Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Poveži svet pesmom i igrom

Poveži svet pesmom i igrom

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Zavrti kolo i neka se čuje dečja graja - mogao se čuti poziv sa velike bine na Kraljevom trgu na Zlatiboru, pre toga u Užicu, nakon toga i u Višegradu, koja je okupila turiste, ljubitelje narodne igre i pesme na manifestaciji „Licidersko srce“.

    Domaćini i organizatori festivala, članovi Udruženja građana „Era“ Užice, doveli su u našu zemlju dečje i omladinske folklorne ansamble iz petnaest zemalja sveta. Nastupili su tako mladi iz regiona, Republike Srpke, BiH, Hrvatske, iz balskanskih zemalja, Grčke i Turske, dečja folklorna grupa iz Slovačke, a nastupala su i dva ansambla iz Egipta (Kario i Port Said), te daleke Mongolije (Ulan Bator). I svi su igrali, kako su znali i umeli, sve, učesnici i publika, zbog druženja i novih ritmova. Od domaćih KUD-ova, osim UG „Era“ Užice, svoje umeće pokazali su članovi Udruženja za negovanje narodne tradicije „Zlatibor“ i dečji ansambl KUD „Maksim Marković“ iz Kosejrića.
    Folklor nije samo mladalačka aktivnost, hobi, folklor je san koji se sanja kroz ceo život i koji nikada ne prestaje. Lepota različitih nošnji i onih koji ih nose ispunjavaju scene širom sveta i mame uzdahe zbog pokazanog umeća. Različite koreografije i publika koja je sitnim koracima ispratila svaku. Folklor je i razlog da se zabavi, putuje, druži i iznedri najbolje iz svakog pojedinca.
    Narodne pesme i igre su univerzalni jezik sporazumevanja. Folklor je i igra i sport, i umetnost, način da se razvija mašta. To je igra i pesma koja se igra i peva sa osmehom na licu.
    - „Licidersko srce“ je manifestacija koja okuplja i povezuje mlade, ove godine čak iz petnaest zemalja. Činjenica da su došli na Zlatibor potvrđuje da je ovo mesto mnogobrojnih susreta, turista, predstavnika turističke privrede, medija, ovih čuvara tradicije, koji su razlog našeg zadovoljstva i dobrog raspoloženja. Kao dobri domaćini, dali smo našim gostima da upoznaju neke od atrakcija Zlatibora i obezbedili vožnju Gold Gondolom, poželevši im time prijatan boravak na Zlatiboru i da se dugo sećaju vremena koje su proveli kod nas - rekla je otvarajući manifestaciju, Katarina Čubrak iz Turističke organizacije Zlatibor.
    Festivalska povorka koja nastupa pod motom ŽIVOT JE IGRA, prikazala je svu lepu različitost koja se neguje od malena. Pod sloganom „Zagrli tradiciju - oseti srcem“ - srca su te večeri kucala u različitim ritmovima. I ove godine, kao i svih prethodnih i godina koje dolaze. I tako se „liciderska porodica“ širi. Ove godine je bogatija za međusobna poznanstva 1.200 mladih iz 15 zemalja.
    Bilans prethodnih 14 festivala, na lokacijama gde je festival odrastao, nastupilo je 12.000 dece, 7.000 iz inostranstva, i sa četiri kontinenta, iz 40 država sveta, dok je program festivala pratilo preko 650.000 posetilaca.
    Unazad osam godina festival se nalazi na zvaničnoj CIOFF listi, Međunarodni savet organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture  (International Council of Organizations of Folklore) listi i uživa podršku UNESCO-a posebno u oblasti zaštite nematerijalne Kultune baštiine zapisane u UNESCO konvenciji o zaštiti nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.            Stvaranje prijateljstva, upoznavanje kultura i bogatstva različitosti, bez obzira na kulturološke, rasne, nacionalne i uzrasne razlike, je cilj festivala koji se iz godine u godinu postiže, zahvaljujući i „Erinom dobrom srcu“ koje svi prepoznaju.
    Zato se u sklopu festivala već 15 put organizuje humaniratna akcija - „Licidersko srce za decu“, u kojoj nesebično učestvuju svi posetioci, jer kupovinom festivalskih suvenira pomažu organizaciji NURDOF - Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka.  

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com