Tue06252024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM Prestonica srpskog planinskog turizma obeležila 130 godina organizovanog turizma

Prestonica srpskog planinskog turizma obeležila 130 godina organizovanog turizma

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Svečanom akademijom povodom 130 godina turističke tradicije na Zlatiboru, a na Preobraženje, u Kulturnom centru Zlatibor, svečano, dostojanstveno, uz brojne zvanice, priređen je omaž vremenu razvoja i dometa turizma danas ove, predvodnice planinskog turizma u našoj zemlji.

    “Za Zlatiborce važi odrednica da su druželjubivi i da nisu sebični. Svojim primerom pokazujemo da hoćemo nešto da promenimo, da ne čuvamo Zlatibor samo za sebe, nego da ga darujemo našim turistima i investitorima koji su kod nas uvek dobrodošli“ - podvukao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina dodavši:
    - Zlatiborska gondola je pokazala da smo imali malo te planinske drskosti i hrabrosti, da smo „izgurali“ taj projekat i da nećemo da stanemo na tome. Dugo i čvrsto držimo lidersko zvanje najposećenije planine Srbije, s tim što nam je ambicija da zauzmemo i značajno mesto na svetskoj turističkoj mapi. Zato smo već uveliko odmakli u pripremi infrastrukturnih projekata za novi centar Zlatibora, za „Zlatni grad“ pored Ribničkog jezera, sa rezidencijalnim objektima i drugim atraktivnim i rekreativnim sadržajima. Uporedo smo krenuli sa tehničkim pripremama za izgradnju modernih golf terena, a u planu je i gradnja auto-motodroma koji će tokom zimskih meseci služiti kao klizalište. Proširujemo mrežu biciklističkih i pešačkih staza, pazeći da što je više moguće očuvamo biljni i životinjski svet po kome je Zlatibor odavno poznat.
    Marija Labović, direktor Turističke organizacije Srbije je, ističući trend dobrih rezultata u turističkoj privredi, istakla da Zlatibor u turističkom prometu Srbije učestvuje sa čak 10%:
    - Zlatibor postao jedna od najznačajnijih turističkih destinacija Srbije. Koliko je to značajno govori podatak da je prošla godina bila rekordna u turizmu Srbije. Imali smo 3,8 miliona turističkih dolazaka i čak 12 miliona noćenja i dve milijarde 438 miliona evra deviznog priliva. Za prvih šest meseci ove godine već možemo da vidimo da će ti rezultati da budu prevaziđeni jer već imamo preko 5,5 miliona noćenja.
    Uz čestitke domaćina na hrabroj viziji razvoja ove destinacije, istakla je da sada imamo najdužu žičaru na svetu, hotele za sve kategorije gostiju, mnoštvo dodatnih sadržaja da svakom turisti ima šta da ponudi. Na kraju se zahvalila kolegama sa TO Zlatibor na zajedničkim projektima realizovanim u cilju promocije Zlatibora i Srbije.
    Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor prisutnima se obratio rečima:
    - Danas je dan podsećanja na Preobraženje 2015. godine, kada smo se predvođeni Milanom Stamatovićem, predsednikom opštine, okupili iznad Zlatiborske pijace i krenuli hrabro, odlučno u borbu koja će nas uvesti u jednu novu eru razvoja zlatiborskog turizma. I tada smo, na početnoj stanici gondole, ispisali: „Budućim pokoljenjima na dar“. Danas smo na početku jedne nove ere, zahvalni onima koji su nas ovde doveli, a ponosni što imamo šansu da budemo deo ove planinske lepotice, sve sa ciljem da svojim delima ostavimo zavet novim naraštajima našeg malog mesta.
    Direktor je iskoristio priliku da pomene neke od najzaslužnijih koji su doveli Zlatibor do samog vrha srpskog i regionalnog turizma: inženjera Sekule Kneževića Čaldovića (1889-1970) najzaslužnijeg za nastanak „zlatiborskog puta” kojim je povezano Užice sa Zlatiborom, po kojem je nazvan prelaz kod zlatiborskog tunela „Ćaldov vijadukt”; Čedomira Petrovića, najvećeg ugostitelja Ribnice, u čije se vreme, po pisanju tadašnje štampe, u sparnim letnjim danima svaka aktivnost selila u podnožje Tornika; Mijaila Jevremovića čija se mehana, i petnaestak koliba podignutih na Palisadu oko 1905. godine smatraju prvom turističkom ponudom Zlatibora; Aleksu Popovića, užičkog advokata i čuvenog Bega od Ribnika (1844-1915) koji je postavio temelje prvog turističkog naselja na Zlatiboru; Jovanku Jeftanović, Pantu Mijailovića, Miladina Pećinara i druge velikane Zlatibora.
    - Imena Pećinara, Smiljanića, Đenića, Tucovića, tih i drugih čuvenih zlatiborskih porodica, vrednih ugleda i poštovanja, danas nas obavezuju da svojim radom još više unapredimo i razvijemo naš Zlatibor i da njegove blagodeti i lepote nesebično delimo sa našim gostima - zaključio je Vladimir Živanović.
    Podsećajući na prošlost, direktor se osvrnuo i na budućnost:
    - Velika  i veoma značajna investicija opštine Čajetina u saradnji sa Vladom Srbije je i izgradnja 25 novih fudbalskih terena duž trase gondola, kao i Кongresni centar „u srcu planine“ sa multifunkcionalnim objekatima i salom za kongrese od 2.000 mesta, nizom pratećih sadržaja, sa salama za prijeme, večere, koktele, kao i smeštajni deo manjeg kapaciteta.
    Nagrade za doprinos razvoju turizma na Zlatiboru dobili su pokojni pesnik Mihajlo Ćupović i slikar Božidar Kovačević, kao i Ljubivoje Ršumović, pesnik rođen u Ljubišu. Specijalno priznanje uručeno je Arsenu Đuriću, nekadašnjem direktoru Turističke organizacije Zlatibor, danas predsedniku Skupštine opštine Čajetina.
    Ovom prilikom je u Galeriji Kulturnog centra otvorena izložba starih fotografija „Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju“ autorke Snežane Đenić, istoričara, hroničara zlatiborskog kraja, direktora biblioteke „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini.
    Povodom ovog događaja, kojem su uz pomenute prisustvovali Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske, brojni ugostitelji, Zlatiborci i njihovi gosti, na Kraljevom trgu, Simfonijski orkestar i hor RTS-a, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića izveo je delo Karla Orfa „Karmina Burana“.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com