Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO Fruška gora i fruškogorski manastiri - Alma Mons u slici i reči

Fruška gora i fruškogorski manastiri - Alma Mons u slici i reči

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

    Monografija „Fruška gora i fruškogorski manastiri“, na više od 200 strana, opremljena bezmalo sa 400 fotogafija, grupe autora među kojima su: Srđan Ercegan, Branko Ristanović, Dragomir Acović, Marija Bojović, Dragiša Savić i dr., u izdanju „Studija Bečkerek“ iz Novog Sada, štampana u 3.000 primeraka na srpskom jeziku, doživela je izuzetnu tražnju, posebno na području Beograda, što je i očekivano od najvećeg emitivnog turističkog tržišta u Srbiji.

    Duga Radovanov, direktor i urednik Izdavačke kuće „Studio Bečkerek“, koja se u poslednje dve decenije bavi afirmisanjem srpske kulturne baštine objavljivanjem luksuznih foto publikacija, na temu znamenitih ličnosti i gradova, predstavila je ovu vrednu foto publikacija na konferenciji za medije u kongresnom centru Mövenpick Resort & Spa Fruske Terme povodom manifestcije „Tour de Fruška“ 23 i 24. septembra, putem koje će učesnici imati priliku da upoznaju deo priče o ovoj planini. Jer, kako su u uvodu monografije citirane reči Vase Stajića, istoričara i predsednika Matice srpske: „I možemo godinama, i zimi i leti svaki slobodan dan provoditi u Fruškoj gori, a da ne smete reći da je svu poznajete, da ste bili na svakoj joj visini, u svakom delu, da poznajete joj svaku rasputnicu, a najmanje se možete tužiti na monotoniju i dosadu“.  U tom kontekstu, održana je i izložba sa 20 radova poznatih umetnika, koju je podržala Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, na kojima su umetnici, inspirisani njenim čarima, predstavili neke od lepota ove planine. Izložba u lobiju hotela „Fruške terme“ biće otvorena od 15 - 30. septembra.
    Radi se o prvom objedinjenom vodiču kroz zanimljivosti Fruške gore, luksuzno opremljenom, štampanom na kvalitetnom papiru, uz mnoštvo korisnih informacija koje na veran način prikazuju svu prirodnu, kulturnu, turističku, ugostitljsku ponudu Fruške gore.      
    - Ovu monografiju možemo nazvati i nekom vrstom vodiča, jer su teme u publikaciji poređane po našoj preporuci, domaćem i stranom gostu koji u jednom kratkom roku želi da vidi, obiđe, upozna što više atrakcija, jer Fruška gora ima mnogo da ponudi - kaže Duga Radovanov.
    Povod za monografiju „Fruška gora i fruškogorski manastiri“ pokrenuta je iz potrebe da se ova sve poželjnija turističke destinacija prikaže na što kvalitetniji način, u čijoj realizaciji su učestvovali stručni ljudi, vrhunski profesionalci sa izvanrednim prilozima koji pomažu čitaocima da se što lakše i brže upoznaju sa ovom destinacijom.
    - Monografija Fruške gore jedinstvena je na ovom tržštu i obuhvata sve njene znamenitosti: od nebrojanih prirodnih retkosti do kulturno-istorijske baštine, ali i vinarije, ugostiteljske objekte, manifestacije - kaže Duga Radovanov, i dodaje da je ovo samo početak, jer već postoje zahtevi štampanja novog, proširenog izdanja na engleskom jeziku. „Studio Bečkerek“ će tom zahtevu izaći u susret i već početkom naredne godine može se očekivati luksuznija verzija ove publikacije opremljena sa preko 500 fotografija, na engleskom jeziku.
    - Od pripreme prvih stranica knjige pa do njenog konačnog izgleda, ostvarili smo fenomenalnu saradnju sa timom UG „Tour de Fruška“, kojima želim da se zahvalim na velikoj pomoći pri izradi ove monografije, kao i gospodinu Milinku Cicmilu, čelnom čoveku  kompleksa „Fruške terme“, koji je takođe prikazan ovom publikacijom i predstavlja najbolje što Fruška gora trenutno ima - rekla je između ostalog Duga Radovanov.
    Izdavačka kuća „Studio Bečkerek“ se poslednjih 20 godina bavi afirmisanjem srpske kulturne baštine kroz luksuzne monografske publikacije i jedina koja se bavi ovom vrstom publikacija. „Tesla“, „Mihajlo I. Pupin“, „Miloš Crnjanski“, „Beograd nekad i sad“, „Zemun nekad i sad“, „Hram Sv. Save“, „Vojvodina“... samo su neki naslovi, od kojih je najveću potražnju doživeo „Vodič Novi Sad“, autora Siniše Jokića, prodat u 15.000 primeraka na šest jezika, dok je, takođe popularan naslov „Beograd nekad i sad“ štampan na osam različitih jezika.
Na kraju, a možda je trebalo na početku, istaći imena majstora fotografije koji su učestvovali u ovom poduhvatu i umetničkim radovima zabeležili i oživeli neke trenutke, ne svakom vidljiva mesta, Aleksandar Milutinović, Jovo Milivojević, Dragan Kurucić, Nenad Mihajlović, Darko Ihas, Zoran Bojović, Đorđe Petrović, Aleksandar Miškov, Luka Vukša, Aleksandar Zorkić, Predrag Marcikić, Zoran Đukić, Milivoje Simić, Nenad Matić, Nikola Šegan, Vlade Švaj, Branko Radulović, Bernard Bodo, Branislav Jovičić. Da bi ispratio svaki segment korišćene su fotografije iz foto arhiva Zavičajnog društva „Fruškogorac“, Fruškogorskog maratona, Vidovdanskog sabora u Vrdniku, Vinarije McC McCulloch Wines, Vinarije „Mačkov podrum“, TOO Bačka Palanka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com