Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA Dve decenije manifestacije “Dani evropske baštine - Dani Bača”

Dve decenije manifestacije “Dani evropske baštine - Dani Bača”

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

            Opština Bač je tokom septembra obeležila dve decenije manifestacije "Dani evropske baštine" - Dani Bača.
            Koncertom duhovne muzike održanom u petak 09.09.2023. u Franjevačkom samostanu u Baču, zvanično je počela manifestacija "Dani evropske baštine - Dani Bača", koja se obeležava 20 godina. S obzirom na ovaj značajan jubilej, program je ove godine sadržajan te je trajao do 17. septembra.

Na koncertu duhovne muzike nastupili su orkestri, horovi, ali i vokalno instrumentalni sastavi te udruženja iz: Selenče, Bođana, Vajske, Pivnica i Bačkog Petrovca, dok su domaćini Kamerni hor "Zvony", proslavili 30 godina kontinuiranog rada.  Koncertu u Franjevačkom samostanu u Baču prisustvovao je predsednik opštine Bač dr Steva Panić, zamenica Marina Balaban, kao i dr Slavica Vujović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.  
            U okviru manifestacije "Dani evropske baštine - Dani Bača" 2023, tokom septembra u Franjevačkom samostanu je upriličena izložba slika umetnice Ane Nosal iz Selenče. Bogat stvaralački opus ove darovite slikarke govori o njenoj predanosti i kontinuiranoj zaljubljenosti kako u stvaranje portreta, tako i mrtve prirode, ali i pejzaža.
            U subotu 10.09.2023. održan je Memorijalni turnir u šahu „Drago Jošić“, koji je okupio rekordnih 40 učesnika.
            Dani evropske baštine, koji se održavaju svakog septembra, deo su velike evropske manifestacije kojom se nasleđe predstavlja kao zajednička baština evropskih naroda.
U svetlu te teme u petak i subotu su u Edukativnom i Centru poslovnih kompetencija održani forumi na temu „Živo nasleđe“, okupili su se stručnjaci iz različitih oblasti koji su razgovarali na teme očuvanja Kulturnog predela Bača, promocije, osnivanja centra zajednice, ali i izazova u razvoju turizma.
            Na prostoru srednjevekovne Tvrđave Bač okupili su se čuvari živog nasleđa, poštovaoci tradicionalnog i Kulturnog predela Bača, ali i svi oni koju su kroz radionice streličarstva, kaligrafije, te kvalitetnu muziku želeli da daju doprinos ovom jubileju. Manifestaciju je u subotu 16.09. 2023. otvorila Pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, koja je istakla značaj ovog važnog događaja.
            - Dane evropske baštine“ je još 1991. godine ustanovio Savet Evrope i time je otvoren prostor da svaki deo našeg kontinenta prikaže ono što je u njegovoj tradiciji najvrednije - istakla je Dragana Milošević. Upravo to se, smatra ona, u godinama koje su usledile, dogodilo i sa izuzetno bogatim i vrednim kulturnim nasleđem Bača, pre svega kroz projekat „Vekovi Bača“, koji je - deleći sa svima raskoš nasleđa koje se ovde čuva - uveliko prevazišao granice naše zemlje. Zahvaljujući tome je dobio i izuzetno prestižnu nagradu Evropske unije za kulturno nasleđe „Evropa Nostra“.
            Ove godine se navršavaju i tačno dve decenije od kako je Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture započeo intenzivan i kontinuiran rad na očuvanju i afirmaciji ovdašnjeg kulturnog nasleđa. Rezultat tog rada je upravo projekat „Vekovi Bača“, ali i nominacija „Kulturnog predela Bača“ za upis na UNESCO listu svetske kulturne i prirodne baštine. Tim povodom prisutnim gostima se obratila i dr Slavica Vujović, arhitekta-konzervator, ispred Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture koji dve decenije brine o Tvrđavi Bač.
            Predsednik opštine Bač dr Steva Panić je u svom obraćanju naglasio značaj ovogodišnje teme "Živo nasleđe".
            - Dani evropske baštine ove godine biće obeleženi temom „Živo nasleđe“, koja se odnosi na prakse, znanja i veštine koje su se prenosile sa generacije na generaciju, a koje se i danas koriste. Raznovrsne veštine, zanati i profesije nam omogućavaju da očuvamo i sačuvamo naše nasleđe na mnogo načina. Ova tema pruža priliku da izbliza pogledamo rad čuvara naše baštine i da se ispita na koji način je jučerašnje nasleđe postalo današnje i kako to nasleđe, zahvaljujući ljudima koji prenose svoje znanje, može biti sačuvano za buduće generacije. Kulturni predeo Bača, nominovan za upis na UNESCO listu svetske baštine je ravničarski predeo u koji se zaljubljuje vremenom i upoznavanjem, zdrav komad zemlje koji se voli i neguje, primer isprepletenosti raznolikosti i međusobnog učenja, te mesto interpretacije i iskoraka zasnovanih na nasleđu - rekao je Panić.   
            U okviru "Dana evropske baštine" i ove godine je upriličen tradicionalni Etno sabor Kulturno-umetničkih društava, osnovnih škola, ali i domaćih kompozitora i gostiju, Likovna kolonija "Izraz", ali i izložba venčanica 20. veka, autorke Bojane Ćulibrk upotpunile su ovogodišnji bogat porgram manifestacije.
            Publika je tokom večernjih sati uživala u koncertu grupe "Galija", dok su u nedelju održani memorijalni turniri u fudbalu i odbojci.
            Ovogodišnja manifestacija je održana uz podršku Ministarstva kulture i  informisanja, kao i Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. 

Tekst: Branka Mandić
organizator za razvoj i promociju turističkih proizvoda
Foto: Mladen Sekulić

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com