Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Novo lice Fruške gore

Novo lice Fruške gore

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Fruškogorska vinska šetnja „Fruška Walk&Wine 2023“ održana u nedelju 27, avgusta realizacija je ideje promocije vrednosti jednog kraja koji je započeo prošle godine, a ove kao gotov turistički proizvod ponuđen turistima. Varošica Irig, kao vinska, kulturna, istorijski značajna prestonica Srema, pokazala se idealnom za početak ovog projekta.

    Kružnom šetnjom od Ribarskog trga, Fruškogorskom ulicom, pored manastira Novo Hopovo, do Savinog salaša i četiri vinska punkta, dužine 7,6 km nekoliko grupa, sa oko 300 učesnika, turista imali su priliku da se upoznaju sa tipičnom sremakom arhitekturom, kulturno-istorijskim spomenicima, uživaju u lepoti prirode, vrhunskim fruškogorskim vinima i fruškogorskim specijalitetima, u hladovini autentičnog sremačkog salaša okruženog vinogradima.
    Idejni tvorac i organizator ove jedinstvene na našem prostoru „šetnje“ bila je Turistička organizacija Vojvodine (TOV), uz podršku Pokrajinske vlade, Ministarstva  turizma i omladine, Opštine Irig, NP „Fruška gora“, Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem - Fruška gora“, Garancijskog fonda AP Vojvodine i Razvojnog fonda Vojvodine.
    Tom prilikom Igor Mirović, predsednik Pokrajimske vlade je istakao da je reč o inicijativi „sa pogledom na budućnost“, koja ima za cilj predstavljanje turističkih potencijala Iriga, koji će veoma brzo, nakon završetka Fruškogorskog koridora, biti idealno za ovakvu vrstu turizma, u kojem će biti sabrani svi turistički atributi, a sprovoditi na zdrav, ekološki način.
    - Ovo je prva ovakva manifestacija, ne samo u Irigu i Sremu, već u čitavoj našoj zemlji. Verujem da ćemo je održati u budućnosti jer želimo da razvijamo vinski, ali i verski turizam, i da usmerimo pažnju javnosti na Irig, kako bismo na taj način pomogli lokalnom razvoju - izjavio je predsednik.
    Turistička organizacija Vojvodine (TOV), u godini obeležavanja dve decenije postojanja, inicirala je Fruškogorsku vinsku šetnju integrišući nove ideje sa postojećim potencijalima u cilju razvoja turističke ponude.
    - Ova šetnja imala za cilj da u najstarijem nacionalnom parku u Srbiji - Fruškoj gori (1960) i vinskoj prestonici - Irigu, upozna ljubitelje Fruške gore i turiste sa ponudom ostalih turističkih segmenata - verskog i seoskog turizma - izjavila je Nataša Pavlović, direktorka TOV.
    Tihomir Stojaković, predsednik Opštine Irig rekao je da je Irig sedamdesetih i osamdestih godina bio vinska prestonica te da lokalna samouprava uz podršku predsednika Republike i Pokrajinske vlade čini sve da Irig ponovo bude centar vinskog turizma ne samo na Fruškoj gori.
    Učesnici šetnje su, osim lepih utisaka, poneli sa sobom i najlepši suvenir, neko od fruškogorskih vina po svom izboru, koje su degustirali tokom „šetnje“.
    Na kraju valja istaći da je ovo jedna od najlepših, najatraktivnijih ideja koja je prerasla u kvalitetan i potpuno zaokružen turistički proizvod; što su u sprovođenje ove zamisli uključeni najjači „igrači“, od Igora Lukovića, najvećeg vinskog stručnjaka kod nas, koji je na svakoj vinskoj stanici davao informacije vezane za Fruškogorsko vinogorje i vina koja su bila u ponudi; od profesionalnih vodiča koji su nenametljivo, znalački delili zanimljivosti „koje treba znati“, uvek na usluzi; a tu su bili Cica Sremica i Svetozar Krstić, u selu poznatiji kao Đeđa, najpoznatiji iriški pudari. Veliki značaj uspešnosti ove zamisli dali su čelni ljudi značajnih državnih i privrednih institucija, podrškom i svojim prisustvom.
    Nikako ne smemo zaboraviti ni vinare, koji su dočekivali turiste strplljivo ponavljajući godinu proizvodnje i osvojene nagrade svojih vina: Vinarija „Trivanović“, Vinarija „Vinčić“, Vinarija „Molovin“ sve iz Šida, Organska vinarije McC Mcculloch Wines, Erdevik, Vinarija „Fruškogorski vinogradi“, Banoštor, Vinarija „Alhemija“, Beočin, Vinarija „Mačkov podrum“, Irig, Vinarija „Kiš“, Sremski Karlovci, Vinarija „Deurić“, Mala Remeta, Vinarija „Milanović“, Surduk.
    Najveći benefit ove „šetnje“ je što će se, s obzirom na veliko interesovanje, ova ideja širiti drugim područjima Fruške gore, Srema i Vojvodine, dajući prostora svakom kraju da pokaže svoje prednosti.

Vi[e fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com