Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Svečanom liturgijom i litijom obeležena slava grada Zrenjanina Velika Gospojina

Svečanom liturgijom i litijom obeležena slava grada Zrenjanina Velika Gospojina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Svečanom liturgijom u hramu Uspenja Presvete Bogorodice, litijom kroz centralne gradske ulice, čitanjem Jevanđelja na Trgu slobode i rezanjem slavskog kolača u porti hrama danas je obeležena slava grada Zrenjanina, Velika Gospojina, i slava njegovog najstarijeg pravoslavnog hrama, podignutog 1746. godine u Svetosavskoj ulici.

            Bogorodica je viševekovna zaštitnica grada, ali i dva njegova najstarija hrama. Hram Uspenja Presvete Bogorodice posvećen je uspomeni na smrt Bogorodice i, prema jevanđelskom predanju, danu kada se ona uznela na nebo “i predala svoj duh u ruke Spasitelja”, a slavi je i hram Vavedenja Presvete Bogorodice, podignut 1777. godine u Ulici Cara Dušana, u zrenjaninskom naselju Gradnulica. Obeležava se svake godine 28. avgusta, a u narodu je ovaj dan poznat i kao “Velika Gospojina”.
            Ove godine tradicija je nastavljena i u litiji su, uz crkvene velikodostojnike, učestvovali čelnici Grada Zrenjanina, odbornici Skupštine grada, gradski većnici, predstavnici javnih gradskih preduzeća i ustanova, zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije, Policijske uprave Zrenjanin, Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zrenjanin, sportskih asocijacija, kulturno-umetničkih društava, kao i brojne građanke i građani Zrenjanina.
            Na čelu litije su bila deca u narodnoj nošnji koja su nosila ikonu Uspenja Presvete Bogorodice, a njih su pratili pripadnici vojske, vatrogasne jedinice, komunalna milicija, Crveni krst, itd. Ispred grada delegaciju su predvodili gradonačelnik Simo Salapura,  zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici gradonačelnika, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, kao i članovi Gradskog veća i načelnici odeljenja Gradske uprave. Ove godine čast kumstva imali su Milosov Trajkoski i njegova supruga, a nakon povratka u portu i rezanja slavskog kolača, Milosov Trajkoski i njegova supruga kumstvo su predali Tanji Todorović, vlasnici i direktorici zrenjaninske kompanije “Agro Dukat”.
            Ikona Uspenja Presvete Bogorodice, koja svake godine, na današnji dan, izlazi na zrenjaninske ulice, poklon je gradu od strane episkopa banatskog Nikanora, i od 13. januara 2013. godine čuva se u kabinetu gradonačelnika. Motiv Uspenja Presvete Bogorodice predstavljen je i na grbu grada Zrenjanina.
            Kao gradska slava, Praznik Uspenja Presvete Bogorodice počeo je da se obeležava u periodu između dva svetska rata, kroz liturgije i litije koje su okupljale velik broj građana. Tradicija je ponovo obnovljena 2013. godine i ove godine navršava se tačno decenija od kako je slavljenička litija ponovo prošla ulicama grada.
            Primila sam se kumstva za slavu našeg Uspenjskog hrama i slavu celog Grada Zrenjanina, i to me čini izuzetno ponosnom. To je naravno obavezujuće i očekuje se od svih nas da pomažemo široj društvenoj zajednici, a ne samo od kumova slave. Ja već sa ocem Slađanom učestvujem u obnovi duhovnog centra ovde pri Uspenskom hramu. To je bitno zato što bi to trebao da bude centar okupljanja za sve nas tokom dana, a u isto vreme je mesto gde hor Prepodobni Rafailo Banatski vežba i održava probe. Tokom godine u dogovoru sa crkvenom zajedno ćemo imati još akcija - rekla je Tanja Todorović.


Tekst I fotografije: www.volimzrenjanin.com

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com