Sun04142024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Cubo fest - otmena oaza dobrih vibracija

Cubo fest - otmena oaza dobrih vibracija

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Jedan od događaja na dobrom glasu, koji se sa nestrpljenjem očekuje početkom septembra je Cubo fest. Dok se prvog dana odvija jedinstven event za hedoniste, koji znaju da uživaju u nečem jedinstvenom, kada je reč o hrani, vinu i posebno kreiranom ambijentu koji oslobađa stresa i utiče na dobro raspoloženje, drugi dan je namenjen intimnijem druženju sa vrhunskim umetnicima. Ove godine publici se predstavio neponovljivi Branko Đurić Đura sa autorskom predstavom „Đurologija“.

            Drugog dana septembra Cubo je privukao rekordan broj posetilaca, koji su se smenjivali od ranih popodnevnih sati do kasno u noć, probajući, degustirajući ono što im je Cubo tim, predvođen Vladimirom Baštovanovim, menadžerom, nakon dugog i posvećenog traganja za novim ukusima, pripremio.
            Jedinstvena zamisao Cubo Concept Bar& Restauranta, na lokaciji Sunčanog keja, u neposrednoj blizini novosadskog kupališta Štrand, unazad devet godina traži pomoć vernih (redovnih) gostiju u izboru jela koja će se u narednoj sezoni naći u ponudi restorana. I treba naglasiti da ova ponuda nije uobičajena, a jela su proizvod mašte, kombinacija poznatih ukusa, boja i mirisa, sa egzotičnim primesama, koje za proizvod imaju jednu novu dimenziju. Jela koja možete probati u Cubo restoranu ne možete ni na jednom drugom mestu.
            Zamišljen da degustatori novih jela, zbog ograničenog zatvorenog prostora i na terasi restorana, unapred rezervišu mesta, u bašti se istovremeno organizuje mini susret vinara iz svih krajeva Srbije, takođe i distributera inostranih vina, koji privlači širu publiku. Neke vinarije su kao „prijatelji kuće“ stalno prisutne, a menadžment nastoji da svake godine uvode i neke nove, mlade vinarije, kako bi se osvežila ponuda, a publici pružio širi izbor.
            Ilustracije radi, prisustvo najstarije sremskokarlovačke Vinarije „Kiš“, koja je izlagala još davne 1930. godine na Izložbi grožđa i vina na Novosadskom sajmu, o čemu ima i zapis, Vinarije „Tikveš“, najstarije i najveće u regiji, Vinarije „Matalj“ iz Negotina, čije je vino „Kremen Kamen 2017“ u izboru respektabilnog magazina „Vino&Fino“ proglašeno za vino decenije, govor o kriterijumu organizatora. Svoja vina predstavile su vinarije Fruškogorskog vinogorja, Vinarija „Erdevik“ i garažna Vinarija „Chichateau“  Šišatovac, „Molovin“, „Kovačević“, „Vinum“, „Bjelica“, „Tri međe i oblak“, kao i Vinarija „Jovac“, selo Jovac iz okoline Jagodine i Vinarija „Vukoje“ iz Trebinja.
            Svoja vina predstavila je Vinarija „Plavi Perun“ iz Donje Šatornje (Šumadija) i po  prvi put venčačko-oplenačka Vinarija „Legat 1903“ Banja, Aranđelovac, nastala na temeljima obnovljene Venčačke zadruge, čiji su članovi bili i kraljevske glave, Petar I Karađorđević i Aleksandar Karađorđević, je od četiri etikete (berbe ’21 i ’22) tržištu ponudila tri, i to belih vina: Muscat Petit Grain, Viognier i Chardonnay, dok se Pinot Noir na tržištu očekuje krajem godine.
            Iskustvo Nebojše Petkovića, menadžera prodaje Vinarije „Doja“ (Donja Jošanica, Blace) za teritoriju Vojvodine, pet godina prisutna na Fest-u, govori da Vojvođani vole Doja vina. Iako autohtona sorta Prokupac predstavlja ličnu kartu, pečat vinarije porodice Todić, sa zasadima na 10 od ukupno 36ha, najprodavanija je suva, lepršava, sveža i sa dosta citrusnih nota, izbalansirana Bela Tamjanika. Od ostalih sorti za proizvodnju belih vina: chardonnay, pinot grigio i sorte za proizvodnju crvenih vina: cabernet souvignon i merlot. Publika Cubo festa najviše traži Caberne Sauvignon, što je još jedna potvrda visokog kvaliteta etiketa iz ove vinarije.
            Maja Drljača, somelijer i menadžer fruškogorske boutique Vinarije „Veritas“, drugu godinu za redom se druži sa Cubo publikom, prezadovoljna prijatnom atmosferom bašte restorana koja ovu degustaciju čini posebnom i za izlagače i za posetioce. Ovoga puta „Veritas“ je ponudio etikete: Bela Harmonija, Domina Rose i Veritas Monte Karlovci, a u pripremi su i čekaju svoj „debi“ nove etikete: Grašac 2022, i Rose (Cabernet 50%, Merlot 50%).
            - Velika je čast biti među ovde okupljenim vinarijama, jer je „Veritas“ na uzlaznoj putanji izgradnje brenda i u procesu traženja mesta u vinskom miljeu Srbije. Biti ovde znači veliki korak na tom putu - komentarisala je Maja Drljača.
            Iz Palićkog vinogorja došle su Vinarija „Reljić“ i Vinarija „Zvonko Bogdan“. Vinarija „Zvonko Bogdan“ prisutna od početka na ovom događaju, na vinskoj karti restorana zastupljena je sa sedam etiketa, još toliko u „Aqua Dorii“,ali po rečima Jovana Dameskog, brend ambasadora ove vinarije, mnogo je važnije da je ova vinarija jedna od tri, čija su dva vina proglašena za „vina kuće“ i  toče se „na čaše“, što je bitnije od broja etiketa. Na festivalu je ponuđeno devet preostalih od 12 etiketa: Pino Grigio, Chardonnay, Pino blanc, Rosé Sec, premium linija Icon Campana Rubimus i dr, izostale su Život teče 2022 i Cuvée No.1 2021.   
            - Filozofija kuće pre mog dolaska je bila da treba birati festivale. Pre pet i po godina taj pravac je promenjen i želimo da budemo svuda, na svakom festivalu koji nešto znači. Cubo je sinonim restorana sa stilom, i novosadska i beogradska publika je dva dana prisutna na degustaciji, što nam daje mogućnost direktnog kontakta sa kupcima. Ovo je restoran koji posećuju ljudi koji osećaju dobru hranu i znaju da vrednuju kvalitetna vina - kaže Jovan Dameski.
            Radovan Jović menadžer Podruma „Džervin“ Knjaževac, godinama prisutan na vojvođanskom tržištu je izjavio:
            - Novi Sad voli Džervin - Džervin voli Novi Sad. Ovde smo da podržimo Cubo koncept, otvoreni za saradnju, namerni da Novosađanima i Cubo publici ponudimo naša lepa vina. Slovimo za vinariju sa idealnim odnosom cene i kvaliteta. Ovo je jedna prelepa priča, za goste restorana i publiku koja degustira sva ponuđena vina koja se nalaze ili će se naći na vinskoj karti, u predivnoj atmosferi uz pratnju odličnog muzičkog nastupa Aleksandar Dujin Orchestra, je poseban doživljaj, proporuka kako treba organizovati vinsku manifestaciju - poručio je gospodin Jović, i dodao da je „Džervin“ na Cubo fest-u nastupio sa jednom novom etiketom, aromatičnim Džervin Sauvignon-om 2022., i još dve etikete koje još nemaju ime. Reč je o Sauvignon barrique i Cabernet Sauvignon, koji je posle godinu dana u hrastovom buretu odležao dve godine u boci pre ne što je krenuo put čaša radoznalih vinoljubaca.
            Comp Comerc distributer predstavio je Vina Fantini, Abruco, Italija, a Corp JVJV - nacionalni HoReCa lider, neke od, za ovu priliku odabranih brendova alkoholnih pića.


Više fotografija na: https://www.facebook.com/topserbia

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com