Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA MUZIKA Publika uživala na Tamburica festu u umeću majstora pera i žice

Publika uživala na Tamburica festu u umeću majstora pera i žice

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 6
  • Sledeća

            Ovogodišnji, 16. po redu „Svetski tamburica fest 2023“, koji je od 14. do 17. septembra
održan na Trgu slobode u Novom Sadu, za četiri festivalske večeri posetilo je 30.000
zaljubljenika i poštovaoca tamburaške culture, a obeležili su ga bogati i sadržajni programi u
takmičarskom i revijalnom delu kao i sjajni nastupi izvođača iz 11 zemalja.

            Pobedili su orkestar „Kverkus“ iz Đakova, iz Hrvatske, u takmičenju najboljih „majstora pera i žice“, a u izboru za najlepšu novu tamburašku pesmu na internacionalnoj „Mondoviziji“ , nagrada „Gran pri“ pripala je Aleksandru Vlahoviću, predstavniku Srbije sa kompozicijom „Bela vila“. Tako je odlučio stručni žiri festivala predvođen predsednicom Snežanom Janjušević Jevtić uz koju su bili Franjo Batorek i Nino Veličkovski.
            Pobednicima festivala nagrade je uručio dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor „Tamburica festa“. Za umetnički izraz nagrađen je tamburaški sastav „Herceg Mostara“, iz BiH, za negovanje tradicije tamburaški ansambl „Tabiet“ Sveti Nikole iz Severne Makedonije, a za najbolju interpretaciju Gradski tamburaški orkestar Pljevlja. Nagrada za najboljeg vokalnog solistu otišla je u ruke Adrijane Jele, tamburaški orkestar KUD „Oton Župančić“ Artič, Slovenija, nagradu za najboljeg begešara primio je Dušan Čugalj iz orkestra“ Kverkus“, najbolji basprimaš je Relja Jarkovački iz orkestra „Tamburatorijum“ iz Pančeva, a najbolji primaš je Josip Živčić iz pobedničkog orkestra.
            - Nastupili su izvođači u svim kategorijama tamburaške prakse, od instrumentalnih, malih sastava, velikih orkestara, vokalnih solista i potvrdili da su, u okviru kulturne misije festivala, unapređeni svi kapaciteti u tamburaškoj kulturi - ocenio je Danilo Ninković, muzički urednik festivala, i naglasio da su i učesnici i ljubitelji tamburaškog zvuka doprineli očuvanju tradicije duže od dva veka.
            Igor Crnobarac, zamenik gradonačenika Novog Sada, koji je i svečano otvorio ovogodišnju smotru tamburaša, naglasio je da je najbolji festival etno muzike u Evropi, posvećen simbolu Vojvodine i čuvanju kulturne baštine.
            - Hvala organizatorima što okupljaju umetnike iz Srbije, regiona i celog sveta i posvećeno rade na afirmaciji i očuvanju naše tradicije. Manifestacija koja afirmiše tamburicu i muziku koja je duša Vojvodine, grad Novi Sad podržava od 2012. godine i imaće podršku i u budućnosti - poručio je Crnobarac.
            U revijalnom delu programa publiku su oduševili Gradski tamburaški orkestar “Branko Radičević” iz Rume i Hor čuvene novosadske gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, zajedničkim nastupom, kao i bend „Hercenšlus“ iz Sremskih Karlovaca, koji neguje muzički pravac „laloški sving“. Zvezde večeri bili su Dejan Matić i „Leksington bend“.
            Jovan Travica, umetnički rukovodilac ovogodišnje smotre tamburaša, ocenio je da se iz godine u godinu podiže nivo kvaliteta učesnika u takmičarskom delu programa, s obzirom na činjenicu da je publika uživala u lepim, zrelim tonovima ali i u pažljivo odabranom repertoaru raznolikog programa u kom se ističe tamburica kao instrument.
            - Pobednici su zasluženo zaseli na tron, a priznanja su zaslužili svi nagrađeni i uvereni smo da će neke od novih pesama zaživeti kod publike - ocenio je Travica, i naglasio da su
posetioci imali priliku da čuju odlične vokalne soliste i solistkinje, kao i sjajno

izvođenje na zavidnom nivou.
            Završnog dana u okviru festivala posebno je u „Muzeju Tamburica festa“, jedinstvenom u
Srbiji, promovisan drugi Zbornik stručnih radova Svetske tamburaške asocijacije, čije je
sedište upravo u Novom Sadu.
            - Svetska tamburaša asocijacija, Muzej i Festival, probili su sve granice. Jer, u naš
grad dolaze umetnici sa svih meridijana, od Australije, SAD, Kanade... Za 16 godina festivala, nastupalo je više od 2.800 izvođača, a sve to pratili su posetioci iz zemlje i inostranstva, koji su se sa lepim utiscima vratili u svoje države i tamo preneli još lepši glas o Srbiji. To je najveća misija koju radimo - naglasio je Jovan Pejčić.

Tekst i fotografije:
Pres služba
Tamburica fest

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com