Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Evo zašto Novi Sad treba posetiti u naredna dva meseca

Evo zašto Novi Sad treba posetiti u naredna dva meseca

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Sredina leta i naznake prvih jesenjih dana u Novom Sadu i okolini bude radost i evociraju tradiciju, prvenstveno zbog događaja po kojima je grad postao prepoznatljiv.
            Početnici i profesionalni svirači iz celog sveta, poslednje dane avgusta provode upravo u Novom Sadu, na Festivalu uličnih svirača - Gradić festu, koji se održava od 24. do 26. avgusta na nekoliko lokacija u gradu i Podgrađu. Na ovom događaju predstavljaju se ne samo muzičari, već i plesači, pozorišne trupe, akrobate i sve to izgleda kao velika umetnička radionica na otvorenom, gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici. Novi koncept festivala obuhvata i filmski program, žurke, pozorišne predstave i predavanja.

            Kao jedan od najvećih programskih lukova u okviru projekta „Novi Sad - Evropska prestonica kulture”, od 7. septembra do 15. oktobra „Kaleidoskop kulture“ prepliće pet vrsta umetnosti. Tokom trajanja događaja u Kulturnim stanicama i Kreativnom distriktu, Novi Sad postaje grad-scena u kojem je svima pružena prilika da kreiraju sopstveni kaleidoskop kulture, u susretu sa arhitekturom, književnošću, izvođačkom, vizuelnom i primenjenom umetnošću. Organizatori najavljuju učešće više od 1.000 umetnika iz gotovo celog sveta.
            Novi Sad i Vojvodina prepoznatljivi su po izvrsnoj gastronomskoj i vinskoj ponudi, koju će 9. i 10. septembra na festivalu „Ukusi Vojvodine“ u Limanskom parku predstaviti mali proizvođači hrane i restorani tradicionalne vojvođanske kuhinje. Nekoliko dana potom, sa Trga slobode dopiraće tamburaška muzika u čiju čast će od 14. do 17. septembra Novi Sad biti domaćin Svetskog tamburaškog festivala „Tamburica fest“. Pored takmičenja za najbolji orkestar Svetskog Tamburica festa, vokalni solisti iz celog sveta učestvovaće u izboru za najbolju autorsku pesmu festivala. Uvodni festivalski dan ne prolazi bez defilea kulturno-umetničkih društava, folklornih ansambala i tamburaških orkestara.
            Od 21. do 25. septembra u Novom Sadu se održava peta najveća nedelja mode u Evropi i najveća nedelja mode u Jugoistočnoj Evropi prema broju posetilaca, kvalitetu produkcije i kvalitetu i obimu programa. Svako izdanje „Serbia Fashion Weeka“ poseti blizu 30.000 ljubitelja mode kojima se predstavi oko 70 dizajnera. Sastavni deo festivala su i  izložbene postavke poznatih inostranih i domaćih umetnika iz oblasti primenjene umetnosti, arhitekture, enterijera, eksterijera, novih oblika multimedijalne umetnosti, muzički koncerti i retrospektiva dešavanja, uz dodelu nagrada inostranim i domaćim učesnicima „Fashion Talent Design Competition“ i „European Fashion Talent Design Competition“ su nacionalna i internacionalna platforma za prepoznavanje i podršku mladih talenata u oblasti modnog dizajna. Cilj ovih platformi je da se mladim, neafirmisanim dizajnerima pruži mogućnost ostvarivanja i razvitka međunarodne karijere u modnoj industriji.
            Jesenju sezonu sajmova otvara LORIST, koji će od 27. septembra do 1. oktobra okupiti značajnije predstavnike, uvoznike i brendove osnovne i prateće opreme za sportski lov i ribolov, boravak u prirodi, sport i rekreaciju. Međunarodni sajam lova i ribolova spada u najznačajnije evropske sajmove, a bogatstvu doživljaja učesnika i posetilaca iz zemlje i regiona, doprinose segmenti posvećeni hortikulturi, ekologiji i zaštiti životne sredine.
            Više detaljima o događajima u Novom Sadu posetioci mogu dobiti u info centrima TONS-a na Trgu slobode 3 i na Železničkoj stanici, kao i u Kalendaru događajana sajtu Turističke organizacije Grada Novog Sada.


Fotografije: Aleksandar Milutinović

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com