Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM HOTELI Kur salon za lečenje duše

Kur salon za lečenje duše

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Dok je bečki, po čijem uzor je izgrađen, služio isključivo za lečenje, Kur salonu u Banji Koviljači oduvek je bila namenjena uloga mesta za zabavu. Tu je svoje goste, srpsku i evropsku elitu, primao i ugošćavao Aleksandar I Karađorđević, za kojeg je ova bajkovita građevina podignuta 1932. godine.

            Tada, kao i danas, Kur salon je bio i ostao najreprezentativnije mesto Banje Koviljače, uspešan projekat nekolicine srpskih i ruskih arhitekata koji su joj udruženim talentom i znanjem podarili poseban šarm, luksuz, a izgled „poznajmili“ od bečkog Kur salona, po kojem je i dobila ime, mada nikada nije bila u funkciji lečilišta (franc. kur - lečenje), u smislu posebnih terapija, kura, već se balovima, zabavama, dobrom muzikom, hranom i pićem više bavila dušom nego telom.
            Priča se, između ostalog i o tome da je tu bila prva kockarnica na Balkanu, ali ono što je potvrđeno, a to je da je imao po jedan sto za poker, bilijar i šah daje mu pre status kockarnice u povoju nego mesta poroka. U njemu je održan jedan od prvih izbora za miss Jugoslavije (prvi održan 1926 u Zagrebu). Nastupati u njemu je bila stvar prestiža pa su muzičari plaćali svoje koncerte. Kralj Petar II Karađorđević je nakon aprilskog bombardovanja u Kur salonu, proglasio mobilizaciju. Tu se okupljala intelektualna i politička državna elita, od krunisanih glava i visokih ličnosti, ministara i generala, do umetnika, među kojima i Branislav Nušić, glumci Žanka Stokić, Dobrica Milutinović... Tu je nastupala i tada najveća zvezda narodne muzike Sofka Nikolić. Rado viđen gost u posleratnoj Jugoslaviji bio je i Josip Broz Tito.
            Nagrižen zubom vremena, Kur salon je prolazio kroz teško vreme, sve do 2016. kada su otpočeli radovi na sanaciji objekta. Obnavljanje je završeno 30. decembra 2018, a drugi dan po otvaranju priređen je veličanstven doček Nove 2019., posle čega i nikada raskošniji Svetosavski bal. Nakon toga, prvi koncert održala je Beogradska filharmonija, a potom i mnogo puta, čime je Ivan Tasovac, dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije, kao potvrđeni prijatelj ovog mesta, zavredio da se pozornica u Velikoj dvorani „Kralj Aleksandar“ nazove njegovim imenom. Njegovim otvaranjem obnovljena je kulturna scena Banje Koviljače i cele lozničke opštine.
            Kur salon je skup nekoliko salona, prijatnog ambijenta, modernog enterijera i rustičnih detalja, od kojih je najveća i najraskošnija velika dvorana kralja Aleksandra I Karađorđevića, kapaciteta 350 mesta, pogodna je za organizaciju značajnih koncerata, svečanosti i proslava.
            Gornja terasa sale „Kralj Aleksandar“ nudi veličanstven pogled na više od 40 ha uređenog banjskog parka, jednog od najlepših u Srbiji, na kojoj su ovekovečene fotogrfije iz najvažnijih trenutaka u životu, privatnih i korporativnih.
            „Launge bar“ ili predvorje sale „Kralj Aleksandar“ koristi se za opuštanje i pripremu za dešavanja u Velikoj dvorani, dok a la cart restoran „Kralj Petar“ pruža uživanje u specijalitetima lozničkog kraja, u autentičnom ambijentu dvorca, ili u dvorskoj bašti na koju izlazi, uz zvuke starogradske ili klasične muzike, u okruženju banjskog parka. Koviljčani, kao i Lozničani dolaze ovde najčešće na popodnevna druženja sa prijateljima uz kafu ili čašu pića, otmeno i bez žurbe.
Tu je i nekoliko manjih sala: salon „Kraljice Marije“, salon „Njegoš“ i „Ivo Andrić“.
            Tako su, enterijerom, okruženim neverovatnim eksterijerom, efekti obnavljanja ovog prelepog objekta, kojem je sačuvan duh raskoši, elitizma i prestiža, postignut. Toga su svesni i žitelji Koviljače, posebno zaposleni u Kur salonu.
            - Prošla sam ceo svet, ali ovako nešto nisam videla. Banja je mala, gotovo selo, a čuva nešto tako čudesno lepo. E, to se retko gde može videti - kaže Maja Marinković, domaćica Kur salona, rođena u Banji Koviljači, koja pamti ruševno mesto, a od njegove obnove brine o njegovom imidžu. Kaže i da je ponosna što je u potpunosti sačuvan njegov autentični izgled, čak i prvobitne pločice ispred ulaza u balsku dvoranu nisu dirane, kako bi se novim posetiocima dočarao duh starih vremena. Najvećim nagradom smatra svoju ulogu da širi priču o Kur salonu, kojim je, kao Koviljčanka i poznavalac lepog, očarana.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com