Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Uspešno održan Nacionalni simpozijum u Specijalnoj bolnici “Merkur” u Vrnjačkoj Banji

Uspešno održan Nacionalni simpozijum u Specijalnoj bolnici “Merkur” u Vrnjačkoj Banji

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            U kongresnoj sali zgrade Termomineralnog kupatila u Vrnjačkoj Banji, u petak 15. septembra, svečano je otvoren Nacionalni simpozijum “Šećerna bolest 2023: ne samo glikemija!”, u organizaciіі Specijalne bolnice „Merkur“. U ime domaćina, svih zaposlenih i menadžmenta, na samom početku skup je pozdravio dr sci med Dejan Stanojević, direktor “Merkura”, izrazivši svoje zadovoljstvo što je ove godine simpozijum izazvao veliko interesovanje i posećenost.

            - Značajna stavka po kojoj se razlikujemo od ostalih rehabilitacionih centara jeste lečenje šećerne bolesti. Naime od 1976. godine u “Merkuru” postoji endokrinološko odeljenje za obolele od šećerne bolesti. Kroz sve ove godine posebnu pažnju smo pridavali usavršavanju medicinskog kadra i stvorio se jedan veliki multidisciplinarni tim lekara, sestara, terapeuta, koji su i snaga ove ustanove. Zahvaljujući tome smo 2008. godine od strane Fonda prepoznati kao ustanova koja može da bude centar za edukaciju obolelih od šecerne bolesti, a u cilju prevencije komplikacija. Tako da svi pacijenti koji su stariji od 18 godina i na insulinskoj su terapiji mogu jednom u 4 godine, 10 dana o trošku fonda da budu kod nas u programu edukacije. Zbog svega navedenog danas smo baš ovde u “Merkuru”, na simpozijumu o šecernoj bolesti I to sedmi put po redu”.
            - Istraživanja u okviru dijabetesa, posebno terapije za dijabetes, napreduju krupnim koracima poslednjih godina i otkrivaju se nove terapijske opcije koje na ovakvim skupovima mogu biti prezentovane kolegama - dodao je dr Stanojević.
            Akademik prof. dr Nebojša M. Lalić, predsednik Republičke komisije za dijabetes, otvorio je simpozijum, koji je ove godine okupio 200 lekara.
            - Ovaj skup na kome se razmenjuju najnoviji trendovi o tretmanu dijabetesa, na naše veliko zadovoljstvo već je postao tradicija u “Merkuru” i Vrnjačkoj Banji i na naše zadovoljstvo održava se u centru Srbije gde se sprovodi edukacija obolelih od dijabetesa - izjavio je profesor Lalić koji je održao predavanje na temu “Terapija tipa 2 dijabetesa: novi ciljevi i nove terapijske mogućnosti”.
            Iz svih referentnih Univerzitetskih centara Srbije: Novi Sad, Kragujevac i Niš, predavanja su održali profesori sa Medicinskih fakulteta. Tim lekara Merkura, kao Nacionalnog edukacionog centra za dijabetes i vodeće ustanove kada je ova bolest u pitanju, bio je aktivno uključen u predavanja na teme edukacije, prevencije i terapije dijabetesa. Prim dr Danijela Karamarković i dr Vladan Miodragović, bili su predavači na panelu sa temom “Nutritivna medicinska terapija i fizička aktivnost u Specijalnoj bolnici Merkur: praktični aspekti”.
            Dijabetes je kompleksno oboljenje koje tokom godina napada sve vitalne organe. Zato su ciljevi trodnevnog nacionalnog simpozijuma o dijabetesu, bili da se ova bolest sagleda multidisciplinarno, kao i da se prezentuju najnoviji trendovi u terapiji ove bolesti.

Specijalna bolnica Merkur
Bojana Beljić, PR i referent prodaje

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com