Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM PLANINSKI TURIZAM 130 godina turizma na Zlatiboru iz ugla svedoka

130 godina turizma na Zlatiboru iz ugla svedoka

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

    Na Svečanoj akademiji povodom obeležavanja 130 godina od zvaničnog početka turizma na Zlatiboru, mogle su se čuti brojne lepe reči. Bio je to svojevrstan pregled ostvarenih najuspešnijih projekata i najava planova za buduće.
    Onima koji su dali poseban doprinos tom razvoju, organizatori, Opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, dodelila je priznanja: pesnicima Ljubivoju Ršumoviću i Mihailu Ćupoviću, kao i slikaru Božidaru Kovačeviću. Specijalna nagrada dodeljena je Arsenu Đuriću, koji se, evocirajući vreme neposrednog rada u TO, emotivnim govorom obratio publici.

    Svedok promena ključnih, metamorfoze „zlatne planine“ u turistički raj, koje je  ispratio, u većini i sam učestovao, u kratkom ekspozeu i iz svog ugla, Arsen Đurić, danas sa mesta predsednika Skupštine opštine Čajetina, rekao je da je ključ uspešnog razvoja što su svi Zlatiborci deo te duge i bogate istorije, umešno uklapajući nove vrednosti - hotelska i druga zdanja, vredne projekte i sadržaje, u blagotvornu prirodu i neponovljivu lepotu najposećenije planine Srbije.
    - Iza ove vazdušne banje je 130 godina turizma, zahtevan i dug put pređen kroz vreme, u kome smo vrednog traga ostavili i mi, vodeći stazama razvoja već dve decenije naš kraj. Neumornim radom i voljom, stalnim ulaganjima u modernizaciju, smelim vizijama i hrabrim odlukama. Tome zahvaljujući, od malog mesta prelepe prirode, ali skromne ponude i smeštaja, stvorili smo moderan turistički Zlatibor, očuvane prirodne lepote, a sa impresivnim zdanjima i bogatstvom sadržaja. Na ponos generacijama zlatiborskog kraja.
    - Jubilej je i povod da se setimo vremena s početka ovog milenijuma, kada je utemeljen sadašnji razvoj. Bio sam ponešen mladalačkim entuzijazmom, kada sam se sa svega 27 godina prihvatio izazova da predvodim zlatiborski turizam. Na dobrom glasu je bila i tada „zlatna planina“, ali sa nedovoljno iskorišćenim mogućnostima za veću posećenost, skromnijom ponudom i smeštajnim kapacitetima, koje je valjalo renovirati. Korak po korak, uz narodnu mudrost i domaćinsku odlučnost i ključnu podšku Opštine Čajetina, počeli smo da menjamo nabolje sliku ovog mesta. TO Zlatibor, na čijem sam čelu bio, izborila se 2001. godine za veći budžet, a to je omogućilo svestraniju promociju turizma koje su planini nedostajale. Počela je izrada kataloga, publikacija, snimanje spotova, sajamski nastupi, organizovanje Zlatiborskog kulturnog leta, novogodišnjeg dočeka na Kraljevom trgu, niz stalnih manifestacija, osmišljavanje novih sadržaja, uređenje postojećeg centra. Najpre je izgrađena nova zgrada TO Zlatibor, potom i savremeni Kulturni centar, uređena je i za turiste otvorena Stopića pećina, danas najposećeniji speleološki objekat u Srbiji. Napravljen je moderan kamp Zlatibor, koji pohodne mnogi kamperi iz svih delova sveta.
    -Tokom dve poslednje decenije Zlatibor je napredovao i snažno se turistički razvijao. Na naše napore da ovo mesto uvek ponudi nešto novo i opravda zvanje najposećenije planine, odgovorili su investitori velikim interesovanjem da ovde grade hotele i apartmanske komplekse visoke kategorije. Novi sadržaji i smeštaji brzo su privukli domaće i strane turiste da dolaze u sve većem broju. Rekordi u posećenosti su obarani svake godine. Poslednjih godina Zlatibor ima najviše gostiju u svojoj dugoj turističkoj istoriji. Danas ovde gledamo hotele sa pet zvezdica, blistav trg i uređeno jezero sa mulimedijalnom fontanom, najdužu panoramsku gondolu na svetu, zabavne parkove, moderne restorane, sportske terene, skijališta. Ponosno živimo u vreme jednog novog Zlatibora, koji se prelazeći put uspeha od malog mesta svrstao u značajne svetske turističke centre. Pred nama je, nadamo se, izazovno doba, u kojem ćemo postaviti još ambicioznije ciljeve. Jednakom smelošću, preduzimljivošću i uspesima dočekati nove značajne jubileje - izjavio je dobitnik specijalnog priznanja, gospodin Arsen Đurić.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com