Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Fruška Walk&Wine: Šetaj, degustiraj i uživaj

Fruška Walk&Wine: Šetaj, degustiraj i uživaj

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Šta je sve potrebno da bi se ustanovio novi turistički proizvod? Ideja, hrabrost, vreme, opsežne pripreme, ispitivanje terena, istraživanje tržišta... Ukratko - mnogo toga.

    Na jedan takav, a po ugledu na slične u evropskim zemljama, u godini svog jubileja od dve decenije trajanja, a radi afirmisanja vinskog turizma u Vojvodini, odvažila se Turistička organizacija Vojvodine (TOV), podržana od brojnih partnera - Ministarstva sporta i omladine, Pokrajinske vlade, Garancijskog fonda Vojvodine, Razvojnog fonda Vojvodine, Opštine Irig i Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem-Fruška gora“ i NP „Fruška gora“.
    U šetnji je učestvovalo oko 300 posetilaca, koji su se u nedelju, 27. avgusta, podeljeni u četiri grupe na pola sata kretale sa Ribarskog trga u pravcu bogato osmišljenog kružnog puta.
    Uspešno realizovana Fruškogorska vinska šetnja „Fruška Walk&Wine“, je prvi događaj ovakvog koncepta u Srbiji. Ekipa TOV-a, predvođena dr Natašom Pavlović, direktorom, usudila se da turističku ponudu osveži jednim novim projektom, koji predstavlja spoj tradicije i modernog pristupa vinogradarstvu. Ovo je bila i prilika da se posetioci povežu sa prirodom, istorijom, kulturom ovog kraja... Istovremeno bila je to i promocija održivog turizma i podrška lokalnim vinogradarima koji sa strašću i posvećenošću neguju svoje vinograde i proizvode vrhunska vina.
    Manifestacija je održana u najstarijem nacionalnom parku u Srbiji - NP „Fruška gora“ (1960). Šetnja dužine 7,6 kilometara Fruškogorskom ulicom, potom i vikend naseljem do manastira Novo Hopovo, uz četiri vinske stanice - punktove na kojima su se pridružili tamburaši, gitarista, jedan DJ i harmonikaš, i nekoliko usputnih mesta, poput vidikovca, izvora, sakralnih objekata.
    - Ovakve manifestacije predstavljaju generator turističkog prometa i često su primarni motiv dolaska turista na destinaciju. Cilj manifestacije je da se privuku turisti i zainteresuju za neke druge sadržaje koje nudi Fruška gora, poput aktivnog odmora, verskog, ruralnog, eko turizma... - kažu iz TOV-a, zadovoljni velikim interesovanjem i odzivom građana, uprkos visokim temperaturama.
    Lagana šetnja uz vođstvo vodiča - profesionalaca, protekla je u prijatnom raspoloženju, a oni su govorili o svemu drugom, osim o vinu. Za njega je bio zadužen, takođe vrhunski profesionalac, somelijer, vinski sudija, publicista - Igor Luković, koji nije dozvolio da to bude obična degustacija već upuštenje u nezaboravnu avanturu i otkrivanje bogatstva vinske tradicije Fruške gore. Posetioci su na licu mestu imali priliku da se informišu o vrstama vina, načinu proizvodnje deset od 82 registrovane fruškogorske vinarije: Vinarija „Trivanović“, Vinarija „Vinčić“, Vinarija „Molovin“ sve iz Šida, Organska vinarije McC Mcculloch Wines, Erdevik, Vinarija „Fruškogorski vinogradi“, Banoštor, Vinarija „Alhemija“, Beočin, Vinarija „Mačkov podrum“, Irig, Vinarija „Kiš“, Sremski Karlovci, Vinarija „Deurić“, Mala Remeta, Vinarija „Milanović“, Surduk.
    Na startu je goste dočekao čuveni pudarski par - Cica Sremica i Svetozar Krstić Đeđa koji je u svom maniru zabavio goste ukazujući im na svoju važnost kao čuvara vinograda, i na rekvizite kojima teraju neželjene goste.
    Na welcome desk-u učesnici šetnje su preuzimali startni paket sa čašom za degustaciju vina i torbicom, mapom rute, osveženjem i šeširom - poklon suvenirom, mogli su da uživaju u ukusima kafe iz porodične kafeterije - Mala radionica kafe, i da zabeleže uspomene sa ove vinske šetnje slikajući se u kabini fotorobota.
    Šetnja se završila tamo gde je i počela, na reprezentativnom Ribarskom trgu, u fruškogorskoj prestonici bez reke, ali čuvenoj po brojnim trgovcima svežom ribom - kojima je krajem XIX veka podignut spomenik, ribarski krst „Od esnafa ribara - ribarima“. Na Ribarskom trgu, koji bi se mogao nazvati i „vinskim“, danas pešačkoj zoni, nastupom atraktivnog ženskog tamburaškog orkesta „La Banda“, označen je kraj ove šetnje.
    U skladu sa odličnim komentarima zadovoljnih učesnika, i za narednu godinu planirana je vinska šetnja. Možda će nešto biti drugačije, a sigurno da će biti i neplaniranih sadržaja, kao što je „iskrsla“ vožnja fijakerom, koja je izazvala opšte oduševljenje. Kao i gurmanluci, od pudarskog doručka, preko finih sremačkih specijaliteta, pita i peciva, koja su pratila vino, do ukusnog ručka. Otkrivanje Fruške gore i jednog neispričanog i nedoživljenog „Srpskog Atosa”, sa 17 srednjovekovnih manastira, ima za cilj da produži boravak turista na samoj destinaciji.  

Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com