo - kaže naš sagovornik, koji navodi svoje iskustva prilikom posete Brazilu i Sajmu poljoprivrede, smeštenom izvan grada, sa halama, izložbenim prostorom, stacioniranim mašinama ali sa mogućnošću da se svaka isproba, uz sugestiju da se i kod nas razmisli o sličnim mogućnostima.
            Gospodin Malešev ističe da uprkos stalnim pozivima članova Kluba 100P plus, „ozbiljnim i odgovornim proizvođačima koji stalno usaglašavaju svoje stavove“, na komunikaciju sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, povratnih informacija nema, a to je jedini način da se počne sa sistematskim rešavanjem problema u poljoprivredi. Jedan od zahteva je formiranje Poljoprivredne komore Srbije sa odgovarajućim ljudima iz struke. Drugi je vezan za registraciju poljoprivrednog gazdinstva, odnosno profesionalnog poljoprivrednog gazdinstva i pravedniju raspodelu subvenicija, koju bi trebala da dobiju i stara domaćinstva, koja su ceo svoj radni vek obezbeđivala prehrambenu sigurnost građana.
            Ukazuje i na pogrešno uvođenje mladih, nestručnih ljudi u poljoprivredu dodelom sredstava, koji nisu niti školovani, niti vezani za zemlju, niti to vole, jer poljorpivreda je ozbiljna grana proizvodnje kojom ne može svako da se bavi. Zašto?
            - Zato što osim uloženog vremena, rada, u neko doba godine i danonoćnog, faktor vremena može sve da poništi. Još u maju ove godine kulture su na vojvođanskim poljoma obećavale rekordni rod. Nakon velikih kiša i olujnih nevremena ima njiva kukuruza koji je polegao, a u okolini Zmajeva, Vrbasa, od roda nije ostalo ništa, pa vlasnici bioelektrane nude 18 evra po toni, da se spasi ono što može. Suncokret je još gore prošao. Treba imati snage, volje, a iznad svega ljubavi da se prevaziđu nedaće i sledeće godine krene iz početka, a to mogu samo oni koji su istinski vezani za zemlju.
            Osim ove manifestacije Klub održava redovna godišnja savetovanja poslednje nedelje januara, na Tari, koja iz godine u godinu privlače sve veći broj učesnika (300-350) i posetilaca, gde se osim stručnog dela, prisutni druže i što je najvažnije, razmenjuju iskustva.
            Klub ima svoju reviju „AR“, sa obaveštenjima o događanjima, članovima, o manifestacijama, pre svega novinama u poljoprivredi.

Više fotografija na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com