Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE LilaLo 2023 - jedan od najspektakularnijih festivala u Srbiji

LilaLo 2023 - jedan od najspektakularnijih festivala u Srbiji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Šesti po redu festival LilaLo održan je od 11. do 16. jula 2023. godine u Loznici pod pokroviteljstvom grada Loznice,a u organizaciji Turističke organizacije grada Loznice.
            LilaLo je muzičko scenski festival posvećen narodnom običaju lilanje koji se odvija 11.jula uveče, uoči Petrovdana, na brojnim lokacijama na celoj teritoriji grada Loznice, a  posebno je atraktivan u urbanoj zoni grada gde je organizovano i centralno gradsko LILANJE u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, karakteriše ga vizuelna impresija igre sa plamenom, razdraganost i veselje učesnika. Ideja za festival LilaLo (lilanje u Loznici) nastala je u želji da se zbliži tradicionalno i moderno, da se tradicijaprikaže na jedan savremen način i sačuva za generacije koje dolaze. Zato je LilaLo više od festivala, postaje novi brend grada,ali i atraktivna turistička ponuda sa ciljem promocije turističkih sadržaja.

            Svojim konceptom festival je za samo par godina stekao veliku popularnost kod šire publike. Ove godine beleži preko 50 hiljada posetilaca kao i veliki broj lokalnih, nacionalnih i međunarodnih medija (FIJET), blogera, influensera, putopisaca, snimatelja i fotografa koji su izveštavali, prenosili svoje utiske, i složili se da je LilaLo danas jedan od najveselijih i najspektakularnijih festivala Srbije. Festival je posetiovelikibroj zvaničnika, predstavnika ambasada i uvaženih gostiju koji su sa Lozničanimapodelili radost lilanja i  pratili program festivala koji se odvijao u Loznici, Banji Koviljači i Tršiću. Gastro brend festivala je jabuka petrovača, autohtona vrsta jabuke, a ove godine su se gosti zasladili i sa LilaLoladom i LilaLo bombonama i bili u prilici da degustiraju vrhunska zanatska piva i kupe neki iz široke palete LilaLo suvenira, rukotvorina i domaćih proizvoda.
            Na teritoriji grada Loznice postoje dve prelepe crkve posvećene Sv. Apostolima Petru i Pavlu, u Lešnici i Banji Koviljači. Praznik Petrovdan se posebno obeležava organizovanjem smotre folklora „Sastanak“ u parku Banje Koviljače uz učešće KUD-ova sa obe strane reke Drine, nakon koje svi učesnici zajedno sa prisutnom publikom zaigraju „Kolo za dukat“ a najveštiji igrači se bore  da osvoje LilaLo dukat.
            U okviru festivalskih dana publika je mogla da uživa u vrhunskim koncertima Stefana Milenkovića, Parnog valjka, Crnih Mambi, Zejne, Artan Lilija, Kejt i Kendi i Buč Kesidija kao i muzičkim nastupima Kvarteta Uvertira, Škole rok gitare, Crne Strele i Grupe Solo iz Loznice. Za ljubitelje pozorišta i LilaLo teatra predstave su izvodili glumci  Omladinskog pozorišta iz Loznice i Bitef teatra iz Beograda kao i performeri Teatra MIMART i stendap komičari. Održana je izložba fotografija „Alžirska Sahara“ kao i izložba slika „Tropiko“ mlade umetnice iz Loznice Jelisavete Petričić. Festival LilaLo posebno afirmiše stvaralaštvo mladih. Veliko interesovanje je izazvalo takmičenje „Brkovi po Vuku“ u Tršiću gde je izabran najbrkajlija iz cele Srbije.
            Programi za decu su izvođeni u okviru LilaLo uživaonice sa animatorima, predstavama, interaktivnim radionicama za izradu LilaLo novčića i vezom, filmskim i foto radionicama, a posebno iznenađenje izazvala je specijalizovana poštanska markica i razglednica LilaLo festivala. Atrakcija je bila i jedinstvena LilaLo ulica u srcu grada, posmatranje zvezda sa vidikovca iznad grada, dok se LilaLo avantura odvijala u gejming sobi postavljenoj u pešačkoj zoni  poslednjeg dana festivala uz prisustvo astronauta iz UV Dance sa porukom za kraj -Loznica je grad budućnosti !
Ulaz za sve događaje je bio besplatan.
U kreiranju programa angažovali sumladiiz Loznice, umetnicii entuzijasti, koji zajedno sa organizatorima čine deo LilaLo tima, a u organizaciji i realizaciji festivala učestvovao je veliki broj volontera i saradnika, ljubitelja festivala LilaLo. Najzaslužnijim za doprinos razvoju festivala uručene su plakete LilaLo 2023.
            Utisak ovogodišnjeg festivala je radost mladih. Zadovoljna i nasmejana lica gostiju i publike govore da je LilaLo i ove godine bio veličanstven ! Iz Turističke organizacije poručuju: “Vidimo se na sledećem, od 11. do 14. jula 2024. godine, a u međuvremenu uživajte u narednim  događajima koji se organizuju u Loznici- gradu festivala, kao i u turističkoj ponudi Loznice za koju gosti kažu da je azbuka domaćeg turizma.”

Izvor: https://togl.rs/
Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com