Thu07252024

Poslednja izmena:07:58:03 PM

Back REPORTAŽE MANIFESTACIJE Velikogospojinski dani u Novom Bečeju - uspešan miks tradicije i modernog

Velikogospojinski dani u Novom Bečeju - uspešan miks tradicije i modernog

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 9
  • Sledeća

            Novi Bečej je od 24-27. avgusta bio domaćin „Velikogospojisnkih dana“, četvorodnevnog letnjeg festivala sa fokusom na tradicionalne vrednosti, gurmanluke, muzičke koncerte, brojne aktivnosti za najmlađe i starije.
            Iako je, zbog prisustva afričke kuge svinja i zabrane skupova u kojima učestvuju životinje, izostala revija paradnih zaprega, kojom je manifestacija, po prvi put u novijoj istoriji održavanja trebala da počne, sve druge aktivnosti sprovedene su planirano, na zadovoljstvo organizatora i posetilaca.

            Kao što je Ulica zanatskog piva, podmanifestacija koja je na četiri dana preimenovala Gimnazijsku ulicu nudeći široku paletu autentičnih pivskih ukusa i odličnog domaćeg rock’n’roll-a, koja je izborila značajno mesto u mnoštvu događanja i prethodnih godina predstavljala početak velikih događaja, kao što je npr. takmičenje u kuvanju riblje čorbe, koje je i ove godine okupilo neverovatnih 97 ekipa.
            - Da je prijavljeno više majstora u kuvanju riblje čorbe morali bi da ih odbijemo, jer ne bi imali mogućnost da obezbedimo mesto na platou, predviđenom za maksimum 100 kotlića - rekao je Saša Maksimović, predsednik Skupštine opštine Novi Bečej.
            Gospojinski Poljofest, na platou uz samu obalu reke Tise, predstavio je širok izbor poljoprivredne mehanizacije, opreme, tehnoloških inovacija, različitih izlagača, uz prisustvo stručnjaka, otvorenih za sva pitanja poljoprivrednika.
            Tradicionalni Etno bazar fokusiran na rukotvorine, stare i umetničke zanate, te proizvode iz domaće radinosti, svake godine je najposećenije mesto manifestacije.
            U dvorištu novobečejske Narodne biblioteke, organizovane su interaktivne radionice i veseli performansi za najmlađe.
            - Planirali smo da izmestimo događaje za najmlađe u amfiteatar na našem Tiskom keju, najlepšem šetalište u zemlji, ali ideja je došla prekasno da bi moga biti realizovana ove godine. Smatram da i kada je nešto najbolje, treba da doživi izvesnu transformaciju, da se unese osveženje, kako bi i dalje bila uspešna - prokomentarisao je gospodin Maksimović.
            Subota je po planu bila rezervisana za Otvoren dan Rečne flotile Vojske Srbije koja je pružila priliku da se građani i njihovi gosti upoznaju sa vojnom opremom i ulogom Rečne flotile. U sklopu tog performansa prikazana je i oprema i veštine  Žandarmerije Srbije, od strane profesionalaca, demonstriratora veština. Po prvi put ove godine Novi Bečej je ugostio i Agenciju za bezbednost saobraćaja sa opremom, simulatorima, koje je publika i lično mogla da isproba, a sve u cilju bezbednijeg učešća u saobraćaju u vreme letnjih gužvi.
Memorijalni šahovski turnir u Domu kulture, u organizaciji Opštinske organizacije invalida rada Novi Bečej  uvršten je u okvir Velikogospojisnkih dana i otvoren za sve ljubitelje ove drevne veštine.
            Poslednjeg dana Gospojinskih dana okupljeni vernici i poštovaoi tradicije, bili su deo Velikogospojinske litije, koja je od srpske pravoslavne crkve Prenosa moštiju Sv. Nikolaja Marilikijskog, šetnjom kroz park i Tiskim kejom, završila u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice.
            - U ovogodišnjoj organizaciji manifestacije i njenih podmanifestacija bilo je uključeno nekoliko ekipa i više do 100 ljudi. Ni ove godine, kao ni ranijih, nije sve išlo baš glatko, ali s obzirom da se niko od gostiju nije žalio, to je ostalo među nama, putokaz koji treba da sledimo naredne godine i propuste popravimo. Ponosni smo što su Velikogospojinski dani porodična manifestacija, zanimljiva, dinamična, interesantna i potpuno bezbedna za sve uzraste. Ponosni smo što imamo nove ideje i energiju da te ideje sprovedemo. Ponosni smo što jedna mala opština koja broji 20.000 stanovnika i grad, Novi Bečej sa 12.000, uspevaju svake godine da prevaziđu svoje kapacitete. To je dobro, jer nas to tera da idemo napred. Ljudi pogrešno doživljavaju Gospojinu kroz koncerte, koji su samo višnjica na vrhu torte. Zdušno smo se potrudili i uložili dodatne napore da sve dnevne aktivnosti učinimo zanimljivijim i zabavnijim posetiocima, omogućili da bolje upoznaju naše prelepo mesto, i ponesu iz njega prijatan utisak koji će ih, već sledeće godine, vratiti na isto mesto - rekao je predsednik.
            Nakon tri decenije Velikogospojinskih dana, od 2006. u obimu i kapacitetu koji je danas čini prepoznatljivom, dosta se toga promenilo, unapredilo, značajno su prošireni smeštajni kapaciteti, izgrađena marina, renoviran hotel...
            - Ono što smo još 2016. godine shvatili pri preuzimanje odgovornosti za razvoj, je da malo mesto ima ozbiljnih problema i teško je privući investitore, sponzore za samu manifestaciju, ali se trudimo da svake godine napravimo bar jedan korak napred. Turistička orgnizacija Srbije je prepoznala Novi Bečej kao poželjnu turističku destinaciju i prošle godine uvrstila je u top pet kandidata za dobijanje Turističkog cveta - najvišeg priznanja za promociju, razvoj, kvalitet i unapređenje turizma u Srbiji. Ovo priznanje Turistička organizacije opštine Novi Bečej dobila je 2010. godine za najuspešniju turističku manifestaciju, ali su brojna poboljšanja iste, po mišljenju orgnizatora, Opštine Novi Bečej i TOO Novi Bečej, kao i Novobečejaca, zaslužila da se na ovaj predan rad ponovo stavi kruna u obliku Turističkog cveta.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com